Circulaire cocreatie hub
Zuid-West-Vlaanderen is gekend als dé maakregio in België. 1 op 3 productiebedrijven in België bevindt zich in deze regio. Het zijn vaak familiale ondernemingen uit de textielsector, de metaalverwerkende sector en de kunststofverwerkende sector die gegroeid zijn uit de traditionele vlasindustrie. Voor deze kmo’s is er de dwingende vraag om te transformeren naar een industrie die duurzamer omgaat met de beschikbare materialen en grondstoffen.
De Circulaire Cocreatie Hub (CICO HUB) bundelt de krachten om ondernemingen samen te brengen en te ondersteunen bij deze transitie naar circulair ondernemen.
Alle actoren samenbrengen
Een samenwerking met actoren uit verschillende achtergronden en met verschillende competentie brengt vaak verrassende ideeën aan het licht. Dit platform heeft dan ook als doel de kennis over afvalverwerking en circulair ondernemen te vergroten, de problemen en drempels te bespreken en (keten)samenwerking te creëren.
Waar staan we nu? Wat kunnen en doen we al? Welke uitdagingen hebben we nog te overwinnen?
Voor productiebedrijven, maatwerkbedrijven, afvalverwerkende bedrijven, dienstverleners, bedrijven actief in deeleconomie, kenniscentra, creatieve ondernemingen,… met als centraal thema: afvalvalorisatie en circulaire economie.
De circulaire toekomst van (productie)afval: valorisatie van reststromen
Vanaf april 2021 werden binnen dit luik van het project 3 productiebedrijven geselecteerd die de kans krijgen om in samenwerking met studenten en ontwerpbedrijven hun reststromen te identificeren en te exploreren om daarna in cocreatie met een maatwerkbedrijf te komen tot nieuwe producten en een valorisatie van hun reststromen.
In 2023 werd een gelijkaardig traject opgezet met de stad Kortrijk. Studenten en ontwerpers gingen aan de slag met eventvlaggen en herasdoeken om nieuwe producten of diensten te ontwikkelen voor de stad en de burger.
Designregio Kortrijk in samenwerking met Voka West-Vlaanderen, Howest, Intercommunale Leiedal, WAAK en W13 (sociale economie en maatwerkbedrijven) en met de steun van ESF en Vlaanderen Circulair.
Project 2024: Focus op circulaire matchmaking
In 2024 slaan de verschillende partners Designregio, Leiedal, Voka West-Vlaanderen, Howest en Deltagroep opnieuw de handen in elkaar om de circulaire economie in de regio verder te promoten.
Via infosessies, opleidingen en toonmomenten informeren en sensibiliseren we bedrijven, organisaties en burgers over de circulaire economie.
Met één op één gesprekken en de juiste matchmaking brengen we partijen bij elkaar om samen aan circulaire waardeketens te bouwen en zo circulair ondernemerschap mogelijk te maken.
Project 2023: Een speelse toekomst voor eventvlaggen
Bij elke promotie, elk evenement, elke gelegenheid hoort een visuele campagne. Wat is er mooier dan die te laten schitteren op een vlag of spandoek? Maar ook visuele citymarketing laat zijn sporen na. De vlaggen en spandoeken belichamen de tijdelijke identiteit van het evenement. Na het evenement blijft er een spoor van afval achter. Is dit afval nutteloos?
CICO Hub in 2023 richtte zich op het vinden van afvalstromen binnen de stad om mee te werken en een circulaire bestemming voor te ontwerpen; de Herasdoeken en event vlaggen die achterblijven na evenementen in de stad Kortrijk.
Enkele ontwerpers werden uitgenodigd om dit materiaal te transformeren en het een nieuw doordacht leven te geven. Giel Dedeurwaerder, Saartje Allosserie, Pjotr Vandierendonck, Arend Vandenberghe en Yani Vandenbranden startten een zoektocht om afval om te vormen tot iets nuttigs, iets moois, iets dat een tweede leven verdient in onze stad.
Project 2022: De circulaire toekomst van (productie)afval: valorisatie van reststromen
Vanaf april 2021 werden binnen van het project de circulaire toekomst van (productie)afval 3 productiebedrijven geselecteerd die de kans krijgen om in samenwerking met studenten en ontwerpbedrijven hun reststromen te identificeren en te exploreren om daarna in cocreatie met een maatwerkbedrijf te komen tot nieuwe producten en een valorisatie van hun reststromen.
De bedrijven zijn Fluvius, Sunconfex en Moerman, zij werden gekoppeld aan 8 ontwerpers: Studio Allossa, Huho Design, EDMIRE.design, Tillup Design Studio, Studio AMA, Studio L'Atitude, Surplace en Studio Obi-One.
Interesse? Contacteer Sébastien!
Sébastien Hylebos
Sébastien begeleidt handelszaken in innovatie en design. Daarnaast is hij ook verantwoordelijk voor de projecten rond circulaire economie en digitalisering in samenwerking met bedrijven en ontwerpers.