IMG 20211214 150025

CICO HUB stelt cocreatie teams voor

Het project Circulaire Cocreatie Hub (CICO HUB) bundelt de krachten om ondernemingen samen te brengen en te ondersteunen bij de transitie naar circulair ondernemen in samenwerking met ontwerpers.

CICO HUB Websitebanner slogan

In augustus 2021 werd bekend gemaakt dat de bedrijven Fluvius, Moerman en Sunconfex geselecteerd waren om via dit circulair cocreatietraject hun reststromen te valoriseren. In het najaar identificeerden en exploreerden studenten Industrieel Productontwerpen van Howest de reststromen bij de drie productiebedrijven. Nu werden de bedrijven elk gekoppeld aan drie ontwerpers die de komende maanden aan de slag gaan om in cocreatie met een maatwerkbedrijf te komen tot nieuwe producten. De resultaten van het traject worden in het najaar van 2022 gepresenteerd op WONDER - Kortrijk Creativity Festival.

De geselecteerde ontwerpers zijn: Edmire, Huho Design, Studio Allossa, Obi-One, Surplace, Studio Latitude, Tillup Design Studio, Studio AMA en Studio AnnaMariaCornelia.

CICO HUB is een project van Designregio Kortrijk, Voka West-Vlaanderen, Howest, Intercommunale Leiedal, WAAK en W13 (sociale economie en maatwerkbedrijven) en met de steun van ESF en Vlaanderen Circulair.

CICO fluvius

Als multi-utility bedrijf over heel Vlaanderen beschikt Fluvius over een verscheiden waaier aan reststromen, gaande van meterdeksels tot werkkledij. Binnen de CICO HUB gaat circulair design en service bureau Edmire (Antwerpen) aan de slag met de oude straatverlichtingsarmaturen van Fluvius. Huho Design (Zulte) is en industrieel ontwerp- en innovatiebureau. Zij zullen zich toeleggen op de kunststof meterdeksels van elektriciteitskasten en Studio Allossa (Izegem), een ontwerpbureau met focus op ecodesign zal de werkkledij van Fluvius verwerken. Dit gaat van normale truien tot parka’s en veiligheidskledij met oude logo’s.

CICO Moerman 2

Moerman uit Meulebeke is een ontwikkelaar, producent en wereldwijde distributeur van hoogwaardig glasreinigingsmateriaal. Tijdens de productie van hun vloer- en raamwissers komen er zowel natuurlijk rubber als synthetische mousse vrij als reststromen. Ook hier gaan drie ontwerpers met de materialen aan de slag.

Industrial design studio Obi-One (Kortrijk), het creatief duo van Surplace (Kortrijk) dat maakbedrijven vooruit helpt in hun zoektocht naar productinnovatie en Studio Latitude van Freelance Industrial Designer & 3D Artist Björn Van Egroo (Leuven).

CICO Sunconfex

Sinds 2005 behoort Sunconfex (Ieper) tot de grootste en meest vooraanstaande speler in Europa op het vlak van geconfectioneerd zonneweringstextiel.

Bij de productie van het geconfextioneerd zonneweringstextiel blijven jaarlijks heel wat snijresten van glasvezeldoek voor zonnewering ongebruikt achter. De drie ontwerpers die aan de slag gaan om dit restproduct op te waarderen zijn Tillup Design Studio (Kortrijk) dat voornamelijk werkt met oog op duurzaam design, Studio AMA (Gent) die Belgische designermode maakt, 100% circulair en lokaal sociaal, en research & service design studio Studio AnnaMariaCornelia (Kortrijk).