Foto 1

Design Month Graz 2023

Sinds ons toetreden tot het UNESCO Creative Cities Netwerk (UCCN) als design stad in 2017 en de inspiratiereis naar collega-UNESCO designstad Graz in 2018 zijn de banden tussen onze beide steden en regio’s steeds verder gegroeid. We leren o.a. van elkaar hoe we ons industrieel weefsel kunnen versterken, we nemen actief deel aan elkaars design events, etc.

Getuige daarvan het bezoek van Nils Ferlin en Katrien De Schepper, beiden lectoren aan Howest, aan de opening van de Design Monat begin mei 2023.

Jaarlijkse festival

Creative Industries Styria (de evenknie van Designregio Kortrijk) organiseert het jaarlijkse festival, dit jaar met als thema "REVOLUTION". Op het programma stonden tentoonstellingen, workshops, conferenties en diverse presentaties van ontwerpers, designopleidingsinstellingen en bedrijven. Het festival benadrukt het belang van design in het dagelijks leven en de economische relevantie van creatieve processen. Nils en Katrien ervaarden tijdens het openingsweekend o.a. de Grand Revolution Opening, de Designers Night Opening Party, het buitenontbijt voor ontwerpers en de aftrap van het Design in the City winkelprogramma. Het festival omvatte ook het REVOLUTION Symposium waar internationale designexperts de invloed van design op revolutionaire processen onderzoeken.

Graz 4Graz 3

“Dankzij deze events, konden we ervaren dat Creative Industries Styria een sterk netwerk heeft van bedrijven, creatives, onderwijsinstellingen en publieke instanties. Nu begrijpen we waarom ze in het UCCN zo hoog staan aangeschreven. Hier wordt impact gerealiseerd”

Nils en Katrien

Andere hoogtepunten waren de tentoonstellingen "Printed in North Korea" en "Queer Revolution", evenals de Fabulous Wine Tasting. Het festival valt samen met de International Design Week, waar FH Joanneum uit Graz en partneruniversiteiten van het Institute for Design and Communication deelnemen met als thema "Mutate or Mute".

Zo keerden Nils en Katrien geïnspireerd terug naar Kortrijk met een bagage vol ideeën voor onze stad en regio.

Ter info: Kortrijk en Graz leiden in het netwerk van de UNESCO Design Steden de werkgroep “Business & Design”. Wens je contacten te leggen in Graz, dan kan je steeds bij ons terecht. We linken je graag.

Graz 2Graz 1