Arena

5X5® EXPO in Kaunas

In 2021 ging Designregio Kortrijk een samenwerking aan met de Litouwse stad Kaunas in de aanloop naar Kaunas Europese Culturele Hoofdstad 2022. We rolden er drie van onze projecten uit, waaronder de K-TOTEM en het 5X5® innovatietraject. Van vrijdag 7 oktober tot 16 oktober worden de resultaten van het Litouwse traject, alsook die van 5 West-Vlaamse bedrijven geëxposeerd in de Zalgirio Arena in Kaunas.


Een jaar geleden startten 5 Litouwse bedrijven aan hun 5X5® innovatietraject. Ze werden allen gekoppeld aan een ontwerper - waarvan twee aan Vlaamse ontwerpers - en werkten afgelopen jaar samen een nieuw product uit. De resultaten van die samenwerking worden dit najaar in Kaunas geëxposeerd in de Zalgirio Arena.

Het bedrijf From.Lt/Tiekimo is actief op de Litouwse souvenirmarkt en werd hiervoor gekoppeld aan het Vlaams designerduo Heren Loebas. Samen creëren ze een nieuw Litouws souvenir dat toeristen graag zouden willen kopen en mee naar huis willen nemen als dierbare herinnering aan Litouwen.

Het bedrijf Litao helpt Litouwse voedingsbedrijven te introduceren op de Chinese markt. Zaakvoerdster Lina Bartusevičiūtė merkte al gauw dat je je daarvoor het best in de kijker speelt. En dus werd ze gematcht aan ontwerper Jonas Liugaila om hiervoor een goed concept te bedenken.

Barker Textiles wil met een ontwerper duurzame oplossingen vinden om productieafval te minimaliseren en te recycleren. Ze werden hiervoor gekoppeld aan ontwerpster Vida Strasevičiūtė.

Het glasverwerkingsbedrijf Gravera kocht een innovatieve glasdrukmachine aan waarmee het om het even welk paneel met om het even welk ontwerp kan bedrukken. Nu gaat het samen met een Litouwse ontwerpster Sandra Kasperaviciene op zoek naar vernieuwende grafische concepten om perfect te integreren in de architectuur van een woning.

Meubelfabrikant IDDO zal met Vlaamse ontwerper Bart Van Houcke een nieuw gamma outdoormeubilair ontwikkelen.

Expo

Van 7 tot 16 oktober worden de resultaten van deze samenwerkingen in Kaunas geëxposeerd als onderdeel van Kaunas Europese Culturele Hoofdstad 2022. Naast de 5 Litouwse bedrijven worden 5 producten van West-Vlaamse bedrijven getoond die eerder deelnamen aan een 5X5® innovatietraject:

Van 7 tot 9 oktober kan je op dezelfde locatie ook de expo 'Made in Lithuania' bezoeken en van 14 tot 16 oktober een Design Assembly van alle UNESCO Design Cities.

Daarnaast verhuist de expo tot 31 oktober naar de Universiteit van Kaunas.

5 X5 Kaunas