015 BELIDE Satellite RS Site Bi D

Milan Design Week

De bekendste meubelbeurs van de wereld, Salone del Mobile in Milaan mag weer doorgaan! Van 4 tot 10 september zakken opnieuw heel wat bekende merken en jonge ontwerpers af naar Milaan om hun producten te presenteren aan de wereld.

Er zijn opnieuw ook heel wat Belgen vertegenwoordigd!

BELGIUM IS DESIGN

Belgium is Design toont het beste van Belgisch design in twee verrassende projecten: de film The Object Becomes en de tentoonstelling The New Belgians. Beide zijn tussen 4 en 10 september in Milaan te ontdekken.

The Object Becomes

‘The object becomes’, een productie van BELGIUM IS DESIGN, brengt het verhaal van Belgisch design op een historisch kantelpunt wat betreft de rol van ontwerpers in onze industrie en onze maatschappij.

Met de selectie van negen spraakmakende Belgische projecten durven ze nu het traditionele productontwerpen in vraag te stellen en scheppen ze met de documentaire een beeld van de nieuwe rollen, mogelijkheden en (maatschappelijke) verantwoordelijkheden van productontwerpers. Mede ‘dankzij’ de covidcrisis vertaalde deze selectie zich niet in een traditionele fysieke tentoonstelling, maar wel in een beeldende film “The object becomes.” met voorvertoningen in de Anteo-cinema van Milaan.

Ook Howest komt in beeld in de documentaire: het D4E1-lab onderzoekt heel praktijkgericht hoe burgers en zorgprofessionals een actieve rol kunnen spelen in het ontwerpen van een zorgoplossing. De ‘open design’ principes spelen hierin een belangrijke rol om te komen tot een meer inclusief welzijn.

Ook ontwerper Sep Verboom van Livable Platform, Designer van het Jaar 2020 is een van de 9 geselecteerde ontwerpers in deze film. Hij werkt momenteel met Designregio Kortrijk en IVC Commercial aan het project Hack The Material.

Daarnaast worden ook nog volgende ontwerpers uitgelicht: BC Materials — Geneviève Levivier
— Kaspar Hamacher — OpenStructures — Studio Plastique — RVB — Roel Vandebeek.


Tentoonstelling The New Belgians

Belgium is Design toont in Milaan ook het werk van 6 geselecteerde ontwerpers.

  1. Elias van Orshaegen, werd in 2019 geselecteerd voor onze expositie WE ARE THE NEXT GENERATION in Depart Kortrijk.
  2. Daan De Wit Design Studio, werd in 2018 geselecteerd voor onze expositie WE ARE THE NEXT GENERATION in Texture Kortrijk.
  3. Fractall (Arne Desmet). Fractall is het merk en studio van de Kortrijkse ontwerper Arne Desmet.
  4. De Angelis Design
  5. Olivier Vitry - Claisse Architectures
  6. Studio Part.
Elias van Orshaegen coll Cartes desk tableDaan De Wit Stratum Saxum 1
Fractall Arne Desmet Slow drops lamp

The Lost Graduation Show

De TLGS-beursstand is een selectie van 170 ontwerpen van pas afgestudeerden van 48 scholen uit 22 verschillende landen. Deze selectie gaat verder dan het meubelstuk. Wat is de maatschappelijke verantwoordelijkheid van een ontwerper rond uitdagingen als mobiliteit, inclusiviteit, klimaatopwarming, materiaalschaarste,…?

Vanuit Howest werd het project ‘Compact-C’ geselecteerd. Dit is een extreem compacte, opvouwbare ellenboogkruk die in je rugzak past. Ze beoogt een verhoogd comfort, autonomie en mobiliteit van de gebruiker. Het ontwerp is circulair opgevat waarbij het product als een service wordt aangeboden. Logisch, toch? De meeste krukgebruikers hebben deze slechts tijdelijk nodig en het zou zonde zijn dat deze producten een tweede leven ontglippen op de zolder van de ex-krukgebruiker.

Compact cCompact c 2

Stacker in het Isola Design District

Amber Dewaele studeerde in juni 2020 af als productontwerper aan Howest. Met haar afstudeerproject Stacker was ze vorig jaar te zien op onze expo WE ARE THE NEXT GENERATION in Broelkaai 6 Kortrijk. Stacker zal te zien zijn tijdens de Milan Design Week als onderdeel van de expo Playful, Young, Design in het bruisende Isola Design District van de meubelbeurs.

Amber neemt momenteel ook deel aan het project Hack The Material van IVC Commercial en Designregio Kortrijk.

Amber dewaele

Vonken

Ook Vonken, de elegante mobiele houtovens van Kortrijkzanen Adrien Billiet en Sebastian Laga staan dit jaar al in Milaan. Pas gestart in volle coronacrisis, mei 2020, maar nu al een blijver. In april kon je ze nog ontdekken in onze KIOSK op de Graanmarkt in Kortrijk.

VonkenImg 5208 1 562x0 is hidpi

Naast deze jonge ontwerpers, vind je ook heel wat gerenommeerde Belgische bedrijven op de beurs terug, zoals Extremis en Deltalight.