Dirks boeken

Designers in Residence boeken

Elk jaar maken de Designers in Residence Kortrijk een boek over hun onderzoek en eindresultaat

Jaarlijks nodigt Designregio Kortrijk recent afgestudeerde ontwerpers uit verschillende creatieve disciplines uit voor het Designers in Residence Kortrijk programma. Gedurende een residentie van 3 maand (september tot december), krijgen drie geselecteerde ontwerpers de unieke kans om een experimenteel concept te ontwikkelen, door confrontatie tussen burgers, de maatschappij, ondernemers en het onderwijs in regio's als Kortrijk. Met het Buda-eiland als middelpunt in Kortrijk voor een fascinerende community van creatieve personen, bedrijven, culturele organisaties, creatief onderwijs en eindgebruikers. Het doel is om zich te verbinden met de lokale maakindustrie, grotendeels ingebed in deze regio en lokale producenten op een hedendaagse manier. De Budafabriek en BUDA::lab zijn de inspirerende locaties waar ze creëren, werken en leven. Met trots zetten we alle boeken van de afgelopen jaren in de kijker.

OPEN DESIGN IN PRACTICE - 2014

De Designers in Residence Kortrijk 2014, Antonio Carratù (IT), Robin Andersson (SWEDEN) en Lucie Barouillet (FR) bundelden hun ervaringen en methodieken in het Open Design in Practice. Met 'Open Design' als een algemeen thema en 'design for a better connected community' als specifiek uitgangspunt, wil het project de drempel tussen design en het dagelijks leven verlagen. 'Open Design in Practice' is geen specifiek antwoord op vragen van de gemeenschap, maar eerder een verkenning van mogelijkheden, kansen en hindernissen. De ontwerper reageert op deze: hij kan anticiperen, levert inzichten en stelt oplossingen voor, niet alleen voor bedrijven of de stad, maar net zo goed voor jou en mij.

Dirks boeken 1

OPEN DESIGN FOR THE FUTURE - 2015

De Open Design methodieken, research en de ervaringen van de Designers in Residence Kortrijk 2015 werden gebundeld in de publicatie Open Design for the Future.
Hun research, resultaten, de conceptuele achtergrond en beelden van hun project werd gebundeld, inspirerend vormgegeven door grafisch talent Corbin Mahieu.

Dirks boeken 2

DIRK - 2016

Designregio Kortrijk nodigde in 2016 de drie ontwerpers Guillaume Morillon (FR), Katharina Kraus (DE), Catherine Oldershaw (US) voor het Designers in Residence Kortrijk programma. De drie designers werkten rond de thema’s van open source machines, making en community gedreven productieprocessen, naar het voorbeeld van het Precious Plastic Project van Dave Hakkens. De Open Design methodiek en de ervaringen van de 3 Designers in Residence Kortrijk 2016 werden gebundeld in de publicatie DIRK.

Dirks boeken 3

THE LIQUID BOOK - 2017

Maria Pita Guerreiro (Portugal), Sahil Thappa (India) en Déborah Janssens (Frankrijk) hebben in 2017 deelgenomen aan het Designers in Residence Kortrijk-programma. Ze werkten rond het verkennen van sociale transformatie door confrontatie tussen burgers, maatschappij, ondernemers en onderwijs in regio's als Kortrijk. De drie designers creeërden "The Liquid Book", waarin ze hun reis met elkaar en de lokale gemeenschap vastlegden, het contextuele begrip van de stad, hun ontwerp- en denkprocessen, de verschillende stadia van de ideeën en concepten en hun resultaten.

Dirks boeken 4

THE FUTURE OF SPACE - 2018

Jasna Dimitrovska (°1983, MK), Jaenam Lim (°1987, KR) & Kazumasa Takada (°1991, JP) hebben deelgenomen aan het Designers in Residence Kortrijk programma 2018. De drie designers werkten aan de ontwikkeling van een experimenteel concept voor de toekomst van de ruimte. Jasna, Jaenam en Kazumasa presenteren met trots hun "Future of Space" boek, waarin ze hun reis vastlegden, vormgegeven door Corbin Mahieu. Kom alles te weten over hun onderzoek, concept, projection mapping en verbluffend eindresultaat.

Dirks boeken 5