Twee

OPROEP: Commerce Design Kortrijk Award 2022

Stad Kortrijk en Designregio Kortrijk lanceren de tweede editie van de Commerce Design Kortrijk Award. Handelaars kunnen vanaf nu inschrijven voor deelname!

Na een succesvolle eerste editie in 2020 willen we in het najaar van 2022 handelaars opnieuw in de kijker zetten. Heb je in de voorbije jaren, in samenwerking met een ontwerper, het interieur van je zaak verfraait of commerciële aanpassingen gedaan? Schrijf je dan zeker hier in!

Balk website

Doel wedstrijd

Met Commerce Design Kortrijk willen we aantonen dat designgerichte of commerciële aanpassingen aan handelszaken niet alleen een positieve invloed hebben op de zaak zelf, maar ook op de hele buurt en zelfs stad en streek.

Wat is Commerce Design

“Commerce Design” is een award-programma dat werd ontwikkeld in Montréal, een van de partnersteden van de stad Kortrijk in het UNESCO-netwerk. Tien andere steden wereldwijd deden het ons al voor, nu is Kortrijk voor de tweede keer aan de beurt.

De wedstrijd richt zich tot handelaars die de afgelopen jaren hebben geïnvesteerd in de architectuur en het commercieel ontwerp van hun zaak en zo de stad en deelgemeenten levendiger, unieker en aantrekkelijker maakten voor zowel bewoners als bezoekers.

Die inspanningen willen we belonen en onze groot-Kortrijkse creatieve en innovatieve handelszaken én ontwerpers in de kijker plaatsen.

200812 CDK VIER 004200812 CDK MOMO 008

Grand Jury Prize

In september bezoekt de internationale jury van architecten, interieurvormgevers, ‘experts’ in urban design en retail de geselecteerde deelnemers en bepaalt welke deelnemers de Jury Grand Prize winnen. Meerdere kandidaten kunnen hier kans maken op de award.

Public’s Choice Award

Als geselecteerde kandidaat maak je ook deel uit van het wedstrijdparcours van Commerce Design in oktober, een publiek stadsparcours langsheen de genomineerde zaken. Je wordt “Commerce Design ambassadeur’ van je zaak en krijgt promo- en communicatiemateriaal om het grote publiek te overtuigen en om mee te dingen naar de unieke Public’s Choice Award.

Zowel de Grand Jury Prize als de Public’s Choice Award worden uitgereikt op de feestelijke Commerce Design Kortrijk Award ceremonie op dinsdag 25 oktober 2022 op het creatieve stadsfestival WONDER in de Budafabriek.

CDKA2020 LR 53

DEELNEMEN? TUURLIJK.

We zetten tijdens het traject hard in op promotie en communicatie. Dit gebeurt bijvoorbeeld via persmomenten, artikels in het Stadsmagazine van Kortrijk, vitrinestickers die worden gegeven aan de genomineerden, sociale media, de opmaak van een brochure en affiche die in grote oplagen verspreid worden, een trofee…

Zo schenken we jou als zaakvoerder, je zaak én de ontwerpers de nodige extra visibiliteit.

Dus…

  • Heb je een winkel, horecazaak, reisagentschap, wasserij,…of ben je aanbieder van diensten,..?
  • Geloof je ook in de kracht van design en innovatie voor de aantrekkelijkheid en levendigheid van je buurt of stad?
  • Heb jij zelf de afgelopen jaren geïnvesteerd in de (interieur)architectuur of het commercieel ontwerp van je zaak?
  • Of ken je iemand die daarmee bezig is geweest?
  • Groot of klein project/budget? Heel innovatieve of eerder bescheiden ingreep?


Schrijf je dan nu in voor Commerce Design Kortrijk. Of deel het nieuws met anderen.

PRAKTISCH:

Deelnemen kan je doen door het online formulier in te vullen vóór maandag 22 augustus: dit kan je hier terugvinden.


Daarin wordt het volgende gevraagd:

  • Een voorstelling van het project (max. 500 tekens)
  • Een korte beschrijving en uitleg van de opdracht van de handelaar/retailer naar de architect en/of designer toevoegen (voorschrift/instructies)
  • 5 tot 10 (voor en na) foto’s + titels + copyrights (ook al is het project nog niet volledig afgewerkt)
  • Een plan van de locatie met beelden van het voorontwerp + titels + copyrights (maquettes, tekeningen, 3D, Moodboard, het projectteam…)


Is er iets onduidelijk of ondervind je problemen? Het team van Designregio Kortrijk staat klaar om je te helpen bij de inschrijving.

Neem gerust contact op met sebastien@designregio-kortrijk.be.

Commerce Design kadert zich binnen het DESIGN IN project, een concreet resultaat van het lidmaatschap van de stad en regio Kortrijk aan het UNESCO Creative Cities Network. Dit project moedigt de samenwerking tussen handelaars in stadscentra en professionele designers aan. Het project wordt uitgevoerd door Designregio Kortrijk en gefinancierd door de stad Kortrijk en het Interreg France-Wallonie-Vlaanderen programma.

Foto's door Fort07 en Jonas Verbeke.