Logo spurt baseline

SPURT - Jonge ondernemers in de startblokken

In 2016 lanceerde Stad Kortrijk SPEK, een platform om ondernemen bij studenten te stimuleren. De stad kreeg daarvoor de steun van het Europees Fonds voor Regionale samenwerking. Dat project wordt nu uitgebreid en krijgt ook een nieuwe naam: SPURT.

SPEK 2 wordt nu SPURT – Jonge ondernemers in de startblokken, om het ondernemende aanbod in de Kortrijkse regio extra te helpen uitdragen bij jongeren. Het project wordt uitgebreid naar àlle hoger onderwijsinstellingen in Kortrijk. Alle spelers bundelen de krachten om binnen één strategie de braindrain om te zetten in een braingain en nieuwe vormen van ondernemerschap te stimuleren.

Samen met de in Hangar K gevestigde design & innovation group Leap Forward werd in samenwerking met alle stakeholders en de doelgroep de focus van het project bepaald en richtlijnen uitgezet voor de nieuwe branding.

Vervolg op SPEK

SPURT is het vervolg op SPEK dat liep van september 2016 tot en met augustus 2018. Student Platform Entrepreneurship Kortrijk legde de basis voor een samenwerking tussen de hogescholen VIVES en Howest en de universiteiten van Gent en Kortrijk en een aantal jongerenorganisaties. De bedoeling was om in de lessen van de hogescholen het ondernemend zijn te stimuleren. Concreet organiseren de hogescholen en universiteiten events en begeleidende workshops voor studenten die geïnteresseerd zijn in ondernemen.
Arne Vandendriessche, schepen van Economie: “Twee weken geleden werd bekend gemaakt dat er in West-Vlaanderen 811 student-ondernemers zijn. Dat is een stijging van bijna 39% ten opzichte van 2017, de grootste in Vlaanderen. We hebben dus heel wat studenten in huis die goesting hebben om te ondernemen. We moeten hen koesteren want zij zijn de economische groei van morgen. Daarom gaan we heel graag verder met dit project en breiden het zelf uit.

Ecosysteem schakelt versnelling hoger

"Met SPURT schakelen we nu nog een versnelling hoger. Het project wordt uitgebreid naar alle hoger onderwijsinstellingen in Kortrijk. Dit is een nieuwe en heel belangrijke stap", aldus Kelly Detavernier, schepen van Onderwijs. "Daarnaast komt er een netwerk van ondernemerscoaches in alle opleidingen die student-ondernemers actief zullen begeleiden.. Alle relevante spelers bundelen de krachten om met één gezamenlijk, complementair en innovatief jaarplan naar buiten te treden, via een visueel digitaal platform.”

Stad Kortrijk trekt dit project samen met de onderwijsinstellingen Howest, Vives, UGent Kortrijk en KULeuven Campus Kortrijk. Ze gaan daarvoor de samenwerking aan met Designregio Kortrijk, de jongerenradio Quindo, VOKA, Vlajo, Unizo, TUA West en een adviesgroep van jonge ondernemers.

Er wordt 682.642 euro vrijgemaakt voor dit project waarvan 44.877 Euro door de stad. Howest en Vives dragen 48.720 € bij, UGent assoc. Kortrijk 20.732 € en de Kulak 19.397 €. De stad kan daarvoor rekenen op financiële ondersteuning van Europa, Vlaams minister van Economie, Hermes en de provincie West-Vlaanderen.
EFRO Vlaanderen draagt € 273.056,50 financiële steun bij, Vlaams minister van Economie (Hermesfonds) € 204.792,50 en de provincie West-Vlaanderen € 22.527.

Meer info:
Arne Vandendriessche, schepen van Ondernemen, 0478 34 78 32
Kelly Detavernier, schepen van Onderwijs, 0479 68 67 45
Dominique Viaene, coördinator SPURT, 0473 86 29 02 of spurt@kortrijk.be
Volg SPURT Kortrijk op facebook en spurtkortrijk op instagram