Kaunas2022

Kortrijk en Kaunas worden partners in creativiteit

Kortrijk krijgt € 100.000 van de Vlaamse regering voor samenwerking met de Litouwse stad Kaunas in de aanloop naar Kaunas Europese Culturele Hoofdstad 2022. Hiermee laat Kortrijk opnieuw zien dat ze deze titel zélf in de wacht wil slepen voor 2030.

Kortrijk en Kaunas leerden elkaar kennen via het UNESCO Creative Cities Network (UCCN). Beide steden zijn lid van UCCN in het domein van design. In 2021 gaat Kaunas de laatste rechte lijn in naar Europese Culturele Hoofdstad 2022. Een titel die ook Kortrijk ambieert voor 2030. Zowel Kortrijk als Kaunas schrijven dus heel actief aan een verhaal van creativiteit en design. De ideale uitvalsbasis om een intense samenwerking op te zetten. In 2021 en 2022 bundelen Vlaamse en Litouwse actoren dan ook de krachten om elkaar te versterken op cultureel en socio-economisch vlak.

In 2021 rolt Kortrijk alvast twee van haar projecten in Kaunas uit, en in 2022 gaat een handelsmissie richting Kaunas.

Kaunas

5X5® innovatietraject in Kaunas
2020 bewijst nog maar eens dat creativiteit de sleutel is om als bedrijf op kop te blijven in deze onzekere wereld. En laten Designregio Kortrijk en Voka West-Vlaanderen nu net dat creatief denken stimuleren met het 5X5® innovatietraject. Dankzij 5X5® hebben al meer dan 40 bedrijven de voorbije 10 jaar met ontwerpteams samengewerkt en nieuwe producten en diensten ontwikkeld.

In 2021 rolt Designregio Kortrijk de 5X5®-methodiek in Kaunas uit, zodat kmo’s ook daar de concurrentie voor kunnen blijven dankzij goed ontworpen en zinvolle producten en diensten. De resultaten van het traject in Kaunas en van de Vlaamse bedrijven zijn te zien in een expositie in het kader van Kaunas Europese Culturele Hoofdstad 2022.

K-TOTEM in Kaunas
De K-TOTEM is een 3,5 meter hoge sculptuur aan het station van Kortrijk die het grafische talent uit de streek laat zien. 15 bedrijven, designbureaus en onderwijsinstellingen creëerden samen de K-TOTEM om Kortrijk nog beter als creatieve stad uit te spelen. Driemaandelijks krijgt de K-TOTEM een nieuwe bekleding ontworpen door een regionale grafisch ontwerper of illustrator.

Designregio Kortrijk exporteert in 2021 een nieuwe K-TOTEM naar Kaunas. De K-TOTEM zal daar in 2022 in de publieke ruimte zichtbaarheid geven aan hun lokale designers en het programma van de Europese Culturele Hoofdstad.

Het Vlaamse creatieve ondernemend netwerk in Kaunas
Jaarlijks organiseert Designregio Kortrijk voor haar stakeholders een inspiratiemissie naar collega-steden, o.a. uit het UNESCO Creative Cities Network. Zo reisden ze in het verleden naar Kopenhagen, Graz, Nantes, Saint-Etienne, Tallinn, Turijn en Zürich.

In 2022 gaat het richting Kaunas om er Vlaamse ondernemers, ontwerpers, architecten, publieke planners, beleidsmensen en onderwijsspecialisten te inspireren met goede voorbeelden van innovatief ondernemerschap, publieke ruimte, onderwijs, architectuur en design, én netwerking met het economische weefsel van Kaunas.

Ruth Vandenberghe, burgemeester Kortrijk: “Kortrijk heeft een traditie van creativiteit, innovatie en ondernemerschap. Daardoor behoort onze regio sinds 2017 tot het UNESCO Creative Cities Network. Door deze samenwerking met Kaunas kunnen we onze kennis internationaal delen en onze reputatie als designstad in het buitenland versterken. Maar omgekeerd leren ook wij, onze designers en culturele sector veel uit dit project.”

Axel Ronse, schepen van cultuur Kortrijk: “Dit wordt een unieke samenwerking waar wij in het kader van ons traject naar Culturele Hoofdstad 2030 veel van zullen leren.”

Vivaldas Matijošaitis, burgemeester Kaunas: "We zijn blij dat de Vlaamse overheid, departement Buitenlandse Zaken de mogelijkheid biedt om gezamenlijke projecten te ontwikkelen tussen de steden Kaunas en Kortrijk. Ik denk dat deze projecten niet alleen het programma van Kaunas Europese Culturele Hoofdstad 2022 zullen verrijken, maar ook het begin zullen zijn van een langdurige samenwerking tussen Litouwse en Vlaamse bedrijven en ontwerpers. Dit alles zal de banden tussen de twee UNESCO design steden verder versterken."

De Vlaamse regering ondersteunt bovenstaande acties met € 100.000 vanuit het Departement Kanselarij en Buitenlandse Zaken van minister-president Jan Jambon. Hiermee leggen Designregio Kortrijk en Stad Kortrijk de basis voor een verdere succesvolle samenwerking en uitwisseling van goede praktijken tussen beide steden en regio’s. Deze samenwerking creëert een hefboomeffect voor de Vlaamse stakeholders uit diverse domeinen. Het biedt hun ook heel wat visibiliteit want de resultaten zullen te zien zijn in 2022 in het kader van Kaunas Europese Culturele Hoofdstad.

Contactgegevens
Stijn Debaillie
Designregio Kortrijk
stijn@designregio-kortrijk.be
056 51 91 83