Kaunas

Schrijf in voor de inspiratiereis naar Kaunas, UNESCO Creative City of Design en Europese Culturele Hoofdstad

Designregio Kortrijk houdt ervan om te inspireren. Een keer per jaar trekken we erop uit op een inspiratiereis. De bestemming is dit jaar Kaunas, de tweede grootste stad van Litouwen. Ga met ons mee van 4 tot en met 7 oktober 2022! Schrijf je hier in vóór 15 mei!

Ooit was het de tijdelijke hoofdstad van Litouwen en groeide het uit tot een architecturale parel aan de kroon van het modernisme en de art deco. Daarna werd het fel onderdrukt, maar nu is het meer dan ooit klaar om opnieuw te floreren.
Meer nog, dit jaar schittert de stad aan de horizon als Culturele Hoofdstad van Europa.
Welkom in Kaunas. Van tijdelijk naar hedendaags. Het mag duidelijk zijn: de phoenix herrijst uit zijn as.

We ontdekken Kaunas dat dit jaar haar eerste hoofdstukken schrijft in haar nieuwe lente.

Veerkracht, het is wat Kortrijk en Kaunas gemeen hebben.
We werden partners dankzij het UNESCO Creative Cities Network en al snel bleek dat we elkaar konden versterken.

Tussen ons beiden groeit een mooie samenwerking. Succesvolle designconcepten en innovatieprogramma’s worden momenteel vanuit Kortrijk geïmplementeerd in het economische en creatieve weefsel van Kaunas.
Omgekeerd kan Kaunas ons inspireren op het vlak van architectuur, stadsontwikkeling en ondernemerschap, en uiteraard kan haar model ook voorbeeld staan voor onze eigen ambitie als culturele hoofdstad van Europa in 2030.

Wil je zelf ontdekken wat Kaunas ons allemaal te bieden heeft? Ready to be inspired?
Ga met ons mee op inspiratiereis naar Kaunas van dinsdag 4 oktober tot vrijdag 7 oktober 2022.

Screenshot 2022 03 29 13 48 08

Het programma

04/10/2021

Avondvlucht Brussel - Vilnius, vertrek in Brussel om 18u

Transfer Vilnius-Kaunas

Verblijf in Moxy Kaunas Center, in het hart van Kaunas; een energiek alternatief voor de typische hotelervaring.

05/10/2022 ‘Kaunastic City’

Ochtend:

Voorstelling van de stad en haar geschiedenis in de inspirerende Council Hall, gevolgd door een talk van Jonas Audėjaitis, decaan van de University of Arts, over de architectuur en de stedelijke ontwikkeling van Kaunas.

Middag:

Inspirerende fietstocht langs iconische plaatsen en gebouwen in de stad. Zowel de modernistische architectuur, de nieuwe ontwikkelingen op het Nemunas eiland als de K-Totem, die in samenwerking met Designregio Kortrijk werd geplaatst, komen aan bod. Als pauze lunchen we in het uiterst gastvrije en gastronomische DIA.

Met het bezoek aan het Art Deco Museum reizen we terug naar de jaren ‘30 en ervaren we hoe de architectuur en het authentieke interieur een uiting zijn van de manier waarop de mensen in de jaren 1930 in de stad Kaunas leefden.

Avond:

Voor het avondeten worden we ontvangen door de flamboyante architecte en kunstenares Edita Stankevičiūtė-Righetto in een voormalige kapel die nu dienst doet als haar showroom en designstudio. Deze unieke locatie wordt het decor voor een netwerkmoment met lokale ondernemers, designers, architecten, beleidsmakers en onderwijsspecialisten in aanwezigheid van Visvaldas Matijošaitis, burgemeester van Kaunas en Thomas Castrel, de Vlaamse vertegenwoordiger voor de Baltische Staten .

Art deco kaunasBank KaunasK TOTEM Kaunas 2Kaunas post building

06/10/2022 ‘Kaunastic Business & Culture’

Ochtend:

In de voormiddag bezoeken we de bedrijven Barker Textiles en Elinta. Barker Textiles is een producent van kwalitatief wollen en katoenen huistextiel. Het is tevens één van de deelnemers aan het eerste 5X5® innovatieprogramma dat momenteel uitgerold wordt in Kaunas en opgezet werd in samenwerking met Designregio Kortrijk.

Elinta, gelegen in de Free Economic Zone, is een hoogtechnologische innovator met kerntechnologieën variërend van de productie van automatiseringssystemen, elektronische componenten en geavanceerde beeldverwerkingsinstrumenten tot elektrische mobiliteit.

Middag:

Na de middag gaan we van start met een bezoek aan Verifo, hoofdsponsor van Kaunas Europese Culturele Hoofdstad 2022. Verifo is een wereldwijde aanbieder van Banking as a Service (BaaS) en zet als fintech speler ook sterk in op NFT’s.

Aansluitend bezoeken we enkele expo’s in het kader van Kaunas 2022 Europese Hoofdstad van Cultuur, verspreid over de stad.

Avond:

Diner in restaurant Nüman, het huis van de evenwichtige smaak, geïnspireerd door de hedendaagse Scandinavische keuken, met invloeden van over de hele wereld.

VerifoBarker1Science Island Kaunas SMAR ArchitectsScreenshot 2022 03 29 11 58 47

07/10/2022 ‘Kaunastic Design’

Ochtend:

Designregio Kortrijk heeft een jarenlange ervaring met het 5X5® innovatieprogramma waarbij een bedrijf in samenwerking met een externe ontwerper aan de slag gaat met een opportuniteit om in één jaar tijd tot een nieuw product/dienst te komen. Sinds begin 2021 leidt Designregio Kortrijk een team uit Kaunas op zodat ook zij bedrijven en ontwerpers kunnen begeleiden binnen het 5X5® traject. De expositie van de 5 producten die uit dit eerste traject voortkomen wordt in uw bijzijn gelanceerd tijdens een ontbijtreceptie. Deze komen in de expo zij aan zij te staan met de 5 producten die recent ontwikkeld werden binnen het Vlaamse 5X5® traject.

Transfer Kaunas-Vilnius

Vlucht Vilnius-Brussel, aankomst in Brussel om 15u

Praktische info

Hebben we je warm gemaakt?

Verblijf in Moxy Kaunas Center, in het hart van Kaunas; een energiek alternatief voor de typische hotelervaring.

Prijs

Deelname prijs incl. vluchten, hotel, transfers, lunches en diners, bezoeken:

1.750 EUR* p.p. voor single

1.650 EUR* p.p. voor double

*vliegtuigtaksen en brandstoftoeslagen kunnen nog wijzigen tot uitgifte tickets

(Niet inbegrepen: eventuele verzekeringen, transfer naar en van Brussels Airport)

Inschrijven kan tot en met 15 mei via deze link.

Voor deze reis werken wij samen met MI AGENCY (lid VVR – 7135)

Tel: 0495 79 54 55

Email: marianne@mi-agency.be

Na ontvangst van uw inschrijving stuurt MI AGENCY u de factuur.

Betaling van 50% per kerende.

Saldo wordt verwacht tegen uiterlijk 19/08/22.

Annuleringskosten


na inschrijving, tot en met 25 juli

650 EUR

26 juli tem 2 september

900 EUR

vanaf 2 september

volledig bedrag

Schermafbeelding 2022 03 31 om 14 10 27