Reboothing design

“Rebooting“ the world: a UNESCO creative cities debate on the role of design.

Het UNESCO Creative Cities of Design netwerk, dat 40 steden over de hele wereld verenigt, organiseert een open virtuele discussie over "The power of design in response to the global crisis and rebooting the world". In een discussie die vanuit het kantoor van Kaunas - Culturele Hoofdstad van Europa 2022 wordt uitgezonden, zullen de steden op 14 juli de actuele kwesties en de door COVID-19 geïnspireerde ontwerppraktijken en -ervaringen op het gebied van noodsituaties delen, die mensen over de hele wereld inspireren.

We worden elke dag met design geconfronteerd zonder er zelfs bij stil te staan: thuis, op het werk, in de openbare ruimte. Design vormt en creëert de perceptie van hoe de stad en het stadsleven eruit moet zien. Vorm en inhoud beïnvloeden alles: economie, politiek en cultuur. De ervaring van quarantaine met eindeloze beperkingen heeft de behoefte aan urgente en creatieve oplossingen uitgelokt die ons niet alleen helpen ons aan te passen aan deze nieuwe realiteit, maar ons ook gezonder en gelukkiger doet voelen. In de virtuele wereld, is de verbondenheid met de community, ongeacht de omvang ervan, een essentieel criterium geworden in design: in een wereld die getroffen wordt door een pandemie, moeten we onze prioriteiten heroverwegen. Wat is de betekenis en functie van design vandaag de dag? Hoe helpt een discipline die vaak wordt geassocieerd met luxe, stijl of schoonheid, gemeenschappen in de wereld om de uitdagingen van vandaag aan te gaan, zich aan te passen aan de veranderde omstandigheden en de veiligheid en verbindingen tussen mensen te verzekeren? Wat is de rol van design en ontwerpers bij het "heropstarten" van de wereld?

Tijdens de virtuele sessie zullen de makers en ontwerpers de meest inspirerende noodoplossingen uit verschillende steden ter wereld presenteren en zullen de Creative Cities of Design coördinatoren en initiatiefnemers van UNESCO de rol van design in het herstel van de wereld bespreken. "We willen de veerkrachtige mentaliteit van de designsteden ontdekken en leren hoe we Covid-19 over de hele wereld aanpakken. Dit wordt een geweldige inspiratie- en leersessie", zegt Stijn Debaillie, plaatsvervangend coördinator van het UNESCO-subnetwerk Creative Cities of Design.

De internationale sessie zal een verscheidenheid aan ontwerpoplossingen in verschillende steden over de hele wereld presenteren, van beschermende maskers en kappen, grafische ontwerpoplossingen voor oudere zorgbezoekers tot manieren om architecten te mobiliseren om nieuwe stedelijke uitdagingen aan te pakken.

De discussie "The Power of Design in Response to the Global Crisis and Rebooting the World" op het Zoom-platform zal live worden uitgezonden vanuit Kaunas op dinsdag 14 juli om 14.00 uur lokale tijd (14.00 uur EEST (Oost-Europese zomertijd)).
Formaat: Zoom
Organisatoren: UNESCO Creative Cities of Design & Kaunas 2022