Wonder save the date

Save the date: 2e editie van WONDER

Tweede editie van het creatieve stadsfestival WONDER gaat dit najaar door op de Van Marcke site in Kortrijk.

Kortrijk presenteert van 15 oktober tot 14 november 2021 de tweede editie van het creatieve stadsfestival WONDER. Verwondering en optimisme staan een maand lang centraal in een inspirerend parcours voor jong en oud. De vele creatieve, culturele en socio-economische organisaties en onderwijsinstellingen van Kortrijk brengen een coherent programma dat de creativiteit van de stad en de streek perfect weergeeft. De locatie waar dit alles zich afspeelt, is de fabriekshallen op de voormalige Van Marcke site - ook gekend als de oude De Coene site - in de Weggevoerdenlaan. Deze bijzondere locatie zorgt voor een buitengewone achtergrond, en wordt voor de eerste keer op deze manier opengesteld.

Wonder 2021 affiche a4 liggend

Deze editie van WONDER krijgt als thema 'PLEASE, HAVE A SEAT'. Samen zitten, samenkomen, samen genieten, samen zijn: door de coronacrisis beseffen we allemaal extra hard het belang van sociale interactie en de invloed hiervan op mens en maatschappij. Met dit thema maakt WONDER dus niet alleen plaats voor zitelementen in al hun vormen en functies, maar wil het ook het belang en de impact van sociale interactie, samenkomen en sociale handeling laten zien. Zowel jong designtalent als gevestigde waarden zullen via tentoonstellingen, kunstinstallaties, workshops, lezingen, innovatieve projecten en verrassende presentaties aan de slag gaan met het thema.

Blikvanger is het nieuwe beurs- en designconcept van Biënnale Interieur, die een combinatie brengt van een interactieve overzichtsexpo over de stoel en een gecureerde galerie van honderden zitelementen van verschillende stijlen, merken, afwerkingen, prijzen, ... die een blik werpt op de must-know of must-have stoelen van het moment. Biënnale Interieur biedt zo een nieuw platform voor merken, ontwerpers en publiek om elkaar te ontmoeten. Het wordt een open, toegankelijk event met zowel een artistieke als commerciële touch.

Met Designregio Kortrijk geven we opnieuw een podium aan jong ontwerptalent uit heel Vlaanderen via de expositie WE ARE THE NEXT GENERATION en brengen ze via een belevingsinstallatie samen met de industrie.

Daarnaast tonen we realisaties van innovatietrajecten met bedrijven en designers.

Onze nieuwe lichting Designers in Residence Kortrijk wordt gepresenteerd. Zij zullen de relatie en betekenis van Stad/Natuur een nieuwe invulling geven vanuit een betrokkenheid op en interpretatie van de stad Kortrijk en zijn ruimere regio.

Samen met IVC Commercial laten we twee jonge, veelbelovende ontwerpers onder de hoede van een ervaren designer los op hun product onder de naam Hack The Material. Het internationaal gerenommeerd en 100% Belgisch vloerenmerk IVC Commercial dat o.a. vinyl vloerbekleding produceert, laat de volgende generatie ontwerpers experimenteren rond de invloed van haar producten op het well-being van mensen. IVC Commercial wil immers altijd interieuroplossingen creëren die bijdragen tot het welzijn en de mentale gezondheid van de mensen die erin werken en leven.

Daarnaast plannen we ook tal van boeiende events en talks.

De studenten Industrieel Productontwerp van Howest presenteren tijdens WONDER hun eigen self-made stoel, geïnspireerd op de befaamde Italiaanse ontwerper Enzo Mari, en gaan aan de slag met projecties en projection mapping rond het thema 'Please have a seat'. Verder staan er ook nog geluidskunstinstallaties door het Wilde Westen, een parcours met buiteninstallaties, workshops en architectuurlezingen op het programma.

Het volledige programma wordt later bekendgemaakt.

Door corona kon de Biënnale Interieur vorig jaar niet doorgaan en moesten we ook de eerste editie van het stadsfestival WONDER vroegtijdig stopzetten. Voor de traditionele biënnale is het nog wachten tot 2022, maar Interieur zal op WONDER wel aanwezig zijn met hun nieuw concept 'Please, have a Seat'. Daarnaast wordt WONDER opnieuw hét toonmoment voor alles wat creatief is in onze regio. Op weinig plekken vind je zo veel creativiteit als hier. Het grote publiek krijgt ook de kans om de oude industriële site Van Marcke te leren kennen. Daar werken we aan een van de belangrijkste stadsvernieuwingsprojecten voor de komende tien jaar: een nieuw stadsdeel van 15 hectare, op wandelafstand van het station, waar gewoond, gewerkt en geleerd, kortom geleefd zal worden.

Ruth Vandenberghe, burgemeester

In Kortrijk kan je non-stop van cultuur genieten: in het voorjaar hadden we Track & Trace, momenteel loopt onze interactieve kunsttriënnale Paradise en in het najaar word je verrast door het creatieve festival Wonder. Ontdek tegelijk de Van Marcke site die onze stad zoveel potentieel biedt en waar je ongetwijfeld nog veel over zal horen.

Axel Ronse, schepen van cultuur

De partners: Biënnale Interieur, Designregio Kortrijk, Howest, Hangar K, Wilde Westen, kunstencentrum BUDA, Paradise Kortrijk 2021, Van Marcke, Leiedal, Bibliotheek Kortrijk

De locatie: Deze editie van WONDER vindt plaats op de voormalige Van Marcke site. Van Marcke bouwde inmiddels een duurzaam logistiek centrum aan de rand van Kortrijk (Aalbeke). De oude stek in de Weggevoerdenlaan staat leeg maar heeft een boeiende toekomst voor de boeg. Van Marcke sloeg als eigenaar de handen in elkaar met Stad Kortrijk om samen vorm te geven aan een toekomstbestendig nieuw stadsdeel. Samen met het Team Vlaams Bouwmeester werd een open oproep gelanceerd naar een ontwerpteam. Het collectief UAU (Hasselt) en Omgeving (Antwerpen) kwam als winnaar uit de bus om de toekomst van de site uit te tekenen.

De grote site aan de Weggevoerdenlaan ligt tussen het station en de Pottelberg, vlakbij een aantal scholen en op wandelafstand van het centrum en Kortrijk Weide. Een strategische ligging, waar een nieuw stadsdeel kan groeien met plaats voor bedrijvigheid, wonen, werken, leren en leven. Het aangeduide ontwerpteam Omgeving - UAU werkt een masterplan uit voor de hele site. Maar vooraleer deze oude Van Marcke site een nieuwe invulling krijgt, strijkt WONDER er dus neer.

Praktisch: WONDER - Kortrijk Creativity Festival15 oktober - 14 november 2021Perspreview PLEASE, TAKE A SEAT: 14 oktober, Van Marcke site

www.wonderkortrijk.be