BUDA::lab Open Makerspace

BUDA::lab is een openbare werkplaats waar creatievelingen, ontwerpers, makers, kinderen, studenten en scholen creatief aan de slag kunnen. Kom er je ideeën omzetten in projecten, volg workshops om nieuwe skills aan te leren en ontmoet de community van makers!

Spring direct naar:
Over
- Lidmaatschap - Slack - Machines - Workshops - Scholen/organisaties - Vrijwilligers - Praktisch - Projecten

In samenwerking met

Budalab cover
Budalab overzicht 1
BUDALAB buttons 01
BUDALAB buttons 02
BUDALAB buttons 03
BUDALAB buttons 04
BUDALAB OPENDEUR 07 08

BUDA::lab OPENDEUR: It's a wrap

BUDA::lab gooit deuren open op zondag 15 mei van 10 tot 16u!

1. Over

BUDA::lab is een openbare werkplaats waar creatievelingen, ontwerpers, makers, kinderen, studenten en scholen creatief aan de slag kunnen. Kom er je ideeën omzetten in projecten, volg workshops om nieuwe skills aan te leren en ontmoet de community van makers!

Via een ruim aanbod van analoge en digitale machines brengen we mensen uit verschillende sectoren en disciplines samen om synergieën te doen ontstaan.

Het BUDA::lab wordt gerund door een community van vrijwilligers in samenwerking met Designregio Kortrijk.

BUDA::lab is een actief lid van de fablab beweging en onderschrijft THE FAB CHARTER “…life is about the people you meet, and the things you create with them. so go out and start creating…”
(The HOLSTEE manifesto)

BUDA::lab Kortrijk is een initiatief van Designregio Kortrijk i.s.m. haar partners Howest, Leiedal, Voka West-Vlaanderen, Stichting Interieur en Stad Kortrijk. BUDA::lab Kortrijk is tot stand gekomen met steun van Interreg IVB – NWE binnen het PROUD project en de provincie West-Vlaanderen.

81164978 2855856207815413 2846471716949983232 n
16992076 1392892390778476 8213368028697124439 o

2. Lidmaatschap

Wil je gebruik maken van het BUDA::lab, dan word je lid! Dit voor slechts €18 per jaar!

Als Budalab-lid kan je gebruik maken van de werkruimte en het machinepark, het klein gereedschap en je krijgt toegang tot het netwerk. Machinetijd en materiaal worden apart aangerekend.

Je betaalt je lidgeld bij je eerste bezoek.

3. Slack community

Stel al je vragen aan de BUDA::lab community via het Slack platform!

Slack logo
Lasercutter in actie

4. Machines

BUDA::lab stelt een breed gamma aan machines en gereedschappen ter beschikking. Ideaal om te experimenteren, als prototyping- en kleine volume productiewerkplaats, didactische ruimte om kennis te maken met nieuwe productietechnologieën of als brainstormruimte in nabijheid van een ‘Maak-atelier’.

Opgelet:

 • Sommige machines moet je per tijdsslot reserveren.
 • Voor de meeste machines moet je eerst een opleiding volgen, of bewijzen dat je de nodige vaardigheden hebt! Deze machines kan je niet reserveren zonder dat je de nodige “skill” hebt. Kom eens langs of contacteer ons op info@budalab.be als je een dergelijk machine voor de eerste keer wil gebruiken.

Kosten

Voor sommige machines betaal je per tijdseenheid, voor ander machines enkel het gebruikte materiaal of een start-kost.
Betaling gebeurt altijd ter plaatse met de bankkaart of bancontact-app. Alle reservaties en betalingen worden geregistreerd in BAB. Een factuur kan achteraf opgevraagd worden via de pagina voor de betaling.

 1. Word lid via BAB (de eerste keer dat je komt betaal je ook je lidgeld)
 2. Reserveer de gewenste machine in BAB
 3. Kom steeds op tijd naar het lab!
 4. Reken af met de aanwezige vrijwilliger na gebruik. Je betaalt de volledige gereserveerde periode plus eventuele extra tijd en de gebruikte materialen.
 5. Een factuur of betalingsbewijs kan verkregen worden via je betaling in BAB. Je kan al je betalingen vinden op je profielpagina.

5. Workshops

BUDA::lab organiseert workshops voor kinderen en volwassenen. Van initiatiesworkshops lasercutting en 3D printing, tot het maken van je eigen zeefdruk, lederen accessoire, houten longboard en veel meer!

Heb je zelf zin om je skills door te geven en een workshop in het BUDA::lab te geven? Dat kan! Mail voor meer informatie naar info@budalab.be

Voor workshops of demonstraties op maat, mail naar info@budalab.be.

17904093 1441091019291946 1949671392960559721 n

6. Scholen/organisaties

Budalab on tour
Budalab on tour2
Budalab on tour3

a. BUDA::lab on tour - verhuur

Scholen en verenigingen kunnen machines en gereedschapskisten ontlenen om in de klas te gebruiken.

Wat?

1. 3D printer voor €15 per week (aantal: 3)

Bij elke printer wordt er een laptop voorzien.

2. Gereedschapskoffer voor €10 per week (aantal: 5)

Inhoud:

Meet- en snijlat, winkelhaak, rolmeter, schuifmaat, beschermbril, oordoppen, mondmasker, metaalspiraalboren, bithouder/bits, schuurblok, schuurpapier, quick-grip lijmklem, combinatietang, puntslag, pen, cutter schuin lemmet, cuttermes, schroevendraaier kruis, schroevendraaier plat klein, schroevendraaier plat groot, hamer, vijl rond, vijl plat, beitel, handzaag, zaagblad metaal en rasp.

Bij de gereedschapskoffer voorzien we indien gewenst ook lijmpistolen (max. 4), luchtblazers (max. 2) en boormachines (max. 4).

3. Foamcutters

2 stuks aan €10 per week

3 stuks aan €10 per week

Bij alle machines zijn steeds handleidingen en tutorials inbegrepen. We leveren ook een handleiding voor de workshop ‘rubber band racer’ die door leerkrachten met de klas kan worden doorlopen.

Voor wie?
Voor leerkrachten en monitoren die kunnen aantonen dat ze beschikken over de kennis om met dergelijke tools om te gaan. (bv. techniekleerkracht)

Wanneer?
Huren kan per week. Ophaling gebeurt maandagochtend en binnenbrengen vrijdagmiddag.

b. BLIJF-IN-JE-KOT STE(A)M BOX

In het kader van het STE(A)M-project wil Athena school Kortrijk zoveel mogelijk kinderen bereiken. Daarom werden verschillende open-source ‘Blijf in je kot – STE(A)M box’ ontwikkeld ism HOWEST IDC met goedkoop thuis, tuin en keukenmateriaal.

c. Externe workshops

BUDA::lab organiseert workshops voor klassen kleuter, lager en middelbaar onderwijs in het lab of op je school.

In samenwerking met Ingegno en De Creatieve STEM vzw worden volgende workshops aangeboden:

 1. Boomerangs: (3e, 4e, 5e, 6e leerjaar) Met Ingegno en BossyRangs leer je een indoor boemerang maken in PET, alsook hem werpen en vangen. Uiteraard mag iedereen zijn/haar boemerang personaliseren met leuke getekende decoraties.
  De workshop is meer dan een (weg)werpspeelgoed maken, je leert over de anatomie van de boomerang, verklaring van het terugkeergedrag, de geschiedenis,…
 2. Toto lab: (4e, 5e, 6e leerjaar) TOTOlab (Tijd Om Te Ontdekken) laat kinderen ervaren wat echt creatief denken is. Ze bedenken hun eigen speelgoed, accessoire of kunststuk door middel van tal van prototypes. Met een laagdrempelige aanpak worden de kinderen uitgedaagd in design thinking als echte jonge ingenieurs. Met deze STEM challenges en FABLAB vaardigheden wordt de inventiviteit van de kinderen gestimuleerd om ze te laten groeien in hun creativiteit, ondernemerschap en kritische reflectie.
 3. CREA-tronics: (3e kleuterklas tot 3e leerjaar) Een wereld vol licht. De kinderen ontdekken in deze workshop hoe boeiend het kan zijn om te werken met gerecycleerd materiaal en elektronica. Hiermee bedenken, ontwerpen èn maken kinderen van alles: een verlichte modulaire droomstad, pop­up kaarten met led­verlichting, lichtgevende armbanden … Ook de constructie van een gezellig LED­sfeerlichtje staat op het programma.
 4. Hack-a-T-shirt: (3e kleuterklas tot 6e leerjaar) Stoeien met zeefdrukken? … of althans… het begint met stoeien, maar na dit CreaLab ben je een expert! Zeefdruk is een veel gebruikte techniek om in oplages te drukken op t-­shirts, sweaters en ander textiel. Tijdens de workshop ontwerpen de kinderen hun eigen druksjabloon op papier en op computer. Snijden doen we dan met schaar maar ook met een lasercutter – waarbij de kinderen leren hoe dit apparaat precies werkt. Het resultaat is om trots op te zijn! De deelnemers brengen eigen t-shirts, totebags, … mee waarop gezeefdrukt kan worden.
 5. Windmolens: (1e tot 6e leerjaar) Hoe gebruik je wind om elektriciteit op te wekken? De kinderen leren over duurzame energie door een werkende mini-windmolen te ontwerpen en effectief bouwen! Ze leren over LEDs, elektromotors, maken verschillende prototypes, meten en vergelijken …

De prijs per workshop bedraagt €15,50 per leerling met een minimum van €175 per groep.

We bieden deze workshop ook op maat voor kangoeroeklassen en meerbegaafde kinderen.

7. Vrijwilligers

BUDA::lab is een organisatie van de VZW Designregio Kortrijk, maar de dag-dagelijkse werking wordt volledig door vrijwilligers gedaan. De vrijwilligers staan in voor het open houden van het lab, onderhoud van de machines en infrastructuur en geven van workshops. Ze zijn dan ook onze grootste troef!

Wie kan vrijwilliger worden?

De belangrijkste voorwaarde om vrijwilliger te kunnen worden is dat je met de belangrijkste machines kunt werken en dat je enige ervaring hebt met de werking van het lab.
De lasercutter goed beheersen is een must, dit is de meest gebruikte machine en een vrijwilliger moet andere leden kunnen helpen met eventuele problemen of vragen.
Ervaring met het lab bekom je het eenvoudigst door eerst een tijdje lid te zijn, regelmatig langs te komen en dingen te doen in het lab.

Stel vragen aan andere leden en vrijwilligers! Alleen zo kan je bijleren.

We hebben ook een chat groep op Slack waar je terecht kan met al je vragen.

We kunnen altijd nieuwe vrijwilligers gebruiken.
Heb jij de nodige technische aanleg en zou jij ons team willen komen versterken? Stuur een mailtje naar info@budalab.be of kom eens langs!

Vrijwilligers 1
Budafabriek

8. Praktisch

Voor een vlotte werking is het aangeraden om machines te reserveren.
Heb je nog vragen? Je kan met alles terecht bij op de BUDA::lab community chat, via info@budalab.be of spring eens binnen wanneer we open zijn.

Het BUDA::lab is open maar dit zijn de te volgen richtlijnen:

 • Bezoek kan nu zowel met als zonder reservatie (via openingsuren)
 • Alleen komen is niet meer nodig, maar de maximale bezetting is 15 personen
 • Draag een mondmasker
 • Volg de handhygiëne maatregelingen
 • Gebruik je gezond verstand

E-mail adres: info@budalab.be
Telefoonnummer: 056 51 91 83
Adres: Budafabriek (2e verdieping) Dam 2 a 8500 Kortrijk (indien de voordeur op slot is, kan je aanbellen)

Openingsuren

BUDA::lab wordt gerund door vrijwilligers, dus kunnen we geen vaste openingsuren garanderen. Check onze kalender om te zien wanneer het lab open is.

9. Projecten

Buda::lab organiseert en werkt mee aan verschillende projecten.

81164978 2855856207815413 2846471716949983232 n