Barker3

BARKER TEXTILES

Duurzame oplossingen creeren om textielafval te minimaliseren en te recycleren

Het Finse Barker Textiles neemt deel aan 5x5 Kaunas om met een frisse blik naar hun productieprocessen te kijken, niet alleen om nieuwe productniches te creëren maar ook om samen met ontwerpers duurzame oplossingen te vinden om productieafval te minimaliseren en te recyclen.


Barker1

Het bedrijf: BARKER TEXTILES

Barker Textiles begon in 1843 in Turku, Finland. Twee decennia geleden verhuisde het bedrijf naar Kaunas, in die tijd het belangrijkste centrum van de textielindustrie in Centraal-Europa. Hun specialisatie en voornaamste produkt is de vervaardiging van plaids van natuurlijke wol en katoen in Scandinavisch design. Vervuiling is echter nog steeds een van de gevoeligste kwesties in de textielindustrie: "Wij negeren het probleem niet, wij streven ernaar ons productieafval zoveel mogelijk te beperken en te recycleren. Het enige probleem is dat het moeilijk is in Litouwen producenten te vinden die kunnen recycleren vanaf de productie van de vezel tot het spinnen van het garen, zodat we het in andere landen moeten doen.

Barkerontwerpster

De ontwerper: Vida Strasevičiūtė

"In mijn beroepsloopbaan heb ik me al verdiept in de mogelijkheden van duurzame ontwikkeling in de textielindustrie en de bijdrage die een ontwerper kan leveren aan de ontwikkeling van een bedrijf in deze richting. Ik ben erg blij om bij het Barker Textiles team te komen en de kans te krijgen om mijn vaardigheden in de praktijk te brengen. Vooral omdat wol en katoen grondstoffen zijn waar ik erg van hou. Het is interessant om hun verschillende weef- en productieprocessen van dichtbij te leren kennen en ik hoop nieuwe mogelijkheden te ontdekken,"

Dit product werd ontwikkeld binnen het 5X5® innovatietraject dat nu ook in het Litouwse Kaunas wordt uitgerold.

Logo flanders stateoftheart