Kiosk Hack your jaens Anna

Pioniers van de textielindustrie

De textiel- en mode-industrie zijn wereldwijd een van de meest vervuilende industrieën en genereren talloze tonnen afval.European Spinning Group wil dit textielafval verminderen door het te hergebruiken en upcyclen. De resultaten van dit #hackyourjeans project worden komende maand gepresenteerd in de Kiosk. Meet ANNA, HNST en TOWEL2!

European Spinning Group is een familiale textielgroep gevestigd in Rekkem/Spiere-Helkijn. Ze leveren wereldwijd kwalitatief hoogwaardige garens voor verschillende toepassingen. ESG wil een voorbeeld zijn voor andere bedrijven en industrieën om opportuniteiten zoals co-creatie en circulaire economie te omarmen. Ze willen met hun verhaal burgers en consumenten bewustmaken van het circulaire ontwerpdenken. European Spinning Group (ESG) is erin geslaagd om garens van afgedankte jeans te spinnen, op de markt gebracht als de ESG Green-collectie.

In de Kiosk stelt ESG deze maand het #hackyourjeans project voor, waarbinnen de productie van de oude denims tot nieuwe jeansgarens ontwikkeld werd. De verschillende stappen van de circulaire keten worden in de Kiosk gevisualiseerd: van de oude jeansbroeken tot 3 gloednieuwe producten. Het vooronderzoek van dit project werd o.a. samen met studenten van de opleiding Industrieel Productontwerpen van Howest gevoerd.

Meet ANNA
Een van de producten gemaakt uit oude jeans is er een van ESG zelf: de circulaire sneaker ANNA. De sneaker is een voorbeeldcase van wat mogelijk is met dergelijk upcycled materiaal, verpakt in een hip en vermarktbaar product. ANNA werd ontwikkeld binnen het 5X5® project van Designregio Kortrijk, in samenwerking met het innovatiebureau CREAX en het Knitwear Lab. Dit ontwerp beperkt de hoeveelheid nieuwe materialen die nodig zijn voor het eindproduct, waardoor de ecologische voetafdruk aanzienlijk vermindert. Op het einde van zijn levensduur kan de sneaker eenvoudig uit elkaar worden gehaald, waardoor de teruggewonnen materialen zo een nieuwe grondstof vormen voor een ander product. ANNA is een product met een lage impact: het gebruik van gerecycleerd materiaal en het weglaten van het verfproces leiden tot grote besparingen van waterverbruik en CO2 uitstoot, vergeleken met het gebruik van standaard nieuw katoen. Een lokale, circulaire productieketen verlaagt de voetafdruk van wereldwijd transport, en de sneaker is gemaakt van biologisch afbreekbare vezels, waardoor er geen extra plastic afval ontstaat.

Meet HSNT
Een tweede toepassing met de ESG Green garens is de HNST jeanscollection. Ondernemer Tom Duhoux lanceerde in 2018 HNST, de duurzaamste jeans ter wereld. De jeans bestaat voor 56% uit gerecycleerde vezels, waaronder ingezamelde denim,wat voorlopig het technisch hoogst haalbare percentage is. HNST werkte voor de productie van de duurzame garens samen met ESG. De collectie bestaat uit 8 stuks met verschillende modellen, voor mannen en vrouwen, online te bestellen via letsbehonest.eu.

HNST en ESG Green zijn voor hun samenwerking genomineerd voor een Henry van de Velde Award in de categorie Ecodesign door OVAM. De samenwerking tussen ESG en HNST gaf volgens de jury het positief en inspirerend signaal dat de volledige waardenketen belangrijk is in het designproces en dat co-creatie en samenwerking tussen de creatieve sector, de sociale economie, de lokale textielindustrie en partners in onderwijs en onderzoek op alle vlak lonen. Een zeer mooie erkenning!

Meet TOWEL2
Badlinnenproducent Clarysse uit Pittem zet al jaren in op onderzoek naar hernieuwbaar materiaal. Vorig jaar ontwikkelden ze met de ESG Green garens een handdoek die voor 40% uit gerecycleerde jeans bestaat: een low impact towel genaamd TOWEL2. Doordat het gerecycleerde textiel zelf al kleur toevoegt aan het nieuwe eindproduct, hoeven de handdoeken zelfs niet opnieuw geverfd te worden, wat een nog duurzamer product oplevert. Momenteel is de handdoek al verkrijgbaar bij winkelketen Dille & Kamille.

Ontdek ANNA, HNST en TOWEL2 nog tot midden februari in de Kiosk, Graanmarkt Kortrijk.

In de Kiosk in centrum Kortrijk wordt iedere maand een innovatieve presentatie opgezet van een regionaal bedrijf in samenwerking met een ontwerper.

ESG #hackyourjeans
http://www.esg-group.eu/en/home/
https://www.hackyourjeans.com/
info@esg-group.eu
+32 (0)56 430 130

HNST
https://www.letsbehonest.eu/
info@letsbehonest.eu
+32 479 82 27 25 (Tom Duhoux)

Clarysse
http://www.julesclarysse.com/
+32 51 46 03 00
info@julesclarysse.com