Side view 4

ANNA

De circulaire sneaker, gemaakt van gerecyclede natuurlijke materialen, ontworpen voor demontage.

De textiel- en mode-industrie is een van de meest vervuilende industrieën ter wereld en genereert ontelbare tonnen afval.

Ons doel was een manier te vinden om dit textielafval te verminderen door het te hergebruiken en te upcyclen.

De ANNA-sneaker is een voorbeeld van wat er met dit geupcyclede materiaal kan worden gedaan, verwerkt tot een hip en verkoopbaar product.

Gemaakt van recycling. Ontworpen voor recycling.

Dit ontwerp beperkt de hoeveelheid nieuw materiaal die nodig is in het eindproduct en verkleint zo aanzienlijk zijn ecologische voetafdruk. Aan het einde van zijn levensduur kan de sneaker gemakkelijk uit elkaar worden gehaald en worden de herwonnen materialen opnieuw gebruikt voor een nieuw doel.

Het gebreide bovendeel van de sneaker is gemaakt van gerecycleerde denimvezels in combinatie met natuurlijke Lenzing™, Lyocell en Lenzing™ Viscose Color-vezels, waardoor het laatste verfproces overbodig wordt.

In plaats van lijm te gebruiken, wordt het beperkte aantal onderdelen aan elkaar gestikt en kan het gemakkelijk worden gescheiden. Een rits helpt bij het aantrekken van de schoen en zorgt voor een gemakkelijke pasvorm.

ANNA is een product met een lage impact: het gebruik van gerecycled materiaal en het elimineren van het verfproces resulteert in enorme water- en CO2-besparingen vergeleken met het gebruik van standaard nieuw katoen; de keuze voor een lokale circulaire toeleveringsketen vermindert de wereldwijde transportvoetafdruk; en het is gemaakt van natuurlijke, biologisch afbreekbare vezels, waardoor plastic afvalvervuiling wordt voorkomen.

En het allerbelangrijkste: het ziet er modieus uit, nietwaar?

Company: ESG

European Spinning Group (ESG) is een Vlaams familiebedrijf dat zich toelegt op textiel, zowel voor de productie als de distributie van textielgarens voor diverse markten (interieurtextiel, kleding, technisch textiel). Door partnerships met klanten, leveranciers, kennisinstellingen en anderen ontwikkelt ESG producten en oplossingen op maat die wereldwijd bijdragen tot een creatievere, effectievere en duurzamere textielindustrie.


De textiel- en confectie-industrie in Vlaanderen spelen, samen met een aantal andere partners zoals inzamelaars en sorteerders, een cruciale rol in de circulaire textieleconomie. We geloven er sterk in dat deze kruisbestuiving de creatieve sector, de sociale economie, de lokale textielindustrie en onderwijs- en onderzoekspartners opnieuw zal verenigen.

Onze deelname aan het Design 5x5 traject vormt de brug tussen professionele en jonge ontwerpers. Ons doel is om, via een sociaal invloedrijk innovatieproces, verschillende product- en marktmogelijkheden voor geupcycled textiel te onderzoeken; een nieuw "ESG Green" product te ontwikkelen met een sterke positieve ecologische impact voor Interieur 2018; en ons verhaal en proces van collectie tot productcreatie te delen met de wereld, om mensen, ontwerpers en bedrijven te inspireren.
IMG 4028 1

Senior Designer: CREAX

CREAX versnelt het innovatie- en R&D-proces door zowel ideeën als oplossingen aan te bieden. Dit is het resultaat van een unieke en kenmerkende methodologie, en de overdracht van kennis tussen verschillende sectoren. De combinatie van de externe CREAX mentaliteit met bedrijfsspecifieke kennis en expertise resulteert in een motor voor innovatie.

De basisfilosofie van CREAX gaat uit van het idee dat 'iemand ergens uw probleem al heeft opgelost'. De huidige kenniseconomie leidt ertoe dat kennis in overvloed aanwezig en beschikbaar is. Door ideeën, oplossingen en technologieën over industrieën en domeinen heen door te geven, combineert CREAX hun specifieke kijk op technologie met de gerichte kennis van hun klanten.

Junior Designer: Knitwear Lab

Ontwikkeling van industrieel breiwerk voor mode, schoenen en technische toepassingen.


Knitwear Lab wordt gedreven door de liefde voor industrieel breiwerk. In ons Lab ontwikkelen we steken, breien we ontwerpen, ontwerpen we collecties en verzorgen we producties.
Ons ontwerpteam helpt u op strategisch niveau om breisels in uw collectie te integreren.


IMG 5114 1CREAX persfoto 0Dit product werd ontwikkeld binnen het 5X5® innovatietraject. Met 5X5® bieden Voka West-Vlaanderen en Designregio Kortrijk ondernemingen de kans om onder begeleiding en in samenwerking met een ontwerper of ontwerpteam hun idee uit te werken tot een nieuw product of dienst.