Linked In cover 7 1

WONDER OPEN CALL

WONDER Creativity Festival neemt van 19 oktober tot 5 november de Kortrijkse binnenstad opnieuw in voor 3 weken vol wonderlijke exposities, installaties en events. WONDER zal via een parcours doorheen de stad de hoofden van jong en oud vullen met tonnen inspiratie, kleurrijke inzichten, vernieuwende ideeën en nieuwe gezichten.

Ben je een galerij die een expo wil organiseren, een bedrijf die een installatie wil brengen, een muzikant die een concert wil plannen, een ontwerper die producten wil presenteren, een groep studenten die een workshop wil organiseren of een shop die een schrijver uitnodigt?

Bouw mee aan het WONDER 2023 programma!

Iedereen WONDER!

WONDER 2023 gaat door van donderdag 19 oktober tem zondag 5 november 2023, telkens van dinsdag tem zondag.

Het festival werpt een blik op de toekomst met vernieuwende ideeën van ontwerpers, kunstenaars, ondernemers, studenten, burgers… En dat willen we ook vertaald zien in jouw voorstel. We focussen op deze creatieve domeinen: design, arts, film, muziek en literatuur. Hierbij staan optimisme en positivisme centraal. We geloven dat creatieve geesten oplossingen bedenken voor onze maatschappelijke uitdagingen. We willen dit vertrouwen in de toekomst overbrengen op onze bezoekers en hen daarmee inspireren en enthousiasmeren.

Iedereen kan voor WONDER een voorstel indienen: zowel als particulier, student, organisatie, onderneming, school,… zowel uit België als internationaal. Dit kan gaan over een project, expositie, installatie, event, workshop, activiteit etc.

Ook ideeën die nog aansluiting met andere partners zoeken, kunnen ingediend worden. We moedigen samenwerking tussen verschillende partijen aan.

We streven naar een voornamelijk gratis programma (events en workshops kunnen wel tegen betaling worden aangeboden).

De Budafabriek wordt opnieuw de hoofdlocatie, maar we wensen meerdere andere locaties in de binnenstad op te nemen in het programma. Als je wenst deel te nemen met een locatie, ben je zelf verantwoordelijk voor die locatie alsook voor de permanentie ervan. Als je nog geen locatie hebt, kan dit ook zo worden meegegeven in het inschrijvingsformulier en gaan wij op zoek naar jouw ideale plek.

WONDER richt zich tot een zeer brede doelgroep: van klassen middelbaar onderwijs en hoger onderwijs, tot architecten en ontwerpers, van bedrijven tot beleidsmakers, gezinnen en geïnteresseerde burgers.

WONDE Rppt 08 032
MASTER WONDER LANDSCAPE 1

Deelnamevoorwaarden

Naar onderstaande criteria wordt gepolst in het inschrijvingsformulier.

Inhoudelijk:

 • "Starting with the WHY” - WONDER wil een blik werpen op de toekomst, hoe vul jij dit met jouw project in? Welke thema’s kaart je aan?
 • WHO” - Je project is inspirerend voor verschillende doelgroepen;
 • HOW” - Je streeft naar (professionele) kwaliteit zowel inhoudelijk als in je presentatie.

Praktisch:

 • Locatie:
  • Of: Je expo, installatie of event gaat door in centrum Kortrijk op een locatie die jij beheert. Je bent zelf verantwoordelijk voor je locatie.
  • Of: Je hebt een voorstel, maar nog geen locatie;
 • Je bevestigt dat je gedurende de volledige WONDER periode minstens de weekends te bezoeken bent, idealiter van dinsdag tot zondag. In de week kan het ook op afspraak (doelgroep scholen en professionals).
 • Scenografie: De manier van presenteren is een belangrijk onderdeel om je content op een inspirerende manier over te brengen aan het publiek. Je geeft mee hoe je dit ingevuld ziet. We stimuleren hier duurzaam gebruik van materialen.

Evenementieel:

 • Voeg je een event/activiteit/workshop toe aan je initiatief, dan vinden wij dat een grote meerwaarde. Zo koppelen we diverse doelgroepen weer aan andere initiatieven.
WONDE Rppt 08 03

Wat bieden wij jou?

In 2022 kon het festival 5.000 bezoekers verwelkomen. De ambities zijn er om dit jaar méér inhoud en events te programmeren en dus ook méér bezoekers aan te trekken.

Geselecteerde participanten worden opgenomen in het officiële programma.

Dat betekent:

 • Je wordt opgenomen in alle communicatiekanalen van WONDER door de stad en Designregio Kortrijk: website, persdossier, flyer etc;
 • Je ontvangt een uitgebreid communicatiepakket;
 • Er worden professionele foto’s van je locatie gemaakt en deze wordt opgenomen in videomateriaal voor tussentijdse video’s ter ondersteuning van de communicatie alsook de aftermovie;
 • Je ontvangt flyers;
 • Er wordt een signalisatie-element buiten aan een externe locatie aangeboden.

Voor deelname van je expo, installatie of presentatie in het parcours en communicatie wordt een fee gevraagd.

 • Voor burgers en studenten is deelname gratis.
 • Voor organisaties op het gebied van onderwijs, kennis en cultuur (scholen, galerijen etc) en professionele ontwerpers €300 (excl. BTW)
 • Voor bedrijven €600 (excl. BTW)

Voor events bekijken we dit op maat.

Timing

Deadline: Indienen kan tem donderdag 4 mei 2023.

In mei komt de WONDER kerngroep bijeen om de inzendingen te jureren, rekening houdend met bovenstaande deelnamevoorwaarden. Eind mei wordt bekend gemaakt of je project geselecteerd werd.

In juni start de communicatie naar de pers (exacte data worden later bekend gemaakt) en in september start de communicatiecampagne voor het festival.

Hospitality

De hoofdlocatie van WONDER zal gehuurd kunnen worden door bedrijven of verenigingen als inspirerende setting voor events, samenkomsten, conferenties etc.

Neem contact op met Lisa Declercq via lisa@designregio-kortrijk.be of 056 51 91 83

Vragen

Je kan voor al je vragen contact opnemen met Lisa Declercq via lisa@designregio-kortrijk.be of 056 51 91 83.

Organisatie

WONDER Creativity Festival vindt zijn oorsprong in Week van het Ontwerpen, maar wordt sinds 2020 georganiseerd onder de naam WONDER. De organisatoren zijn Designregio Kortrijk en stad Kortrijk, in samenwerking met tal van partners zoals Howest, Voka West-Vlaanderen, Intercommunale Leiedal, Kortrijk Xpo, UGent Campus Kortrijk, kunstencentrum BUDA, Wilde Westen en HangarK.

De vormgeving is dit jaar van de hand van grafisch ontwerper Floris Hugelier voor BOA Creative Studio.