Cool Electro cycles LR 10

Beleving centraal voor Cool Electro Cycles

Met het project DESIGN IN SHOPS worden handelszaken in stadscentra aangemoedigd om samen te werken met een professionele ontwerper. Dat heeft niet allen een positieve invloed op hun zaak zelf, maar op de hele buurt en zelfs stad en streek. Toen Christophe en Nicolas Cool van Cool Electro Cycles een nieuw filiaal openden in Kortrijk, besloten ze mee te doen met het project. Ze werden gematcht met Axiome, een ontwerpbureau uit Bergen.

“We hadden met Cool Electro Cycles al vijf winkels in West-Vlaanderen”, vertelt Christophe. “Toen we ook een zaak wilden openen in Kortrijk, kreeg ik via het stadsbestuur informatie over Design in Shops. Normaal staan wij zelf in voor de inrichting en houden we het vrij low-budget, maar we beslisten toch om ervoor te gaan. Designregio Kortrijk linkte ons met ontwerpbureau Axiome uit Bergen, dat mooie referenties kon voorleggen.”


Een frisse, moderne look creëren, die tegelijk ook past bij de vijf bestaande winkels, dat was de uitdaging. “We gebruiken veel natuurlijke elementen in al onze winkels. Met stenen, schors, een stukje kasseistrook,… presenteren we de fietsen in de omgeving waarin ze gebruikt zullen worden. Vincent, de ontwerper, is meegegaan naar een andere shop. Hij heeft bij zijn ontwerp rekening gehouden met de herkenbaarheid, maar zorgde tegelijk voor een subtiele opfrissing en een modernere look.”

“De meerwaarde van een interieurarchitect is dat die een andere kijk heeft”, vindt Christophe. “Zo hield Vincent bijvoorbeeld goed rekening met de voor- en nadelen van het pand. Voor ons leek het bijvoorbeeld een evidentie om de kassa vooraan in de zaak te installeren, maar hij suggereerde om die middenin de winkel te plaatsen, onder de lichtstraat. Daar valt veel natuurlijk licht binnen. Op de muren kwam een mooie natuurfoto; zo heb je altijd iets om naar te kijken als je staat te wachten.”

VLOTTE WISSELWERKING

Een ontwerper heeft natuurlijk ook een fijn oog voor detail. “Zo gaf Vincent ons een duwtje in de rug om te investeren in goede verlichting. Daar zijn we achteraf superblij mee, want het effect op de presentatie van onze fietsen is zeer groot. Ook voor de integratie van radiatoren in de toonzaal vond hij een toffe oplossing, in de vorm van houten muurelementen die opgaan in het geheel. En ook niet onbelangrijk: het was Vincents idee om een muur achteraan in het pand weg te halen en een extra doorgang te creëren naar de werkplaats. Zelf hadden we dat omwille van de kosten niet gedaan, maar achteraf gezien zouden we daar zeker spijt van gehad hebben”, vertelt Christophe.

De wisselwerking tijdens het designproces liep vlot. “Vincent is een ontwerper die met beide voeten op de grond staat. Hij is er zeker in geslaagd om een evenwicht te vinden tussen de esthetische en de praktische kant. Het eindresultaat was natuurlijk duurder dan als we de inrichting en uitvoering zelf hadden gedaan, maar het is het 100% waard. De feedback is zeer positief. ‘Jullie hebben de lat nog hoger gelegd’, horen we van onze klanten.” Bij Cool Electro Cycles zelf zijn ze ook heel tevreden. “Als we nog een zaak openen, werken we zeker opnieuw met Axioma. Hun meerwaarde is het geld meer dan waard”, besluit Christophe.

Benieuwd wat een ontwerper voor jouw zaak kan betekenen? Neem vrijblijvend contact op met DESIGN IN SHOPS project manager Sébastien Hylebos.

Artikel uit de krant 'Maak kennis met de creativiteit van de regio', een publicatie in het kader van de erkenning van de regio als Kortrijk UNESCO Design Region.

Redactie door Capone.Het DESIGN IN SHOPS project is een concreet resultaat van het lidmaatschap van de stad en regio Kortrijk aan het UNESCO Creative Cities Network. Dit project moedigt de samenwerking tussen handelaars in stadscentra en professionele designers aan. Het project wordt uitgevoerd door Designregio Kortrijk en gefinancierd door de stad Kortrijk en Interreg Vlaanderen-Wallonië-Frankrijk. Veertig Kortrijkse handelaars of horecazaken zullen financieel worden ondersteund en aangemoedigd om beroep te doen op een designer. Na een selectie door een jury wordt de handelaar voorgesteld aan drie internationale ontwerpers. Meer dan twintig zaken zijn ondertussen al gekoppeld aan een ontwerper en de nodige werken aan het uitvoeren.

Foto door Kattoo.