Make Ability interview

MakeAbility

In het kader van MakeAbility 2020 interviewen we Stan Dewaele, verantwoordelijke van het BUDA::lab.

Het BUDA::lab doet heel wat activiteiten. Jullie zijn nu bezig met de tweede jaargang van MakeAbility, wat houdt dit juist in?
In het MakeAbility project worden maar liefst 14 gepersonaliseerde hulpmiddelen gemaakt voor mensen met een specifieke hulpvraag. Gaande van een hulp voor zitvolleybal te spelen voor Joyce tot een plectrum voor Rik die krachtverlies in z’n rechterhelft. Op dinsdag 18/02 hebben we de kick-off gegeven van het project waar alle cases zijn voorgesteld.

Hoe is dit project ontstaan en gegroeid?
Al jaren lang zoekt Design for (every)one (D4E1), een interdisciplinair living lab van Howest, om nieuwe hulpmiddelen te maken voor mensen met een beperking. Dit doen ze bijvoorbeeld door de koppeling te maken tussen studenten Ergotherapie en Industrieel Product Ontwerp. Momenteel is de vraag naar gepersonaliseerde hulpmiddelen groter dan het aanbod die zij kunnen aanbieden met het Howest Living lab project in zijn huidige vorm. Het aanbod is hoofdzakelijk beperkt door enerzijds de timing van de academische kalender en anderzijds het aantal deelnemende studenten ERGO en IPO. Van hieruit is een samenwerking ontstaan tussen het BUDA::lab en woonzorgcentrum H. Hart met als doel de D4E1-werking opschalen naar een zelf-organiserende community door makers, ergotherapeuten en burgers met beperkingen met elkaar te connecteren.

Wie wordt in dit project betrokken?
Iedereen kent wel iemand met een beperking waar een dagdagelijkse handeling moeilijk of pijnlijk verloopt. Het is voor zulke mensen dat er makers worden ingeschakeld om voor hen een oplossing op maat te maken. Denk maar bijvoorbeeld aan Magda, zij heeft een neglectische aandoening waardoor ze geen aandacht voor haar linker deel van haar gezichtsveld heeft. Spelletjes, zoals Rumikub of Scrabbel, spelen met de andere bewoners van het zorgcentrum gaat nu niet meer. Magda vermijdt hierdoor sociale contacten en is ze veel meer op haarzelf. Binnen MakeAbility gaan wij, de ergotheropie studenten en de makers op zoek naar een oplossing. Misschien in de vorm van een spiegel om haar gezichtsveld te verruimen of misschien eerder door een trigger aan haar linkerhelft te installeren waardoor ze meer geneigd is om naar die kant te kijken. Voor deze 2e editie hebben we 14 dergelijke cases.

Langs de andere kant iedereen die ook wel een “handige harry” is. Het BUDA::lab heeft reeds een groot aantal makers. Sommigen zijn meer “bedenkers” anderen kunnen een zeer specifieke productietechniek, iedereen kan in dit project aan de slag. Met het BUDA::lab ondersteunen we dit project ook met ons machinepark: makers kunnen beroep doen op de 3D-printers, lasercutter, lastoestellen, houtatelier, … Geïnteresseerde makers zijn meer dan welkom 24 en 25 februari in het BUDA::lab voor meer uitleg en informatie over de verschillende cases!

Waar kunnen de resultaten gezien worden?
Doorheen het project dient het BUDA::lab als uitvalbasis voor het project. Hier komen studenten Ergotherapie (met de docenten van D4E1), de makers en de hulpbehoevende zelf samen. Er is een grote projectwall waar alle projecten zichtbaar zijn. Op het einde van de rit, in juni, maakt het Industrial Design Center van Howest een grote expo met alle oplossingen.

Make Ability 1
Make Ability 2