K TOTEM Kaunas 4

K-TOTEM in Kaunas

Vorig jaar zetten wij - gesteund door de Vlaamse regering - een samenwerking op met collega UNESCO Creative City of Design Kaunas in Litouwen. In 2022 zijn zij Europese Culturele Hoofdstad.

Eén van de projecten die we er uitrollen is de K-TOTEM. In Kortrijk te zien aan het station, en vanaf nu ook in Kaunas!

K TOTEM Kaunas 1

Vorig jaar kondigden we aan dat Kortrijk en Kaunas partners in creativiteit zouden worden. Kortrijk kreeg €100.000 van de Vlaamse regering voor samenwerking met de Litouwse stad Kaunas in de aanloop naar Kaunas Europese Culturele Hoofdstad 2022. Hiermee lieten we opnieuw zien dat Kortrijk deze titel zélf in de wacht wil slepen voor 2030.

Het eerste project dat in de steigers werd gezet is het succesvolle 5X5® innovatietraject. Sinds begin dit jaar leidt Designregio Kortrijk een team uit Kaunas op zodat ook zij daarna bedrijven en ontwerpers kunnen begeleiden binnen het 5X5® traject. De resultaten van het traject in Kaunas én van de Vlaamse bedrijven zullen te zien zijn in een expositie in het kader van Kaunas Europese Culturele Hoofdstad 2022.

Het tweede project is de K-TOTEM. Een 3,5 meter hoge sculptuur aan het station van Kortrijk die het grafische talent uit de streek laat zien. 15 bedrijven, designbureaus en onderwijsinstellingen creëerden samen de K-TOTEM om Kortrijk nog beter als creatieve stad uit te spelen. Driemaandelijks krijgt de K-TOTEM een nieuwe bekleding ontworpen door een regionale grafisch ontwerper of illustrator. Designregio Kortrijk exporteerde nu een tweede totem naar Kaunas. De K-TOTEM zal daar vanaf nu in de publieke ruimte zichtbaarheid geven aan hun lokale designers en het programma van de Europese Culturele Hoofdstad. In 2022 wordt ook een uitwisseling van illustratoren ingepland. Stay tuned!

A gift from Flanders to Kaunas, European Capital of Culture 2022
K-TOTEM is a symbol of collaboration and friendship between Kaunas and Kortrijk, two UNESCO Creative Cities of Design

K TOTEM Kaunas 2K TOTEM Kaunas 3K TOTEM Kaunas 5K TOTEM Kaunas 6
Twitter header 2