Circulaire cocreatie hub

Zuid-West-Vlaanderen is gekend als dé maakregio in België. 1 op 3 productiebedrijven in België bevindt zich in deze regio. Het zijn vaak familiale ondernemingen uit de textielsector, de metaalverwerkende sector en de kunststofverwerkende sector die gegroeid zijn uit de traditionele vlasindustrie. Voor deze kmo’s is er de dwingende vraag om te transformeren naar een industrie die duurzamer omgaat met de beschikbare materialen en grondstoffen.

De Circulaire Cocreatie Hub (CICO HUB) bundelt de krachten om ondernemingen samen te brengen en te ondersteunen bij deze transitie naar circulair ondernemen.

CICO HUB Affiche slogan
ESF en Vlaanderen Circ

Circulair Forum: alle actoren samenbrengen

Het circulair forum is een platform voor productiebedrijven, maatwerkbedrijven, afvalverwerkende bedrijven, dienstverleners, bedrijven actief in deeleconomie, kenniscentra, creatieve ondernemingen,… met als centraal thema: afvalvalorisatie en circulaire economie.

Een samenwerking met actoren uit verschillende achtergronden en met verschillende competenties brengt vaak verrassende ideeën aan het licht. Dit platform heeft dan ook als doel de kennis over afvalverwerking en circulair ondernemen te vergroten, de problemen en drempels te bespreken en (keten)samenwerking te creëren.

Waar staan we nu? Wat kunnen en doen we al? Welke uitdagingen hebben we nog te overwinnen?

CICO HUB Powerpoint slogan
WONDER2022 Stories Jonas Verbeke LR 38

De circulaire toekomst van (productie)afval: valorisatie van reststromen

Vanaf april 2021 werden binnen dit luik van het project 3 productiebedrijven geselecteerd die de kans krijgen om in samenwerking met studenten en ontwerpbedrijven hun reststromen te identificeren en te exploreren om daarna in cocreatie met een maatwerkbedrijf te komen tot nieuwe producten en een valorisatie van hun reststromen.

De bedrijven zijn Fluvius, Sunconfex en Moerman, zij werden gekoppeld aan 8 ontwerpers: Studio Allossa, Huho Design, EDMIRE.design, Tillup Design Studio, Studio AMA, Studio L'Atitude, Surplace en Studio Obi-One.

In 2023 wordt een gelijkaardig traject opgezet met de stad Kortrijk. Studenten en ontwerpers gaan aan de slag met eventvlaggen en herasdoeken om nieuwe producten of diensten te ontwikkelen voor de stad en de burger.

Designregio Kortrijk in samenwerking met Voka West-Vlaanderen, Howest, Intercommunale Leiedal, WAAK en W13 (sociale economie en maatwerkbedrijven) en met de steun van ESF en Vlaanderen Circulair.

Moerman

Moerman, gevestigd in Meulebeke, is producent van vloer- en raamwissers. Rubber vellen worden optimaal opgedeeld in onderdelen voor de verschillende producten. Tijdens het productieproces zijn ruberresten echter onvermijdelijk. Studio L’Atitude, Surplace en Studio Obi-One kregen de taak om oplossingen te zoeken voor deze ruberresten.

WONDER2022 Stories Jonas Verbeke LR 37

Studio Obi-One

Met weinig bewerkingen kunnen de langere synthetische en EPDM ruberresten opnieuw ingezet worden als boombinders. Het materiaal heeft de ideale eigenschappen om buiten gebruikt te worden. Door de dikke, zachte en flexibele eigenschappen van het rubber ontstaan er ook geen insnoeringen in de stam.

WONDER2022 Stories Jonas Verbeke LR 38

Studio L’Atitude

Maak kennis met BASHED; het up-cycling verhaal waarbij twee reststromen elkaar hebben ontmoet en samen een duo van functionele en esthetische producten vormen. Met het restrubber als vulling en gebruikte vrachtwagenzeilen ‘bache’ als omhulsel bracht Studio L’Atitude de BASHED_Punchbag en BASHED_Pouf tot leven.

WONDER2022 Stories Jonas Verbeke LR 34

Surplace

Samen met Moerman en andere lokale spelers ontwikkelde Surplace een duurzame tegel voor platte daken. De tegel, volledig bestaand uit reststromen, heeft geen permanente bevestiging nodig en zorgt zo voor een levensduurverlenging van zowel de vloer als de onderliggende dakstructuur.

Fluvius

Netbeheerder Fluvius heeft deelgenomen met 3 verschillende reststromen. Gezien de digitale transformatie ontstaat er een afvalberg van analoge elektrische meterdeksels. Daarnaast zijn er oude lichtarmaturen die vervangen worden door kleinere zuinige verlichting. Als derde ontstond er door de fusie van Eandis en Infrax een stroom aan onbruikbare werkkledij. Edmire, Studio Allossa en Huho Design gingen elk in op één van deze uitdagingen.

WONDER2022 Stories Jonas Verbeke LR 29

Huho Design

Met een berg van 900 ton aan meterdeksels ontstaan er wat mogelijkheden. Gezien de complexere samenstelling van de deksels is dit echter niet eenvoudig, de beste optie bleek dan ook om de meterdeksels om te zetten in granulaat. Op die manier kunnen de meterdeksels na een recyclageproces in nieuwe, betekeninsvolle, producten worden verwerkt.

WONDER2022 Stories Jonas Verbeke LR 28

Studio Allossa

Met de fusie van Fluvius en Infrax in 2019 ontstond er een stroom aan onbruikbare werkkledij. De parka jassen zijn hier een voorbeeld van. Deze zijn helaas gezien hun beschermende functie tot op heden nog niet te recycleren. Studio Allossa koos ervoor de jassen te upcyclen tot een regenbestendige boodschappen trolley; “Flor, de Fluvius Trolley”. Naast hun jaarlijkse steun aan De Voedselbank kan Fluvius nu ook de trolley aanbieden aan de afhaler om het voedselpakket te transporteren.

Sunconfex

Sunconfex is een bekende speler in het geconfectioneerd zonneweringstextiel. Alle zonneweringsdoeken worden op maat gemaakt voor elk exterieurproject. Hierbij ontstaan er lange snijresten. De kleinere stukken hiervan kunnen niet hergebruikt worden in het proces. Deze resten werden voorgelegd aan Studio AMA en Tillup.

WONDER2022 Stories Jonas Verbeke LR 31

Studio AMA

De ontwerpen van de verschillende buitenproducten vinden hun origine in de materialiteit van het zonneweringstextiel en haar capaciteiten: dit zowel esthetisch als functioneel. De ontwerpen zetten de transparantie, buigbaarheid, weerbaarheid en lagen in het licht.

WONDER2022 Stories Jonas Verbeke LR 33

Tillup

Op basis van de sterke kwaliteit voor exterieur gebruik heeft Tillup de snijresten ingezet om nieuwe buitentoepassingen te ontwikkelen. Hieruit is hun “Suncollexie” ontstaan; verschillende producten voor buitengebruik, zoals een windscherm en kussens in verschillende formaten.

Sebastien Hylebos LR 2
Interesse? 
Contacteer Sébastien!

Projectpartners
DRK logo RGB
Howest hogeschool logo RGB BLAUW
Voka west vlaanderen
Logo LEIEDAL dark 25x25mm
W13 logo
WAAK met baseline CMYK