Big Bangenergie 01 1

Opening BIG BANG Wetenschapsbad in Wevelgem

Energie is de drijvende kracht in ons dagelijks leven, maar daar staan we vaak niet genoeg bij stil. We moeten bewuster omgaan met onze energiebronnen, vindt gemeente Wevelgem. Zo ontstond BIG BANG Wetenschapsbad, een hersenspinsel dat uitgroeide tot een echte tentoonstelling.

IMG 1047IMG 1046

De DOE-Expo is een initiatief in samenwerking met Designregio Kortrijk en nodigt haar bezoekers gratis uit om zich volledig onder te dompelen in een wetenschapsbad en zo op een interactieve manier bij te leren over de wereld van morgen. Tijdens de paasvakantie, van 1 tot 16 april, wordt het oud zwembad in de Vanackerestraat omgedoopt tot een miniatuurstad die draait op slimme en hernieuwbare energie. Tore Bleuzé van Studio Obi One ontworp en illustreerde de kartonnen installaties die mensen door het zwembad rondleiden aan de hand van enkele Wevelgemse herkenningspunten.

Fb event

Weet jij hoe een zonnepaneel werkt? Dat zon, water en wind de energiebronnen van de toekomst zijn? En waarom we maar beter zuinig met energie omspringen? BIG BANG is vooral een DOE-expo. Met een virtualrealitybril klim je op een windmolen van wel 125 meter hoog. Via enkele zonnepanelen meet je elektriciteit, en met het juiste materiaal en een bouwplan maak je je eigen windmolen.

De tentoonstelling is, naast een feest voor de zintuigen, ook een oproep om na te denken over de toekomst van onze planeet en om actie te ondernemen voor een betere wereld. Ze stimuleert haar bezoekers, zowel jong als oud, om stil te staan bij en mee na te denken over hoe er milieuvriendelijker kan omgegaan worden met hun omgeving. Samen werken we aan een wereld waar je (weer) energie van krijgt! DOE je mee?

Hernieuwbare energiebronnen

Altijd al willen weten hoe een zonnepaneel werkt? Of waarom zon, water en wind de energiebronnen van de toekomst zijn? BIG BANG informeert je over alle aspecten van hernieuwbare energie. Met een virtualrealitybril klim je op een windmolen van wel 125 meter hoog, via zonnepanelen meet je elektriciteit en met het juiste materiaal en een bouwplan maak je je eigen windmolen. Per opdracht is ook een enthousiaste vrijwilliger aanwezig die bereid is een woordje uitleg te geven.

De tentoonstelling is, naast een feest voor de zintuigen, ook een oproep om na te denken over de toekomst van onze planeet en om actie te ondernemen voor een betere wereld. Ze stimuleert haar bezoekers, zowel jong als oud, om stil te staan bij en mee na te denken over hoe er milieuvriendelijker kan omgegaan worden met hun omgeving.

Het zwembad opent voor de laatste keer haar deuren voor een breed publiek gedurende de paasvakantie van woensdag tot zondag van 14u tot 17u.

Partners

Designregio Kortrijk trad op als verbinder en coördinator van het project. Een specialist in energie vonden we in Howest, met hun gloednieuwe opleiding Built Environment. Voor de doe-opdrachten namen we De Creatieve Stem onder de arm, die al jaar en dag STEM gerelateerde activiteiten opzet voor kinderen en jongeren. En om tot de miniatuurstad te komen, koppelden we Tore Bleuzé van Studio Obi One aan het project. Hij ontwierp en illustreerde de kartonnen installaties die mensen door het zwembad rondleiden aan de hand van enkele Wevelgemse herkenningspunten.