Copy of Dieter Van Caneghem PHENOMENA01 05

PHENOMENA expositie

PHENOMENA neemt bezoekers mee op expeditie langs verschillende universa

Derde expo van ELDERS Collectief loopt vanaf 3 maart

Op 3 maart opent in Kortrijk ‘PHENOMENA’, de derde expositie op initiatief van ELDERS. Het collectief nodigde opnieuw een selectie internationale kunstenaars uit, waaronder 4 in primeur voor België. Dit keer vormt het verlaten schoolgebouw van Stella Maris in de Boerderijstraat de achtergrond voor de tentoonstelling.

417465212 367228899398683 2313902052843825180 n

PHENOMENA opent voor bezoekers uiteenlopende perspectieven langs andere universa, gaande van post-apocalyptisch realisme tot ongrijpbare fysische principes en onwaarschijnlijke droomwerelden. In de expositie is werk te ontdekken van Isabelle Andriessen, Annabelle Binnerts, Aline Bouvy, Jim Campers, Max Hooper Schneider, Barbara Leclercq, Xavier Mary, Stijn ter Braak en Jenkin van Zyl. Én ook van onze Designers in Residence.

Via uiteenlopende benaderingen wekken de kunstenaars elk op hun manier merkwaardige atmosferen op, en dat in de context van lokalen die de sporen van de voortschrijdende tijd dragen. De raadselachtige ervaringen tonen aan dat wat de mens als de werkelijkheid beschouwt eigenlijk creaties van de eigen geest zijn, waardoor de ultieme realiteit ongrijpbaar blijft.

Designers in Residence

In 2023 sloegen we de handen in elkaar met Elders voor een gezamenlijke presentatie tijdens WONDER en Kortrijk Art Weekend met als titel ‘Phenomena 01' (19.10 - 05.11 Patria Grote Markt Kortrijk). Onze Designers in Residence Simon Hampikian, Yara Veloso en Nicolas Zanoni toonden er de resultaten van hun twee maand lange verblijf in Kortrijk najaar 2023 onder begeleiding van Designregio Kortrijk en Elders. Deze stukken werden ook geïntegreerd in de huidige expo.

Dieter Van Caneghem PHENOMENA0 1 010

Praktisch

PHENOMENA loopt van 3 maart tot en met 7 april 2024 in de Boerderijstraat 69A, 8500 Kortrijk. Je kan de tentoonstelling bezoeken van vrijdag tot zondag, telkens tussen 14 en 18 u. Het is meteen de laatste kans om het oude schoolgebouw te ontdekken, na de expo wordt het door ION omgevormd tot residentieel vastgoed.

Over ELDERS

ELDERS werd opgericht in 2021. De huidige leden zijn Petrus Paklons, Hélène Depondt, Koen Titeca, Joachim Coucke, Dieter Van Caneghem, Joke Anckaert en Gilles Dedecker. Zij organiseren tentoonstellingen in de Kortrijkse binnenstad. Door het nomadische aspect verhuizen de projecten telkens naar aangepaste locaties. ELDERS geeft niet alleen gevestigde kunstenaars maar ook jonge talenten een platform. www.elderscollectief.be

Design Drinks & Talks

De volgende editie van ons netwerk- en inspiratie-event Design Drinks & Talks, op donderdag 28 maart, zal doorgaan bij PHENOMENA. We voorzien opnieuw een gevarieerde line-up aan sprekers met het thema PHENOMENA of hoe we de werkelijkheid beleven.

On stage 🎤:

👉 Mark Venter - Creative Lead & Brand Experience Strategist bij Once (talk in het Engels)

👉 Joachim Froment - art director bij futurewave (talk in het Engels)

👉 Coming soon!

Geleid bezoek doorheen de tentoonstelling door Elders na de talks.

DDTMAART2024 2