Space R AVC 0

Space-R™

Wat als muren felxibel waren

De bouwsector evolueert snel en veel: residentiële, industriële, openbare en kantoorgebouwen worden meer en meer duurzaam. Een cruciaal principe is dat het structurele deel van een gebouw een lange levensduur moet hebben (> 50 jaar). Tegelijkertijd moeten het ontwerp en de inrichting zo flexibel mogelijk zijn om te kunnen inspelen op veranderende gewoonten en eisen van de gebruikers.

Dit is het moeilijke gedeelte, omdat bestaande wandoplossingen zeer sterk gebaseerd zijn op het principe van maatwerk. Ze zijn (bijna) niet modulair en zijn niet ontworpen om bouwtoleranties te overwinnen. Vandaag de dag zijn ze meestal verankerd aan de structuur van het gebouw, zodat de indeling van de ruimten in het gebouw niet erg flexibel is. De ecologische voetafdruk van dergelijke systemen is ook groot; je kunt ze per slot van rekening maar één keer gebruiken.

Daarom creëerde AVC Gemino in samenwerking met designer Roel Vandebeek en junior designer Brecht Lamote het nieuwe product Space-R. Het is een architecturale oplossing om wanden snel te monteren en te demonteren. Centraal in dit concept staat een optimaal comfort voor de gebruiker, zowel op vlak van gebruiksgemak, akoestiek, materiaalkeuze, ... Bovendien is de Space-R zeer milieuvriendelijk, omdat er geen andere materialen nodig zijn voor de installatie. Ook de mogelijkheid tot hergebruik draagt bij tot dit duurzame productsysteem.

Company: AVC Gemino

AVC GEMINO BVBA innoveert en inspireert met oplossingen voor designwanden en scheidingswanden, en integreert deze in een interieur- of kantoorconcept. Al onze producten zijn eigen ontwikkelingen, gebaseerd op eigen aluminium profielontwerpen met glas.

AVC is gevestigd in Kortrijk, in het innovatieve bedrijvenpark Evolis. Hier zijn de productie- en servicepunten gevestigd, samen met ons inspiratiecentrum. Internationaal opereren we met vestigingen en distributiepunten in Padova, Parijs, Genève, Stockholm, Poznan, New York, Johannesburg, Tel Aviv en Beirut.

In 2015 nam AVC het Italiaanse Gemino over, dat sinds 2005 op internationale schaal gespecialiseerd was in kantoorwanden. Daarvoor hadden AVC en Gemino een samenwerking van bijna 10 jaar voor het co-design van kantoorwandoplossingen, waaronder het rasterconcept, en de inspiratiebasis voor zijn project. Sinds 2016 is de officiële naam van AVC AVC Gemino.


Dominiek callewier 217449 S 1 LONG inline 0

Senior Designer: Roel Vandebeek

In 1994 studeerde Roel Vandebeek af aan LUCA School of Arts in Genk. Roel is een allround ontwerper die actief is op verschillende terreinen binnen de vormgeving. Hij richtte zijn eigen bureau op eind ’96 en werkt sindsdien voor diverse nationale en internationale bedrijven in zeer uiteenlopende sectoren. Zijn ontwerpen zijn doordacht, bevreemdend en toch vertrouwd. Het zijn originele, verrassende producten met een vleugje humor.

Projectmatig werkt hij ook samen met architecten wat betreft interieurprojecten en openbare ruimten.

Momenteel loopt de eerste expo in het subliem gerenoveerde Thor Central (tot eind november). Het biedt een introductie in de wereld van Roel Vandebeek. Met zijn nieuwe concept "Objet Portrait" capteert hij de identiteit van 9 bekende Inspiratoren in unieke objecten, installaties en gebruiksvoorwerpen. Met deze "portretten" combineert Roel zijn luisterbereidheid en eigenzinnigheid. En hij blikt terug op 20 jaar als professioneel vormgever.

Junior Designer: Studio Ponton

Brecht Lamote studeerde productontwikkeling aan de Universiteit Antwerpen. Na enkele jaren ervaring opgedaan te hebben in verschillende projecten, richtte hij in 2018 Studio Ponton op. Als freelance ontwerper ligt zijn focus vooral op de combinatie van technische innovatie, eenvoud, duurzame materiaalkeuze en een uiterst efficiënt productieproces. De samenwerking aan dit project biedt hem een unieke kans en kans op het ontwerpen van verschillende aspecten van het productieproces, en het ontwikkelen van een gloednieuw product.

ROELVANDEBEEK LIEVEBLANCQUAERT 2017 8193 0Foto Brecht LamoteDit product werd ontwikkeld binnen het 5X5® innovatietraject. Met 5X5® bieden Voka West-Vlaanderen en Designregio Kortrijk ondernemingen de kans om onder begeleiding en in samenwerking met een ontwerper of ontwerpteam hun idee uit te werken tot een nieuw product of dienst.

Stan Dewaele LR 10
Meer info? ContacteerStan Dewaele

Meer nieuws