Wondering Stories: Haelvoet
The internet of things. Tien jaar geleden nog een futuristisch begrip, maar toen al onderzocht Haelvoet de mogelijkheid om ziekenhuis- en rusthuisbedden te connecteren en te laten communiceren met verschillende apps. Vandaag is Haelvoet Connect Solutions een feit. Copywriter Barbara Bataillie schoof aan tafel bij CEO Vincent Haelvoet en General Manager Tom Preneel voor een blik op het zorgbed van de toekomst.
Haelvoet Connect Solutions - Het zorgbed dat eenvoudig connecteert en efficiënt communiceert
Langetermijnvisie leidt tot innovatieve oplossingen
Het verhaal van Haelvoet start in 1931 als producent van stalen consumentenmeubilair. Na WO II specialiseerde Michel Haelvoet zich in zorgmeubilair. Vandaag is de derde generatie aan zet en is het familiebedrijf wereldwijd actief in het ontwerp en de productie van zorgmeubilair voor ziekenhuizen, woonzorgcentra en gemeenschappelijke zorgruimtes. “Gedreven door onze langetermijnvisie zijn we steeds op zoek naar nieuwe oplossingen die toegevoegde waarde bieden. Met Haelvoet Connect Solutions maken we het niet alleen de patiënt gemakkelijker, maar kan de zorgverlener zijn werk veel efficiënter organiseren.”, aldus Vincent Haelvoet.
Geen smart maar een geconnecteerd bed
Zeg niet zomaar smart bed tegen Haelvoet Connect Solutions. “Het bed op zich beschouwen wij als een onderdeel van de zorginstelling en willen we als communicatiehub integreren in de flow. We kiezen er dus bewust voor om geen monitor met verschillende programmatiemogelijkheden op een bed te installeren en het zo smart te maken, maar wel om het bed te connecteren met de bestaande systemen in de zorginstelling”, vertelt Tom Preneel. “Door een communicatiekaart in het bed te integreren, kan er via wifi of bluetooth verbinding worden gemaakt. Plug and play, dus! Via die gateway kunnen we software-updates doorvoeren en creëren we een duurzame oplossing die met de tijd mee evolueert.”
Onze oplossing maakt van het bed de centrale communicatiehub tussen verschillende tools en diensten, wat de efficiëntie en veiligheid ten goede komt.
Efficiëntieslag op alle fronten
De belangrijkste drijfveer achter deze nieuwe technologie is efficiëntie in de zorg, en dat uit zich op meerdere domeinen. Eerst en vooral kan de verpleegkundige via een app op de smartphone of op het scherm in de verpleegpost in één oogopslag de actuele situatie van de volledige afdeling monitoren: staat het bed in veilige stand en ligt de patiënt op bed? “Met deze tool kan de verpleegkundige volgens risico een prioriteitenlijst voor zijn of haar ronde maken. Dit versterkt niet alleen de veiligheidvoor de patiënt maar is vooral tijdsbesparend en biedt dus een oplossing aan het tekort aan zorgpersoneel”, gaat Tom verder. Daarnaast kunnen facility en verpleging rechtstreeks via het bed communiceren om de opname van nieuwe patiënten voor te bereiden.
Haelvoet Connect Solutions verhoogt bovendien de zelfredzaamheid van de patiënt en dat komt niet alleen het zorgpersoneel ten goede. “Een patiënt die zichzelf kan helpen, zonder hulp van een verpleegkundige, voelt zich automatisch beter en dat heeft dan weer een positieve invloed op zijn herstelproces.”
“Ook op het vlak van onderhoud en dienst-na-verkoop biedt het systeem optimalisatiemogelijkheden”, pikt Vincent in. “Door data per bed te verzamelen gaan we van curatief en preventief onderhoud naar predictief onderhoud en vermijden we dat bepaalde onderdelen onnodig worden vervangen. Denk maar aan de motor van een bed, die een gemiddelde levensduur van 10.000 cycli heeft. Wordt het bed echter minder intensief gebruikt dan normaal, dan verlengt dit mogelijks de levensduur van de motor. Dat zullen we uit de data leren.”
Inspelen op de toekomst
“Over enkele jaren zal een geconnecteerd bed een evidentie zijn. Daarom voorzien we elk bed desgewenst nu al van de mogelijkheid om in de toekomst te connecteren,” gaat Vincent verder. “Op die manier vermijden ziekenhuizen en woonzorgcentra dat ze onverwacht een grote investering moeten doen om mee te blijven.”
Een geconnecteerd bed zal snel vanzelfsprekend zijn. Daar bereiden we al onze bedden nu al op voor.
The sky is the limit
Hoe meer tools aan wifi of bluetooth gekoppeld zijn, hoe meer functies het bed kan bieden. “We bouwen nu data op en zullen gaandeweg ontdekken wat er met de verzamelde gegevens nog allemaal mogelijk is. Door met andere partners te connecteren kunnen we een geïntegreerde oplossing bieden, op het tempo van elk ziekenhuis.”, aldus Tom. Ten slotte opent Haelvoet Connect Solutions de deuren voor een circulair businessmodel. “De technologie laat toe om een bed as a service aan te bieden, waarbij zorginstellingen bedden huren in plaats van kopen.”, sluit Vincent af.
Er loopt momenteel een testproject in het Sint-Andriesziekenhuis in Tielt. Bij verdere interesse in Haelvoet Connect Solutions kan je contact opnemen voor een inspirerende demonstratie in de toonzaal.
Haelvoet kort & krachtig
Familiebedrijf Haelvoet uit Ingelmunster (°1931) is wereldwijd actief in het ontwerp en de productie van zorgmeubilair voor ziekenhuizen en ouderenzorg .
- Vijf filialen in België, Roemenië, Frankrijk, Zwitserland en Nederland voor directe verkoop
- Wereldwijde verkoop via distributeurs
- Hoogtechnologische productie-units in België en Roemenië
- Wereldwijd 230 medewerkers
- Jaarlijkse omzet in België van 20 miljoen euro
- Zet sterk in op R&D en duurzaam ondernemen
- Verzorgt met Haelvoet Projects de totaalinrichting van zorginstellingen
- Levert met het designlabel Hidden o.a. ergonomische boxprings voor de consumentenmarkt en zorgsector
Meer info: www.haelvoet.be / info@haelvoet.be
Tekst door Barbara Bataillie van Moqo, beelden door Verougstraete.tv.
WONDERING STORIES
Met de reeks WONDERING STORIES brengt Designregio Kortrijk unieke verhalen van bedrijven, organisaties of ontwerpers tot leven in haar netwerk.