OPEN CALL Commerce Design Kortrijk Award 2020

OPEN CALL Commerce Design Kortrijk Award 2020

Met Commerce Design Kortrijk willen we aantonen dat designgerichte of commerciële aanpassingen aan handelszaken niet alleen een positieve invloed hebben op de zaak zelf, maar ook op de hele buurt en zelfs stad en streek.

Designregio Kortrijk is het platform voor creativiteit, innovatie en ondernemerschap van de regio Kortrijk. We organiseren projecten die creativiteit, innovatie en ondernemerschap stimuleren, inspireren met goede praktijken en connecteren een netwerk van bedrijven, ontwerpers, onderwijs en publieke ruimte.

Dankzij haar lange traditie op dit domein behoort de regio Kortrijk sedert het najaar van 2017 tot een wereldwijd netwerk van 246 steden die creativiteit gebruiken als hefboom voor duurzame ontwikkeling van hun stad en regio: het UNESCO Creative Cities Network.

Het is onze ambitie om de hele regio in dit inspirerende verhaal te betrekken, er samen voor te gaan en iedereen aan te moedigen om deel uit te maken van dit creatieve netwerk.

COMMERCE DESIGN

“Commerce Design” is een award-programma dat werd ontwikkeld in Montréal, een van de partnersteden van de stad Kortrijk in het UNESCO-netwerk. Tien andere steden wereldwijd deden het ons al voor, nu is Kortrijk aan de beurt.

De wedstrijd richt zich tot handelaars die de afgelopen jaren hebben geïnvesteerd in de architectuur en het commercieel ontwerp van hun zaak en zo de stad en deelgemeenten levendiger, unieker en aantrekkelijker maakten voor zowel bewoners als bezoekers.

Die inspanningen willen we vandaag belonen en onze groot-Kortrijkse creatieve en innovatieve handelszaken én ontwerpers in de kijker plaatsen.

DOEL WEDSTRIJD

Met Commerce Design Kortrijk willen we aantonen dat designgerichte of commerciële aanpassingen aan handelszaken niet alleen een positieve invloed hebben op de zaak zelf, maar ook op de hele buurt en zelfs stad en streek.


GRAND JURY PRIZE

Op 16 en 17/06/2020 kiest een jury van architecten, interieurvormgevers, grafische ontwerpers, ‘experts’ in urban design en retail 20 genomineerden uit de inzendingen.

Wie die winnaars zijn, hoor je op 17/09/2020 tijdens een persmoment en de prijsuitreiking van de Grand Jury Prizes in Broelkaai 6 in Kortrijk.

De jury:

Sylvie Champeau: Adviseur beheerscontrole en analyse, Bureau du Design, Montréal

Marie-Amélie Cnockaert: Ontwerper publieke ruimte

Mathieu Desmet: Stadsarchitect Stad Kortrijk

Cis Scherpereel: E-commerce strateeg en auteur van Het oneerlijke voordeel

Léonie Caurain: Vertegenwoordiger van het grensoverschrijdende Design’IN project dat inzet op kernversterking bij handelszaken in Rijsel, Doornik, Bergen en Kortrijk

WAT NA DE JURY GRAND PRIZE?

Behoor jij tot de 20 genomineerden? Dan maak je de daaropvolgende maand deel uit van het wedstrijdparcours van Commerce Design, een publiek stadsparcours langsheen de genomineerde zaken. Als genomineerde word je “Commerce Design ambassadeur’ van je zaak en krijg je promo- en communicatiemateriaal om het grote publiek te overtuigen en om mee te dingen naar de People’s Choice Award.

De uitslag van die publieke stemming volgt in oktober op de Biënnale INTERIEUR op 29/10/2020.

DEELNEMEN? TUURLIJK.

We zetten tijdens het traject hard in op promotie en communicatie. Dit gebeurt bijvoorbeeld via de 2 persmomenten, artikels in het Stadsmagazine van Kortrijk, vitrinestickers die worden gegeven aan de genomineerden, sociale media, de opmaak van een brochure en affiche die in grote oplagen verspreid worden, een trofee…

Zo schenken we jou en je zaak én de ontwerpers de nodige extra visibiliteit.

Dus…

 • Heb je een winkel, horecazaak, reisagentschap, wasserij,…of ben je aanbieder van diensten,..?
 • Geloof je ook in de kracht van design en innovatie voor de aantrekkelijkheid en levendigheid van je buurt of stad?
 • Heb jij zelf de afgelopen jaren geïnvesteerd in de architectuur of het commercieel ontwerp van je zaak?
 • Of ken je iemand die daarmee bezig is geweest?
 • Groot of klein project/budget? Heel innovatieve of eerder bescheiden ingreep?


Schrijf je dan nu in voor Commerce Design Kortrijk. Of deel het nieuws met anderen.

PRAKTISCH:

Deelnemen kan je doen door:

 1. Door hier een online account aan te maken. Op die manier kan je je dossier wijzigen of aanvullen indien nodig.
 1. Het document ‘open call Commerce Design Kortrijk’ in te vullen. Dit kan tot 03/06/2020.


Daarin wordt het volgende gevraagd:

 • Een voorstelling van het project (max. 500 tekens)
 • Een korte beschrijving en uitleg van de opdracht van de handelaar/retailer naar de architect en/of designer toevoegen (voorschrift/instructies)
 • 5 tot 10 (voor en na) foto’s + titels + copyrights (ook al is het project nog niet volledig afgewerkt)
 • Een plan van de locatie met beelden van het voorontwerp + titels + copyrights (maquettes, tekeningen, 3D, Moodboard, het projectteam…)
 • Een citaat of korte getuigenis van de eigenaar, werknemers of klanten over de impact van het ontwerpproces


Is er iets onduidelijk of ondervind je problemen? Het team van Designregio Kortrijk staat klaar om je te helpen bij het invullen van dit formulier.

Schrijf je nu in voor de online infosessie op maandag 4 mei 2020 om 17u00. Klik HIER.