HVDV AWARDS 22 AVC

Winnaars Henry van de Velde Awards 2022

De winnaars van de Henry van de Velde Awards 22 zijn gekend.

Al 28 jaar zetten de Henry van de Velde Awards van Flanders DC producten en diensten in de kijker die de meerwaarde van design van haar meest gevarieerde kant laten zien. De Henry van de Velde Awards 22 klokt af op een recordaantal inzendingen. De jury doorploegde 435 inzendingen en kwam tot een rangschikking van 3 winnaars per categorie. Van serious game over handgeweven tapijten tot een gloednieuw braille alfabet: het winnaarsoverzicht is een staalkaart van vernieuwend, kwalitatief en inspirerend design. Tijdens de uitreiking van de Henry van de Velde Awards op 8 februari in Bozar, komen we te weten wie per categorie met de Gold, Silver en Bronze Award naar huis gaat. Ook de Lifetime Achievement, Young Talent, Company, Ecodesign by OVAM en Public Gold Awards worden dan bekend gemaakt.

HVDV AWARDS 22 lang

Hieronder ontdek je een aantal van de winnaars met een link naar onze regio of projecten. Alle winnaars vind je terug op de gloednieuwe site henryvandevelde.be

Op nu kan het publiek mee bepalen welke inzending de Public Gold Award wegkaapt. Stemmen kan online via henryvandevelde.be vanaf 16 november tot en met 23 december 2021.

Categorie: Habitat

Space-R van Roel Vandebeek voor AVC Gemino

Kantoren op een snelle en tegelijk duurzame manier verticaal kunnen indelen én opnieuw indelen, was de uitdaging bij de ontwikkeling van Space-R. Het resultaat is een circulaire plug-and-play oplossing met profielen, panelen en deuren die makkelijk te plaatsen en te verplaatsen zijn, zonder blijvende schade aan het plafond en de vloer. Het systeem groeit mee met het gebouw, biedt de architect een circulaire langetermijnoplossing en zorgt voor een grote vereenvoudiging van productie-, logistieke en plaatsingsprocessen. Meer info hier.

Ontwikkeld binnen het 5X5® innovatietraject van Designregio Kortrijk.

Schermafbeelding 2021 11 17 om 15 10 26

Categorie: Design Research

Braille meets Emoticons van Walda Verbaenen/Research PXL MAD School of Arts / UHasselt

Emoticons zijn universele beelden die worden gebruikt om in één beeld te laten zien hoe iemand zich voelt. Mensen die de Braille taal gebruiken om te lezen en schrijven, hebben geen alternatief voor deze taalonafhankelijke universele symbolen. In dit typografisch experiment ontwerpt Walda een aantal emoticons ter aanvulling op het Braille-alfabet. Braille Dingbats visualiseert de 22 meest gebruikte emoticons voor blinden en slechtzienden en slaat een brug naar een visuele taal voor slechtzienden. Meer info hier.

Walda werd in 2019 geselecteerd voor de expositie WE ARE THE NEXT GENERATION.

Schermafbeelding 2021 11 17 om 12 17 51

Ecology of Colour van Laboratorium voor KASK & Conservatorium/ HOGENT School of Arts/ Howest

Op het kruispunt tussen kunst, design en biotechnologie, identificeert dit onderzoek de milieu-impact van de kleurenindustrie en creëert de verschuiving naar een duurzame benadering van kleur. In het onderzoek staan nieuwe applicaties en technieken binnen traditionele kleurproductie centraal. Ecology of Colour ontwikkelt enerzijds ecologische inkten met pigmenten uit microalgae en anderzijds een duurzaam kleurenpalet van structurele kleuren. Meer info hier.

Schermafbeelding 2021 11 17 om 12 18 35

Categorie: Digital Product

Digiphy van Lowie Vermeersch voor Granstudio

Digiphy is een Mixed Reality ontwerp- en communicatie-instrument om de automotive industrie verder te digitaliseren, zowel in het ontwerp- als het reviewproces. Digiphy werd ontworpen als ‘open ended’-platform voor ontwerpers en laat toe een breed gamma aan fysieke dragers te integreren waardoor het voor heel wat toepassingen ingezet kan worden. Meer info hier.

Schermafbeelding 2021 11 17 om 15 05 45

Categorie: Environment

Biodiversiteit in bos, stad en tuin van Utilise Objects voor Wood Design

Utilise Objects van Kortrijkse ontwerpers Giel Dedeurwaerder en Brent Neve gaat op zoek naar esthetische oplossingen voor resthout die door de jaren heen afbreken en op hun beurt voeding worden voor de natuur. Die ontwerpen zijn er niet alleen voor natuurgebieden maar ook voor de meer geürbaniseerde leefwereld zoals parken, tuinen en in de stad. Meer info hier.

Schermafbeelding 2021 11 17 om 15 06 56

ONTketen van Livable Platform/Circular Matters

In dit project bundelen cleantech start-up Circular Matters en ontwerpplatform LivablePlatform de krachten voor een circulaire en biogebaseerde toekomst. Als groene start-up ontwikkelde Circular Matters een biopolymeer als alternatief voor harde plastics en houtachtige platen en volledig vrij van fossiele en gemijnde grondstoffen. Dankzij een matchmaking tussen productiepartners NIKO, Van Hoecke en ETAP enerzijds en ontwerpstudio's Esther Van Schuylenbergh, Brent Neve & Giel Dedeurwaerder en Studio Atelier PART anderzijds, zoekt het ONTketen team naar toepassingen en producten van het biopolymeer. Meer info hier.

Schermafbeelding 2021 11 17 om 15 07 38

Categorie: Graphics

The Poster House Campaign van Klaas Verplancke voor Poster House

Geïnspireerd door de humor van Tomi Ungerer, ontwierp Klaas Verplancke illustraties en animaties voor een publieke communicatie campagne naar aanleiding van de heropening van het Poster House museum in New York, na de eerste Covid-19 lock down in 2020. De posters en animaties verschenen op alle 1.800 digitale billboards in de straten van New York, inclusief de schermen op Time Square en aan de Lincoln Tunnel. Meer info hier.

Schermafbeelding 2021 11 17 om 15 09 08

Categorie: Spaces

Tunneltaal van Studio Manon voor de gemeente Rotselaar

Tunneltaal maakt deel van het masteronderzoek Het Sociale Spel van Manon Lambeens i.s.m. de gemeente Rotselaar. Daarbij gaat ze uit van de vraag: wat is de positie van de vormgever in de maatschappij? Manon Lambeens betrok zoveel mogelijk lokale jongeren om van een donkere, onveilige tunnel een sociaal verbindend symbool te maken. De tunnel vormt een metafoor voor de tijd waarin het onderzoek verwezenlijkt werd: verbinden en verlichten in sociaal moeilijke tijden. Meer info hier.

Manon werd met dit project geselecteerd voor de expositie WE ARE THE NEXT GENERATION 2021.

Schermafbeelding 2021 11 17 om 15 13 54

Uitreiking en Expo

De feestelijke ceremonie van de Henry van de Velde Awards 22 gaat door op 8 februari 2022 in Bozar. Daar zal per categorie bekend gemaakt worden wie de Gold, Silver en Bronze Award mee naar huis neemt. Ook de Lifetime Achievement, Young Talent, Company, Ecodesign by OVAM en Public Gold Awards worden dan bekend gemaakt.

Alle winnaars krijgen een plaats in de Henry van de Velde Awards 22 tentoonstelling die van 9 februari tot en met 10 april 2022 in Bozar loopt. De tentoonstelling zal gratis toegankelijk zijn.

Over de Henry van de Velde Awards

De Henry van de Velde Awards worden jaarlijks door Flanders DC uitgereikt en betekenen al sinds 1994 een vaste waarde in het designlandschap. Dit jaar worden de awards mogelijk gemaakt dankzij de steun van onze partners: Vlaams Agentschap voor Innoveren & Ondernemen (VLAIO), Paleis voor Schone Kunsten/Bozar, Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM), Bokrijk, de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM), en Z33 - Huis voor Actuele Kunst, Design en Architectuur.

Uitgebreide informatie over de awards, de winnaars en de juryleden is te vinden via https://www.henryvandevelde.be...