Kaunas UNESCO City of Design

Met 300 000 inwoners is Kaunas de op één na grootste stad van Litouwen, bekend als de tijdelijke hoofdstad van de onafhankelijke Republiek Litouwen tijdens het interbellum. Tijdens deze periode begonnen Litouwse architecten huizen te ontwerpen en te bouwen in de stijl van het modernisme wat in het Duits -Bauhaus- genoemd wordt. Stedelijke creativiteit, een goede levenskwaliteit en duurzame stadsontwikkeling vormen de kern van het lopende strategische ontwikkelingsplan van Kaunas 2022.

Kaunas

Kortrijk, België en Kaunas, Litouwen worden partners in creativiteit

Kortrijk en Kaunas leerden elkaar kennen via het UNESCO Creative Cities Network (UCCN) in het domein design. In 2021 gaat Kaunas de laatste rechte lijn in naar Europese Culturele Hoofstad 2022. Een titel die ook Kortrijk ambieert voor 2030. Omdat beide steden heel actief meewerken op vlak van creativiteit en design is een intense samenwerking dan ook de ideale uitvalbasis. De steden bundelen in 2021 en 2022 dan ook samen de krachten om elkaar te versterken op cultureeel en socio-economisch vlak.

Kaunas2022 horizontalus EN
VIVES 5 X5

Éen van de projecten die Designregio Kortrijk uitrolt naar Kaunas is het 5x5® innovatietraject. Een traject waar de voorbije 10 jaar al meer dan 40 West-vlaamse bedrijven en ontwerpers met elkaar gekoppeld werden om samen een nieuw product te ontwikkelen. De resultaten van het traject in Kaunas en van de Vlaamse bedrijven zullen getoond worden in een expositie in het kader van Kaunas Europese Culturele Hoofdstad 2022.

Een ander project is de K-TOTEM in Kaunas. De K-TOTEM is een 3,5 meter hoge sculptuur die het grafisch talent uit de streek laat zien. 15 bedrijven, designbureaus en onderwijsinstellingen creëerden samen de K-TOTEM om de creatieve stad nog beter uit te spelen. Driemaandelijks krijgt de totem een nieuwe bekleding ontworpen door een regionale grafisch ontwerper of illustrator. Designregio Kortrijk exporteert in 2021 een nieuwe K-TOTEM naar Kaunas. De K-TOTEM zal daar in 2022 in de publieke ruimte zichtbaarheid geven aan hun lokale designers en het programma van de Europese Culturele Hoofdstad.

Milan Vanalderwerelt ktotem
Trendtour lyon 1

Daarnaast organiseert Designregio Kortrijk jaarlijks voor haar stakeholders een inspiratiemissie naar collega-designsteden. In 2022 gaat deze missie richting Kaunas om er Vlaamse ondernemers, ontwerpers, architecten, publieke planners, beleidsmensen en onderwijsspecialisten te inspireren met goede voorbeelden van innovatief ondernemerschap, publieke ruimte, onderwijs, architectuur, design én netwerking met het economische weefsel van Kaunas.

Kaunas en jpg 270x270
Meer info? Bezoek de website van onze partner in Kaunas!

Learn More