Inspiratieweek STE(A)MHIVE – 26 tot 29 april 2021
Tijdens de online STE(A)Mhive-inspiratieweek ontdek je wat STE(A)M voor jouw jongerenorganisatie, jeugdwerking, buitenschoolse werking voor jongeren kan betekenen.
Wat?
Talrijke boeiende sprekers passeren de revue en brengen inspirerende voorbeelden van creatieve, avontuurlijke en artistieke projecten vanuit een STE(A)M-context. Daarnaast ga je ook effectief zelf aan de slag tijdens onze designathon waar we je laten proeven van een ontwerp- en onderzoeksmatig traject waarin je zelf een volledige ontwerpcyclus doorloopt. Het volledige programma wordt gratis aangeboden, mits voorafgaande inschrijving.
Voor wie?
Voor alle organisaties die buitenschoolse activiteiten organiseren voor jongeren zoals jeugdbeweging en -werking, jongerenclubs, jeugdkamp-organisatie, internaat, muziek-, dans-, theater-, kunstacademie, STEM-academie, …
Wanneer?
4 opeenvolgende avonden met webinars op 26/04, 27/04, 28/04 van 20u tot 21u en een designathon op 29/04 van 18u tot 21u30.
Hoe deelnemen?
Zowel voor de webinars als voor de designathon moet je vooraf inschrijven. Je kan inschrijven voor één avond, meerdere avonden of het volledige programma. Voor elke avondprogramma dient men afzonderlijk te registreren. Schrijf je in via deze link.
Deadline inschrijvingen:
- (webinars) 26-27-28/04: de dag zelf vóór 12u
- (designathon) 29/04: zondag 11 april
TIP: Het is warm aanbevolen om het volledig programma te volgen; al is het geen voorwaarde op te kunnen deelnemen aan de designathon.
OPGELET: Voor de designathon krijgen jullie een goodiebox thuis toegestuurd. Om deze tijdig bij jullie te krijgen, vragen we om voor zondag 11 april in te schrijven!
Programma
Maandag 26 april | FOCUS 'INFORMATIE'
STEAM | Buzzwoord 'STEAM' kort uitgelegd en geïllustreerd met praktijkvoorbeeld van workshopreeks 'Bouwen van een stad'
Tijdens de Wetenschapsacademie 2019 werkten kinderen uit het 5de en 6de leerjaar op vijf woensdagnamiddagen aan het bouwen van een stad. Elke week kwam een bepaalde techniek, computationele vaardigheid of technologie aan bod. De jongeren werkten zelfstandig aan één gezamenlijk doel: de stad voorzien van huizen, elektriciteitsnet, wegen- en waternetwerk.
(spreker: Bieke Steeman, docent aan Educatieve Bachelor Lager Onderwijs Howest)
FabLab | Introductie tot de wonderlijke FabLab-wereld
Heb je al (veel) gehoord over 'FabLabs', 'digitale fabricage technieken', 'lasercutten'… maar kan je er jou niet veel bij voorstellen? We nemen jou graag mee voor een introductie tot de FabLab-wereld met rondleiding en toelichting in echte bestaande FabLabs!
(sprekers: Katrien De Schepper, projectmedewerker bij het Mind-and Makerspace Brugge en Industrial Design Center Kortrijk; Stan Dewaele project manager van BudaLab)
Dinsdag 27 april | FOCUS 'FACILITATIE'
ARhus | Jongeren aan het roer: ze hacken hun eigen stad.
Durf je jouw leden ownership geven over de werking van je organisatie? Hoe ARhus met de Hacks jongeren initiatieven laat opzetten. Een werking voor en door jongeren, met veel aandacht voor authentieke uitdagingen die open-ended zijn!
(spreker: Jasper Dejonckheere, coördinator jongerenwerking ARhus)
D4E1| Hogeschool studenten aan het roer: ze hacken producten voor en met burgers met een beperking.
'Design for (every)one' (D4E1) initieert jaarlijks samenwerkingen tussen burgers en bachelorstudenten van de opleiding Industrieel Productontwerpen (IPO) en Ergotherapie aan Howest. De studenten gaan samen aan de slag met burgers met een beperking, vrijwillige makers en lokale fablabs voor bedenken, ontwerpen en vervaardigen van een hulpmiddel.
(sprekers: Katrien De Schepper, projectmedewerker D4E1)
Woensdag 28 april | FOCUS 'INSPIRATIE'
Vonken | Hoe een 'simpele' houtoven op kamp een vurig ondernemerschap aanwakkerde.
STEAM staat mijlenver weg van een jeugdwerking? Toch niet, dat bewijzen Adrien Billiet en Sebastien Laga die van jongs af aan gestimuleerd werden om enige vorm van 'luxe' te creëren op hun Scouts-kampen. Ontdek hun verhaal over het ontwerp van een houtoven.
(spreker: Adrien Billiet, co-founder Vonken)
Avanco | Zonder (hoogte)vrees aan de slag met STE(A)M
Kan je STEAM-integratie hebben in buitenschoolse activiteiten? Toch wel, dat bewijst Industrieel Ontwerper Thomas Gruwez die zelf ooit monitor was in avonturencentrum Avanco. In 2017 ontwierp hij voor hen het Harry Potter-hoogteparcours met draaiende palen en hinderissen. Door het ‘modulair’ karakter zijn er tot 256 mogelijkheden om het parcours te doen, elk met een specifieke moeilijkheidsgraad. Een mooi staaltje STEAM verwerkt in een buitenactiviteit voor jong en oud!
(spreker: Thomas Gruwez, zaakvoerder Gewoon Onderweg)
Donderdag 29 april | FOCUS 'DOEN'
Op donderdag gaan we een stapje verder, we laten je proeven van een ontwerp- en onderzoeksmatig traject tijdens de 'designathon'! Je gaat zelf aan de slag vanuit je bureau, living, keuken, teamlokaal. In kleinere groepjes wordt een echte praktijkuitdaging onder handen genomen. We zullen inzetten op maximale digitale interactie en actie vanuit jouw werkplek.
Deze ervaring zal jullie inspireren en triggeren voor een nieuwe, verfrissende aanpak van uitdagingen binnen jullie organisatie of project!
Voorwaarden om deel te nemen:
- Vooraf krijgen jullie een goodiebox toegestuurd met materiaal die je zult kunnen gebruiken voor en tijdens de designathon.
- Op tijd registreren is een must om deze te ontvangen (deadline registratie zondag 11 april)
- Indien je registreert, rekenen we dan ook op actieve deelname voor de volledige duur van de activiteit (18u tot 21u30)
- Deelname is gratis. Echter, bij afwezigheid zonder geldige reden wordt een kost van €50 aangerekend.
- Deelnemen met knuffelcontact of collega (dus met meerdere personen op 1 locatie) is toegestaan mits respecteren van geldende Covid-maatregelen.