To save or not to save

Workshop: "To save or not to save" - DESIGNER CLUB #9

Workshop “TO SAVE OR NOT TO SAVE? Een praktische gids voor het ontwerpersarchief”

Als designer ben je voortdurend op zoek naar manieren om vernieuwende ideeën te genereren of om de kwaliteit van je ontwerpen te verbeteren. Maar het ontwerpproces resulteert niet alleen in een afgewerkt project. Het proces als geheel zorgt voor verschillende soorten output zoals schetsen, tekeningen, mock-ups, prototypes en ook minder kunstzinnig materiaal: communicatie met klanten en fabrikanten, productspecificaties, contracten etc.

Waarschijnlijk wil je al deze zaken behouden. (Of misschien niet?) Misschien houd je het materiaal gewoon bij om het te bewaren, of misschien heb je heel expliciete redenen om een archief van je ontwerpproces bij te houden. Je kan een archief bijhouden als inspiratie voor nieuwe projecten, of om het te gebruiken in referenties, publicaties of tentoonstellingen over je werk. Een archief is ook zeer nuttig om je intellectuele eigendom op een ontwerp te bewijzen.

Een professioneel archief heeft duidelijk veel voordelen, maar brengt ook uitdagingen met zich mee: Vind je nog steeds alle documenten die je nodig hebt in het archief? Heb je misschien geen ruimte meer? Heb je een duidelijk idee over wat je wel en niet moet bewaren? Is je materiaal zo opgeslagen dat het de tand des tijds overleeft? En heb je nagedacht over archivering in het digitale tijdperk en het gevaar van digitale obsessie?

In deze workshop van het Vlaams Architectuurinstituut leer je enkele praktische benaderingen om een analoog en digitaal archief te organiseren voor je ontwerppraktijk. We tonen je hoe je je materiaal veilig kan verpakken en opslaan, methodes om je archief doorzoekbaar te maken en de basisconcepten die je helpen om de groei van je archief onder controle te houden.

Praktisch: online webinar
Datum: 5/5/2020
Uur: 15u45 - 17u
Taal: Engels