Regiodelegatie proeft van designstad Saint-Etienne
Vorige week bracht een ruime stadsdelegatie een bezoek aan de designbiënnale van collega-UNESCO Creative City of Design Saint-Etienne.
Het werd een intense tweedaagse boordevol inspiratie voor de regio Kortrijk…
Bifurcations, dat is het centrale thema van deze editie van de biënnale.
Een echt Vlaams woord bestaat er niet voor bifurcations, maar dat maakt de term misschien ook heel breed inzetbaar als rode draad. Letterlijk vertaald gaat het erover dat je steeds op twee manieren naar de dingen kan kijken, de dubbelzinnigheid van de realiteit, de rijkdom ook van verschillende perspectieven. Zo werden op de biënnale bijvoorbeeld twee armprotheses getoond. De ene prothese was technisch af en was als het ware een perfect duplicaat van de arm met al zijn functionaliteiten. Een andere prothese toonde echter een compleet ander beeld: dat hulpstuk benaderde het vraagstuk vanuit esthetisch perspectief. De arm was erg mooi en sierlijk en was bovendien die van een gekleurde medemens. Dat gaf meteen een wat bevreemdende indruk en de vaststelling dat de meeste protheses die wij kennen, blank van kleur zijn…
Het was mooi vast te stellen hoe het centrale thema breed doorgetrokken werd doorheen de ganse biennale. Die bleef trouwens niet beperkt tot enkel de beurs, maar waaierde ook breed uit over de hele stad. Al van bij de aankomst in het station voel je de vibe van design in Saint-Etienne. Dat voel je aan de tijdelijke opstellingen in het kader van de biënnale, maar ook aan permanente invullingen zoals de manier waarop de publieke ruimte aangepakt en ingekleed wordt. Zo loert bijvoorbeeld bij de aanleg van speelpleintjes in de stad design steeds om de hoek wat ervoor zorgt dat je de geest van goed ontwerp over de hele stad voelt.
Dat is mede de verdienste van de stad en de Cité du Design die de aandacht van de stedeling en de bezoeker permanent op design richten. Zo is er een permanent designpaviljoen waar ook buiten de activiteiten van de biënnale innovaties in design getoond worden. De combinatie van de oude staalfabriek die nu omgeturnd werd tot centrale plek op vlak van design en de ontwerpschool zorgen voor een erg fijne vibe.
Het zou leuk zijn mocht dit ook in Kortrijk kunnen. Ook wij hebben een gelijkaardige geschiedenis doorlopen, alleen groeiden wij niet vanuit de staalindustrie, maar wel vanuit de textiel. En ook wij hebben leading opleidingen barstensvol jong designtalent.
Een permanente plek waar verschillende werelden samen komen, zou het Kortrijkse verhaal nog een extra elan geven.
In elk geval werd het een alweer leerrijk bezoek aan een collegastad.
Iedereen stak er wel iets van op, van de tijdloze design thinking woonarchitectuur van een autoriteit als Le Corbusier tot de aanpak van de publieke ruimte, van de creatieve studentencultuur tot de verrassende scenografie.
We zijn dankbaar voor de vele voorbeelden die we door het lidmaatschap van de UNESCO Creative Cities of Design aangereikt krijgen, we zijn hongerig om ook in eigen stad en regio bakens te verzetten…