Kaunas2022

Designregio Kortrijk rolt 5X5® innovatietraject uit in Kaunas, Litouwen

Kortrijk krijgt €100.000 van de Vlaamse regering voor samenwerking met de Litouwse stad Kaunas in de aanloop naar Kaunas Europese Culturele Hoofdstad 2022. Designregio Kortrijk rolt hiermee drie van haar projecten uit in Kaunas. Het eerste project dat in de steigers werd gezet is het succesvolle 5X5® innovatietraject.

Kortrijk en Kaunas leerden elkaar kennen via het UNESCO Creative Cities Network (UCCN). Beide steden zijn lid van UCCN in het domein van design. In 2021 gaat Kaunas de laatste rechte lijn in naar Europese Culturele Hoofdstad 2022. Een titel die ook Kortrijk ambieert voor 2030. Zowel Kortrijk als Kaunas schrijven dus heel actief aan een verhaal van creativiteit en design. De ideale uitvalsbasis om een intense samenwerking op te zetten.

5X5® innovatietraject in Kaunas
De huidige coronacrisis bewijst nog maar eens dat creativiteit en wendbaarheid de sleutels zijn om als bedrijf op kop te blijven in deze onzekere wereld. En laten Designregio Kortrijk en Voka West-Vlaanderen nu net dat creatief denken stimuleren met het 5X5® innovatietraject. Dankzij 5X5® hebben al meer dan 40 West-Vlaamse bedrijven, waaronder Dovy Keukens, Valo Blinds, Eliet en Akomo de voorbije 10 jaar met ontwerpteams samengewerkt en nieuwe producten en diensten ontwikkeld.

Dankzij bovenstaande samenwerking kan Designregio Kortrijk de 5X5®-methodiek voor de eerste maal internationaal uitrollen, zodat kmo’s uit Kaunas ook daar de concurrentie voor kunnen blijven dankzij goed ontworpen en zinvolle producten en diensten. Sinds begin dit jaar leidt Designregio Kortrijk een team uit Kaunas op zodat ook zij daarna bedrijven en ontwerpers kunnen begeleiden binnen het 5X5® traject . De oproep naar bedrijven en ontwerpers is intussen ook al gelanceerd. De resultaten van het traject in Kaunas én van de Vlaamse bedrijven zullen te zien zijn in een expositie in het kader van Kaunas Europese Culturele Hoofdstad 2022.

Naast het 5X5® innovatietraject wordt een K-TOTEM sculptuur geëxporteerd naar Kaunas en wordt een handelsmissie voor 2022 voorbereid.