Zoen NA LR 2

Nieuw interieur voor kinderwinkel ZOEN

Zoen verkoopt kinderkledij op het Vandaeleplein hartje Kortrijk en wordt gerund door Caroline Gruwez. Caroline nam de winkel in 2019 over en speelde sindsdien met het idee om het interieur te vernieuwen. Het project DESIGN IN SHOPS gaf haar het duwtje in de rug dat ze nodig had. Ze werd door Designregio Kortrijk gekoppeld met binnenhuisarchitecte Perrine Morel.

Caroline ging voor een volledige make-over. Zowel de gevel, het interieur als de branding van de shop werden onder handen genomen. Perinne tekende de nieuwe indeling voor de winkel. Caroline: "Zelf had ik ook heel wat ideeën, maar een professional denkt toch veel meer na over zaken als duurzaamheid of gebruiksvriendelijkheid van materialen. Dat is de grootste meerwaarde."


Zoen NA LR 1

Foto's door Kattoo.

DESIGN IN SHOPS
Midden 2019 startten Designregio Kortrijk en Stad Kortrijk het DESIGN IN SHOPS-project op. Dit unieke project moet handelaars stimuleren een professionele ontwerper onder de arm te nemen om het interieur/architectuur van hun zaak te verbeteren. Het concept van DESIGN IN SHOPS komt uit Montréal, een stad die net als Kortrijk erkent is door UNESCO als City of Design. In Kortrijk konden 40 handelszaken deelnemen in het project. Alle beschikbare plaatsen waren snel ingevuld en ondertussen zijn de eerste 12 realisaties een feit.

40 Kortrijkse handels- en horecazaken doen mee

Met DESIGN IN SHOPS willen Stad Kortrijk en Designregio Kortrijk kleur geven aan Kortrijk als stad van innovatie en design. Ze willen aantonen dat designgerichte of commerciële aanpassingen aan handelszaken niet alleen een positieve invloed hebben op de zaak zelf, maar ook op de hele buurt en zelfs stad en streek. Ze maken de stad levendiger, unieker en aantrekkelijker voor zowel bewoners als bezoekers.

In het project worden handelaars aangemoedigd om hun winkel te vernieuwen of te herschikken, de etalage beter in te richten, de zichtbaarheid te verbeteren of andere creatieve ingrepen te verrichten samen met een designer. De deelnemende zaken worden begeleid door Designregio Kortrijk en financieel ondersteund door de stad Kortrijk en Interreg Vlaanderen-Wallonië-Frankrijk.

Arne Vandendriessche, schepen van EconomieDESIGN IN SHOPS is een superproject dat een grote meerwaarde biedt voor de lokale Kortrijkse economie. De samenwerking tussen designers en ondernemers heeft niet enkel een positieve invloed op de zaak en de klanten, maar ook op de straat, de buurt en uiteindelijk de volledige stad. Gezien het succes van het project en de vele ondernemers, die net te laat waren om tot bij de 40 gelukkigen te horen, bekijken we om DESIGN IN SHOPS te verlengen."

Stijn Debaillie, coördinator Designregio Kortrijk "Ons doel voor de regio is om creativiteit en innovatie zoveel mogelijk te stimuleren en de succesverhalen te verspreiden. Design in Shops is een perfect voorbeeld hiervan. De handelaars merken een duidelijke meerwaarde in de samenwerking met een ontwerper en zetten zo ook anderen aan om actie te ondernemen."

Gudrun Bekaert, Descaplant "Een nieuwe wind doorheen de winkel met een nieuw fris logo en hedendaagse speelse inrichting. Zowel voor de klant als voor ons en ons team medewerkers is het heel aangenaam vertoeven en werken. We voelen dat er ook na deze verbouwing een "nieuw" cliënteel bijkomt, maar dat ook onze bestaande klanten de vernieuwing erg appreciëren. De winkel is frisser, lijkt ruimer en lichter.Deelname aan DESIGN IN SHOPS was voor ons een absolute voltreffer."