Living Lab Carpet

Ieder jaar wordt 1,7000,000 m² (~1,200 ton) textiele vloerbekleding geplaatst in België. Na een gemiddelde levensduur van ongeveer 10 jaar wordt het afgedankte tapijt meestal ingezameld als brandbaar afval, met als gevolg een grote milieubelasting en verlies van waardevolle hulpbronnen.

"Is de kwaliteit van ingezameld tapijt geschikt voor hergebruik, na reparatie of refurbishing, en wat is daarvoor nodig?"

Het doel van deze Living Lab is de randvoorwaarden voor reuse, repair en refurbishing businessmodellen vast te leggen zoals in aanmerking komende fractie, op te lossen bottlenecks via o.a. ecodesign, nodige actoren, opleiding en logistieke keten. Via demonstratoren zullen de mogelijkheden aangetoond worden. Bovendien zal de Living Lab Carpet bijzonder veel aandacht besteden aan bewustmaking.

Carpets Newcastle How to use Colourful Carpets in your Home Blog Image
Vlaanderenisduurzaamondernemen
VLAIO Vlaanderen Circulair
NL Gefinancierd door de Europese Unie POS
Hihiuhiiu 3

Projectconsortium en stuurgroep

Het partnership bestaat uit Centexbel, Designregio Kortrijk, maatwerkbedrijf Weerwerk, textielbedrijven Balta en Belysse, Material Mastery, Cobot, Fedustria en Centexbel.

In samenwerking met textieldesigner Leda Devoldere, product- en interieurdesigner Cas Moor en de partner Material Mastery worden verschillende pistes onderzocht voor het hergebruik van verscheiden tapijtvormen. Zowel (post-)productie afval, zoals snijresten, productiefouten, overschotten als post consumptie materiaal wordt grondig onderzocht om een nieuwe circulaire bestemming te geven. De verschillende stromen die worden bekeken gaan van tapijttegels, kamerbreed tapijt tot carpetten, badmattten…

Foto door Material Mastery als resultaat van de co-creatie binnen Carpet met Cas Moor, Leda Devoldere en Designregio.

Carpet lab akoestische panelen
Sebastien Hylebos LR 2
Vragen? Contacteer Sébastien Hylebos

Emailadres