Circulaire cocreatie hub

Zuid-West-Vlaanderen is gekend als dé maakregio in België. 1 op 3 productiebedrijven in België bevindt zich in deze regio. Het zijn vaak familiale ondernemingen uit de textielsector, de metaalverwerkende sector en de kunststofverwerkende sector die gegroeid zijn uit de traditionele vlasindustrie. Voor deze kmo’s is er de dwingende vraag om te transformeren naar een industrie die duurzamer omgaat met de beschikbare materialen en grondstoffen.

De Circulaire Cocreatie Hub (CICO HUB) bundelt de krachten om ondernemingen samen te brengen en te ondersteunen bij deze transitie naar circulair ondernemen.

CICO HUB Affiche slogan
DEF logo niv2 naakt vlaanderen is duurzaam ondernemen flanders art kleurdep

Circulair Forum: alle actoren samenbrengen

Het circulair forum is een platform voor productiebedrijven, maatwerkbedrijven, afvalverwerkende bedrijven, dienstverleners, bedrijven actief in deeleconomie, kenniscentra, creatieve ondernemingen,… met als centraal thema: afvalvalorisatie en circulaire economie.

Een samenwerking met actoren uit verschillende achtergronden en met verschillende competenties brengt vaak verrassende ideeën aan het licht. Dit platform heeft dan ook als doel de kennis over afvalverwerking en circulair ondernemen te vergroten, de problemen en drempels te bespreken en (keten)samenwerking te creëren.

Waar staan we nu? Wat kunnen en doen we al? Welke uitdagingen hebben we nog te overwinnen?

WONDER 2023 PREVIEW 8 Jonas Verbeke LR 16
WONDER2022 Stories Jonas Verbeke LR 38

De circulaire toekomst van (productie)afval: valorisatie van reststromen

Vanaf april 2021 werden binnen dit luik van het project 3 productiebedrijven geselecteerd die de kans krijgen om in samenwerking met studenten en ontwerpbedrijven hun reststromen te identificeren en te exploreren om daarna in cocreatie met een maatwerkbedrijf te komen tot nieuwe producten en een valorisatie van hun reststromen.

In 2023 werd een gelijkaardig traject opgezet met de stad Kortrijk. Studenten en ontwerpers gingen aan de slag met eventvlaggen en herasdoeken om nieuwe producten of diensten te ontwikkelen voor de stad en de burger.

Designregio Kortrijk in samenwerking met Voka West-Vlaanderen, Howest, Intercommunale Leiedal, WAAK en W13 (sociale economie en maatwerkbedrijven) en met de steun van ESF en Vlaanderen Circulair.

Project 2022: De circulaire toekomst van (productie)afval: valorisatie van reststromen

Vanaf april 2021 werden binnen van het project de circulaire toekomst van (productie)afval 3 productiebedrijven geselecteerd die de kans krijgen om in samenwerking met studenten en ontwerpbedrijven hun reststromen te identificeren en te exploreren om daarna in cocreatie met een maatwerkbedrijf te komen tot nieuwe producten en een valorisatie van hun reststromen.

De bedrijven zijn Fluvius, Sunconfex en Moerman, zij werden gekoppeld aan 8 ontwerpers: Studio Allossa, Huho Design, EDMIRE.design, Tillup Design Studio, Studio AMA, Studio L'Atitude, Surplace en Studio Obi-One.

IMG 0420 1

Project 2023: Een speelse toekomst voor eventvlaggen

Elke promotie, elk evenement, elke gelegenheid brengt een visuele campagne met zich mee. Wat is er mooier dan deze te laten schitteren op een vlag of spandoek?Maar visuele citymarketing laat ook zijn sporen na. De vlaggen en spandoeken belichamen de tijdelijke identiteit van de gebeurtenis. Na het evenement blijft er een spoor van afval achter. Is dit afval nutteloos?

CICO Hub heeft zich in 2023 gericht op het vinden van afvalstromen binnen de stad om mee aan de slag te gaan en een circulaire bestemming voor te ontwerpen; de Herasdoeken en evenement vlaggen die na evenementen in de stad Kortrijk achterblijven.

Enkele ontwerpers werden uitgenodigd om dit materiaal te transformeren en een nieuw doordacht leven te geven. Giel Dedeurwaerder, Saartje Allosserie, Pjotr Vandierendonck, Arend Vandenberghe en Yani Vandenbranden startten een zoektocht om afval om te zetten in iets bruikbaars, iets moois, iets dat een tweede leven verdient in onze stad.

Cico hub wonder 1
6
Interesse? 
Contacteer Sébastien!

Projectpartners
DRK logo RGB
Howest hogeschool logo RGB BLAUW
Voka west vlaanderen
Logo LEIEDAL dark 25x25mm
W13 logo
WAAK met baseline CMYK