Henry van de Velde Awards 2020

Henry van de Velde Awards 2020

Gisterenavond werden de Henry van de Velde awards, de grootste designprijzen van België, uitgereikt in BOZAR. Er werden 21 nationale en internationale Vlaamse ontwerpers, bedrijven, producten, projecten en diensten bekroond voor hun innovatie en design. 12 Henry van de Velde Gold Awards en 14 Awards werden overhandigd.

Ook dit jaar zijn er gelauwerden van West- Vlaamse bodem bij!

Het Demetra toestel van Barco won de Henry van de Velde Business Innovation Gold Award. Het toestel brengt een nieuwe en slimme manier van huidonderzoek, die het de dermatoloog mogelijk maakt om elk type foto te maken; van dermatoscopische tot klinische close-up en overzichtsfoto's. Door het gelinkte cloudsysteem kunnen alle foto's op elk moment geanalyseerd, opgevolgd en vergeleken worden. De Demetra werd ook geselecteerd voor de Designregio Kortrijk Award en werd samen met tal van andere regionale innovatieve producten opgenomen in het DesignX50 boek.

Bernard Rommens ontwierp voor Re-Volt uit Oostende "The Light Machine". Zij wonnen daarmee de Henry van de Velde Habitat Gold Award. De verlichting werd geïnspireerd op filmset spots, legerjerrycans en details van machines. De lamp kan gemakkelijk gedimt worden en is op verschillende manieren te plaatsen, zodat steeds voor de gewenste sfeer gezorgd wordt. Doordat alle onderdelen vervangbaar zijn heeft de lamp ook een duurzaam karakter.

Heren Loebas met Stijn Dhondt, afkomstig uit Waregem, en Peter Van de Sijpe wonnen met hun B401 Bruggenbouwersde Graphic & Communication Gold Awards. Ze gaven vorm aan de campagne om het viaduct B401 in Gent een nieuwe invulling te geven. Binnen het project werden 14 Gentenaars gevraagd hun visie te delen voor het viaduct, de zogenaamde Bruggenbouwers. Om de campagne in de verf te zetten werden onder andere metershoge afbeeldingen op de peilers geplaatst, korte video's gemaakt van de Bruggenbouwers, posters verspreid, ...


De Henry van de Velde Young Talent Award ging naar Studio Plastique (Brussel), de Company Award naar Niko (Sint-Niklaas), de Ecodesign Award by OVAM naar Ecover (Malle) en de Lifetime Achievement Award naar Erik Sijmons van Samsonite (Oudenaarde). Meer info over de winnaars vind je hier.