Design Festival

World Design Street Festival in Kortrijk

In oktober 2017 werd de Europese metropool Lille (MEL) bekroond als "World Design Capital" voor het jaar 2020, in navolging van prestigieuze steden als Turijn, Seoul, Helsinki, Kaapstad, Taipei en Mexico-stad. Deze titel wordt om de twee jaar uitgereikt door de World Design Organisation, als erkenning voor het innovatieve gebruik van design door een stad of metropool met als doel om haar economische, sociale, culturele en ecologische ontwikkeling te versterken.

Een jaar lang worden tal van tentoonstellingen, evenementen, parcours, ontmoetingen, workshops en festivals georganiseerd. En niet enkel in Rijsel, maar ook in de partnersteden Lambersart, Roubaix én Kortrijk!

De festiviteiten starten met het World Design Street Festival, 7 en 8 december tijdens het kick-off weekend in de 4 steden. www.designiscapital.com

Kortrijk zet zijn troeven als creatieve stad aan de Leie in de kijker. Bezoekers kunnen de Kortrijk Creative City Tour volgen. Een 6,5km lange wandelroute leidt je langs 6 creatieve buurten met unieke landmarks, shops, horeca en events in de Kortrijkse binnenstad. De wandeling laat opnieuw zien waarom Kortrijk deel uitmaakt van het UNESCO Creative Cities Network. Op de route komen bezoekers volgende creatieve hotspots tegen:

 • Broelkaai 6: in deze 18e eeuwse patriciërswoning huizen heel wat creatieve organisaties samen: Buda vzw, Kunstencentrum BUDA, Designregio Kortrijk en Streekfonds. Tijdens dit weekend kan je hier een deel van de Landscapes 2.0 tentoonstelling bezoeken.
 • Budafabriek & Open Makerspace BUDA::lab: De Budafabriek wordt de ‘fabriek van de toekomst’, waar ontwerpers, kunstenaars, studenten en ondernemers samen zitten.
 • Texture: Museum over Leie en vlas in het voormalige vlasverzendhuis. Bekijk ook zeker hun tijdelijke tentoonstelling "Textiel in verzet".
 • Kortrijk Weide: Kortrijk Weide is een nieuw stadsdeel met een mengelmoes aan gebouwen, activiteiten en leeftijden. Trekpleister is het nieuwe zwembad, de prachtige evenementenhal Depart en het Urban Sports Park, de co-creatiehub Hangar K en The Level; de internationaal gerenomeerde gaming school.
 • Wilde Westen: De vernieuwde muzieksite (2017) is het muzikale hart van de stad. Leg je oor de te luister in de "Klinkende Stad 2019", een unieke combinatie van grafische kunst, geluid en muziek.
 • Theoria: Onafhankelijke boekhandel met zeer groot aanbod gekende en minder gekende titels in een prachtig historisch pand. Ook op zondag te bezoeken.
 • K-Totem: Dé toonplek voor grafisch talent uit de streek. Driemaandelijks ontdek je werk van een andere illustrator of grafisch vormgever. Door Designregio Kortrijk. Nu kan je er het werk van Louis Heeren ontdekken.
 • Kiosk: In deze glazen box van Designregio Kortrijk wordt iedere maand een nieuwe presentatie ontwikkeld van een regionaal bedrijf in samenwerking met een ontwerper.
 • De Stroate: De Stroate richt zich tot jongeren met een hart voor hiphop.
 • 1302: In het Begijnhofpark vind je het 1302 museum over de historische Guldensporenslag. Je vindt er ook een deel van de tijdelijke tentoonstelling Landscapes 2.0.
 • Interieur Huis: Bekijk hier het werk van Designer van het Jaar 2019 Linde Freya Tangelder.


De Kortrijk Creative City Tour kan je afhalen bij Toerisme Kortrijk of op alle bovenstaande locaties. Volg de tour op op de instagrampagina @kortrijkcreativecitytouren deel je ervaringen!

Bekijk het volledige programma van het kick-off weekend HIER!