Hvdv awards 2023 c fille roelants 91 2d91a7265d15066e

Winnaars Henry van de Velde Awards 2024

Van een medisch toestel om allergieën op te sporen, oordopjes die omgevingsgeluid minimaliseren, sculpturen gemaakt volgens Braziliaanse vlechttechnieken tot een festivalbeleving in virtual reality voor rolstoelgebruikers, een plug-and-play thuisbatterijoplossing en een hoogtechnologische belevingsexpo. Het zijn maar enkele van de 27 diverse projecten die dit jaar aan de haal gaan met een Henry van de Velde Award 24. Ontdek hieronder de winnaars uit onze regio en breng je stem uit voor de publieksprijzen!

Uit honderden inzendingen heeft de professionele jury 27 winnaars in 9 categorieën geselecteerd voor de Henry van de Velde Awards 24! Je kan zelf je stem uitbrengen op een van de projecten en zo mee bepalen wie de Public Gold Award verdient. Stemmen kan tot en met 15 december!

Wie de Gold, Silver of Bronze Award binnen elke categorie verdient en met de Lifetime Achievement, Young Talent, Company en Ecodesign by OVAM Award naar huis gaat, kom je te weten tijdens de feestelijke uitreiking in Bozar op dinsdag 23 januari 2024. Noteer nu al deze datum in je agenda, inschrijven kan binnenkort!

Ezgif com video to gif 9900000000079e3c

Regionale winnaars

Design Research

Nanto - Casper Van Herzele

Casper Van Herzele is alumnus Industrieel Ontwerpen aan de UGent Campus Kortrijk en in 2021 was hij geselecteerd voor de expositie WE ARE THE NEXT GENERATION.

Nanto is een ontwerpend onderzoek naar de concrete uitwerking van digitale productpaspoorten in de kledingindustrie.

Nanto onderzoekt de implementatie van digitale productpaspoorten in de kledingindustrie, inspelend op nakende Europese wetsvoorstellen. Hoewel die voorstellen positief onthaald worden, blijft het onduidelijk hoe het beleid concreet uitgewerkt zal worden in de industrie. Nanto verkent de randvoorwaarden en ontwikkelt conceptuele krijtlijnen voor oplossingen die bijdragen aan die uitdagende toekomst.

1699545554 2024 nanto 1

Digital Product

Alcatraz – muziekbeleving in VR - A Mad Production + Alcatraz

Alcatraz – muziekbeleving in VR is een festivalbeleving in virtual reality voor rolstoelgebruikers.

Op het Alcatraz Metal Festival in Kortrijk wordt de publieksbeleving in de moshpit tot bij rolstoelpatiënten gebracht door middel van een VR-bril. Een cameraman met een 360°-camera schiet tussen het publiek in de frontstage een aantal beelden, die meteen nadien worden gemonteerd. Zogenaamde prison guards bieden de rolstoelpatiënten een VR-bril aan, waardoor ze eventjes virtueel in de menigte staan. Die ervaring is enorm intens, omdat het voor hen onmogelijk is om zich tussen het publiek te begeven.

Alcatraz

Graphics

Letters op maat - Erik Desombere

Letters op maat zijn lettertypes ontwikkeld vanuit logo-ontwerpen.

De West-Vlaamse Erik Desombere ontwikkelde drie fonts, waarin mathematiek en systematiek een belangrijke rol spelen. Voor Greenconcepts ontwierp hij een typografisch logo binnen een grid van twee vierkanten breed en vier hoog. Dat leidde tot de ontwikkeling van een font met diverse hoogtevarianten, waarbij de letters door elkaar gebruikt kunnen worden. Het tweede font groeide uit het ontwerp voor het nieuwe logo van Sint Lucas Antwerpen, met als vormelijk aanknopingspunt de gevelsteenverbinding van het gebouw. Reflecterend op een handmatig logo-ontwerp uit 1987 voor Industrimmo, creëerde hij een derde font met een stevig grid van vijf op zeven vierkanten, doorkruist met alle mogelijke diagonalen.

1699609170 2024 letters op maat 1

Waters - Tim Bisschop + Hannibal Books

Waters is een boek dat werd gemaakt naar aanleiding van de watersnoodramp in 1953.

Het boek Waters herdenkt de watersnoodramp van 1953 in Nederland aan de hand van beklijvende foto’s van Robin de Puy en poëtische tekstfragmenten van Maria Barnas. De omslag, gehuld in een linnen stof met een abstract kleurverloop, toont de dreiging van het opkomende water. De titel, in transparante folie gedrukt, ligt verzonken in het beeld en is alleen zichtbaar als je het boek tegen het licht houdt, zoals de weerspiegeling op een wateroppervlak. Het binnenwerk is op zacht, ongestreken papier gedrukt en sluit zo mooi aan bij de warmte en menselijkheid van de verhalen. De luchtbeelden worden weergegeven op een dunner, bijna doorschijnend mat papier en gedrukt in een monotoon blauw.

1699610886 2024 waters 1

Habitat

MyGrid ModuleOne - Roel Heyninck + MyGrid

MyGrid ModuleOne™ is een plug-and-play thuisbatterijoplossing.

MyGrid ModuleOne™ werd ontwikkeld om te voldoen aan de vraag naar een slimme, bidirectionele thuisbatterij die zowel financieel als praktisch toegankelijker is voor de consument. Dankzij de app is het toestel eenvoudig te bedienen als plug-and-play oplossing die je overal kan meenemen om energie-onafhankelijk te zijn. Bovendien krijg je een beter inzicht in je energieverbruik en kan je kosten besparen door energie op te slaan wanneer die goedkoop is en die energie te gebruiken wanneer de prijs hoog is.

Roel Heyninck is alumnus Industrieel Productontwerpen aan Howest.

1699612578 2024 mygrid moduleone 2

Spaces

1302 - CREATE.EU + Stad Kortrijk

1302 is een hoogtechnologische belevingsexpo in de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Kortrijk die inzoomt op de Guldensporenslag.

1302 is een multimediale belevingsexpo in de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Kortrijk die inzoomt op de Guldensporenslag. Die kerk, een historische plek die in 1302 uitkeek over het slagveld, draagt het verhaal van de slag als een stille getuige in zich. Daarom vormt ze het perfecte canvas om de complexe geschiedenis via deze expo te vertellen. CREATE.eu koos voor een hoogtechnologische invulling, waarbij digital storytelling een centrale rol speelt. De bezoeker wordt via een immersieve animatiefilm, een multimediale belevingstafel en een identiteitswand meegenomen op een reis in de tijd.

1699614445 2024 1302 c daphne matthys 1

Henry van de Velde Awards?

De Henry van de Velde Awards tonen en bekronen Vlaamse ontwerpers, bedrijven en overheden die design slim inzetten, producten, diensten en systemen met een positieve impact op de samenleving, het milieu en de economie. Met de eigen website, de officiële prijsuitreiking en de publicatie vormen de Henry van de Velde Awards een platform voor design uit Vlaanderen. De Henry van de Velde Awards worden georganiseerd door Flanders DC, in samenwerking met VLAIO, OVAM, Bozar, VMM en Bokrijk.