2022 DRK UCCN logo BLAUW ROOD RGB

Kortrijk UNESCO Design Region

Voel jij ook die aanstekelijke dynamiek die er hangt in de regio Kortrijk? Dat hoeft niet te verbazen, want creativiteit en probleemoplossend denken, dat zit nu eenmaal in het DNA van de streek. Dat is precies waarom regio Kortrijk in 2017 deel werd van het UNESCO Creative Cities Network. Het is een wereldwijd netwerk van 295 steden die inzetten op creativiteit om een meer leefbare, nog aangenamere omgeving te creëren voor hun inwoners. Kortrijk werd bekroond binnen het domein van design.

De erkenning is te danken aan iedereen die creatief bijdraagt in de regio, en jij kunt het UNESCO label ook gebruiken als versterking van de communicatie van jouw creatief event, project, actie, onderneming, organisatie of school.


Spring direct naar:

Week van het Ontwerpen 1 Jonas Verbeke
Drijf In Cinema Jonas Verbeke
City of Kortrijk Henderyckx
BUDA lab 2 Jonas Verbeke
Biennale Interieur 2016 Frederik Vercruysse
Bolwerk
AVE CC Spikkerelle
Wervik Leiebrug
Texture

Regionale ambassadeurs

We vroegen creatievelingen, designers, kunstenaars, ondernemers en onderwijsspecialisten wat onze regio nu zo uniek maakt.

20210311 Designregio Kortrijk Testimonial

“Hier vinden wij voor ons bedrijf de perfecte mix van creativiteit en ondernemerschap. De streek wordt ook gekenmerkt door een typische go-getter mentaliteit. Op veel vlakken neemt de regio een pioniersrol op. Hier wordt keer op keer de kaart van vernieuwing getrokken, wat aanstekelijk werkt voor de creatieve industrie.”

20210311 Designregio Kortrijk Testimonial3

“Telkens ik langs de Leie fiets of als ik door een van de vele parken wandel, ben ik trots op ‘mijn’ regio. Het prikkelt mijn fantasie en creëert nog meer ambitie om te blijven ondernemen en innovatief na te denken. Dankzij initiatieven om burgers inspraak te geven, raakt iedereen betrokken en enthousiast. Zo verruimen we samen onze toekomstperspectieven.”

20210311 Designregio Kortrijk Testimonial2

“Tijdens mijn verblijf van drie maanden voelde ik duidelijk aan dat er in de regio Kortrijk heel wat mogelijkheden zijn om ideeën om te zetten in succesvolle projecten. Er heerst een sterke wil om creatieve en innovatieve initiatieven te ondersteunen.”

20210311 Designregio Kortrijk Testimonial5

“Als game developers vinden wij hier de ideale omgeving om creatief bezig te zijn. Met de aanwezigheid van HangarK, Howest DAE en vele innovatieve bedrijven zijn voor startende designers met ambitieuze plannen alle elementen vlakbij.”

20210311 Designregio Kortrijk Testimonial4

“De transformatie van de regio is heel interessant voor designers. Ik denk dat de openheid voor verandering dankzij de UNESCO-erkenning ook zal blijven doorwerken. Ik zie gelijkenissen met Cebu in de Filipijnen, waar ik verbleef voor mijn eindwerk. Die streek onderging een gelijkaardige evolutie en maakt nu ook deel uit van het Creative Cities Network.”

Marcos Simoes

Marcos Simões // Choreograaf, performer en resident bij kunstencentrum BUDA

“Ik kom nu al jaren in Kortrijk en het is echt verrassend hoe snel de stad veranderd is; er is telkens weer iets nieuws te ontdekken. Je voelt er een openheid voor nieuwe, moderne dingen, maar met respect voor de eigen geschiedenis. De industrie en handel waren en zijn er nog altijd zeer aanwezig. Ik zou de vibe dichotoom noemen: klein en groot, oud en nieuw, stil en dynamisch.

Julie lietaer

Julie Lietaer // Textielonderneemster

“Het ondernemerschap langs de Leie vloeit en bloeit rijkelijk. De wortels ervan liggen in de vlasindustrie, waar ook mijn eigen roots liggen. Met onze spin-off kiezen wij specifiek voor de regio als hub voor creativiteit en co-creatie. Dat heeft zich al geuit in verschillende samenwerkingen, zowel met andere bedrijven als met designers en hoger onderwijs.”

Anneleen van Offel

Anneleen Van Offel // Schrijfster en LETTERZETTER Kortrijk

“Er is veel talent aanwezig dat de kansen grijpt die er zijn. Ook de openheid om cross-overs te zoeken en de wil tot samenwerking zijn van onschatbare waarde. En zonder in clichés te willen vervallen: de drang om de koe bij de horens te vatten en hard te werken, dat vind ik een schone eigenschap van Zuid- West-Vlamingen”.

Yinuo Chen klein

Yinuo Chen // studente gaming

"Howest stond hoog op de lijst van gamescholen. Ik zit nu in mijn derde jaar en de inhoud van de opleiding is precies wat ik ervan had verwacht. Het is wel hard werken. Want vergis je niet: games spelen is iets helemaal anders dan games maken. Maar ik voeldezelfde passie bij de andere studenten. We willen het allemaal echt maken."

Flore Deman

Flore Deman // Illustratrice

"Het valt op hoe open creatieve ondernemers uit de regio zijn. Je leert elkaar hier gemakkelijk via-via kennen. Er is een grote openheid voor kruisbestuiving en dat leidt dan weer tot nieuwe kansen. Tekenen op de ramen van een koffiezaak, een stoffencollectie ontwerpen, een keramieklijn uitbrengen,... het is super om via allerlei samenwerkingen andere mensen en procédés te leren kennen.”

Jonas Desmet

Jonas Desmet // Zanger PINGPONGCLUB en 'Lotto Wild Talent' winnaar Wilde Westen

“Als winnaar krijgen we nu ondersteuning van het Wilde Westen, bijvoorbeeld om repetities te organiseren, om onze single in de markt te zetten, om een label te vinden,... Het Wilde Westen heeft een uitstekende reputatie in Vlaanderen en kan een groot netwerk aanspreken. Die nauwe samenwerking is dan ook een ongelofelijke opportuniteit voor ons.”

Proud Ambassador KUDR label 2021

Proud Ambassador label

Deze believers zijn al overtuigd van de vibe van de streek. Wil jij ook aan iedereen tonen dat je trots bent op deze creatieve Kortrijkse streek? Word je graag mee ambassadeur van deze innovatieve designregio? Wil je het UNESCO label graag als versterking voor jouw product, project of actie? Wil je op de een of andere manier inspelen op het internationale netwerk van UNESCO? Of heb je zelf ideeën of suggesties om design en creativiteit nog beter uit te spelen? Wij horen het graag en kijken er al naar uit om je beter te leren kennen!

Voor wie

Iedereen die op een creatieve manier actief is in deze regio - van burger tot student, van ontwerper tot ondernemer -, kan het label gebruiken als versterking van zijn product, project of actie.

Industrial Design Center Howest Conny Meurs

Criteria

  • Je bent gevestigd in Zuid-West-Vlaanderen​;
  • je opzet is creatief, innovatief, ondernemend en versterkt zo de uitstraling van de streek;
  • je staat open voor samenwerking en kruisbestuiving​, en je wilt daartoe graag nieuwe mensen leren kennen die op dezelfde golflengte zitten.
Bolwerk

Return

  • Je krijgt (internationale) erkenning voor je product, project of actie;
  • je wordt opgenomen in een brede creatieve communicatie in de streek (bv. door Designregio Kortrijk);
  • je krijgt toegang tot een regionaal en internationaal netwerk van gedreven en creatieve mensen, organisaties en bedrijven.
Biennale Interieur 2016 Frederik Vercruysse

Vul dit formulier in en Stijn neemt contact met je op

Wij gebruiken uw gegevens enkel in het kader van dit bericht.
1
Meer info? ContacteerStijn Debaillie

What’s in it for you?

Wat kan dit internationale netwerk voor jou betekenen?

Bolwerk

Burgers

Heel wat burgerinitiatieven dragen bij aan de creatieve en dynamische uitstraling van de regio en stad. Wil jij op jouw beurt tonen dat je trots bent om deel uit te maken van deze inspirerende stad en regio, gebruik het PROUD AMBASSADOR label dan op je communicatie en versterk jouw event, project of initiatief!

2022 06 22 Totemas Martynas Plepys 9

Overheid

Designregio Kortrijk ontwikkelde in 2022 voor Kaunas (Litouwen), wanneer ze Europese Culturele Hoofdstad waren, een eigen versie van de K-TOTEM voor in hun publieke ruimte.

Week van het Ontwerpen 1 Jonas Verbeke

Ontwerpers

Via het UNESCO netwerk krijgen de regionale ontwerpers toegang tot heel wat interessante internationale open calls, events, kennisuitwisseling en netwerking-opportuniteiten.

Enkele steden uit
het netwerk

Door de UNESCO erkenning hebben we nauw contact met 40 designsteden!

Ontdek hier enkele collega designsteden in detail: Geelong, Kaunas, Kaapstad, Kolding en Wuhan.