Kaapstad UNESCO City of Design

Kaapstad, een stad met bijna 4 miljoen inwoners, is gezegend met een overvloed aan creatief talent, een diverse en levendige bevolking, en een rijke en complexe geschiedenis. Sinds het democratiseringsproces dat in 1994 begon, heeft Kaapstad creativiteit en design gebruikt als instrument in het voortdurende proces van wederopbouw, herverbinding en herpositionering van de stad, om levens te veranderen en een betere, veerkrachtige stad voor iedereen op te bouwen.

Cape Town luchtfoto


De groeiende reputatie van Kaapstad op het gebied van design wordt ondersteund door negen grote jaarlijkse design gerelateerde evenementen en een spectrum van kleinere, meer gerichte design evenementen die het hele jaar door worden georganiseerd.

Als eerste World Design Capital van de ontwikkelingslanden en eerste UNESCO Creative City of Design in Afrika, werd in Kaapstad de nadruk gelegd op het toepassen van transformatief design om oplossingen te creëren voor stedelijke uitdagingen. Op dit moment wordt er meer nadruk gelegd op creativiteit en cultuur als cruciale componenten in de ontwikkeling van een actief burgerschap, ecologische duurzaamheid, sociale cohesie, economische groei en gemeenschapsvorming. Kaapstad zet zich in voor de democratisering van design, de versterking van het lokale en internationale design-ecosysteem, de verankering van design-geleide innovatie in het stadsbestuur en het gebruik van design als een probleemoplossend instrument voor stedelijke uitdagingen om het leven van haar inwoners te verbeteren.

Cape Town: NEXT21

De NEXT21Trade Exhibition is een exportontwikkelingsinitiatief van het Craft and Design Institute (CDI). Het is een etalage die de nieuwste meubels, verlichting, textiel, mode accessoires en huishoudelijke artikelen van 23 Zuid-Afrikaanse ontwerptalenten van topniveau laat zien. Voor het eerst neemt NEXT de vorm aan van een innovatief online platform dat toegankelijk is voor kopers, handelaars en het publiek van over de hele wereld.

Cape Town
Kaapstad Uni

Hasso Plattner School of Design Thinking aan de University of Cape Town

De bouw van Afrika's eerste school voor design thinking van de Universiteit van Kaapstad (UCT) zal begin 2022 voltooid zijn. Het vier verdiepingen tellende gebouw wordt de thuisbasis van de Hasso Plattner School of Design Thinking aan de UCT, ook bekend als de d-school, waar de design gerichte mindset wordt onderwezen en gevoed door gebruik te maken van de diversiteit en het ontsluiten van het natuurlijke creatieve vermogen.

De RE:solve Challenge

De RE:SOLVE Challenge is een snelle Design Thinking-uitdaging van vier maanden om de creatieve en ondernemende geest van Zuid-Afrika te open te stellen en zo de door COVID-19 getroffen economie van het land weer op te bouwen. Het geeft lokale ondernemers de nodige vaardigheden en instrumenten om hun ideeën op de markt te testen. De innovatieve oplossingen die werden gepresenteerd, bevinden zich binnen een aantal kritieke sectoren zoals vervoer, hygiëne, voedselzekerheid, onderwijs, medische zorg, detailhandel en micro-ondernemingen.

Tien innovatieve Zuid-Afrikaanse ondernemers werden in maart 2021 geselecteerd voor een kickstart-financiering voor hun grote ideeën, zodat zij hun ontwikkeling in een vroeg stadium kunnen versnellen en een stap dichter staan bij levensvatbare producten.

Cape Town Resolve
Cape town unesco
Meer info? Bekijk de website van onze partner in Kaapstad!

Learn More