KTOTEM Jonas

Nieuw K-TOTEM ontwerp door Jonas Devacht

Jonas Devacht is een illustrator en designer uit Zwevezele. Vanaf zijn eerste jaar aan Digital Design & Development (Devine) Howest, begon hij met illustreren. Sindsdien is hij erdoor gebeten en na twee internationale avonturen in de UK en VS, zette hij begin 2019 de stap om freelance illustrator te worden.

Volg Jonas via:

https://jonasdevacht.com/

Instragram @jonasdevacht

Behance jonasdevacht

LinkedIn jonas-devacht

Omschrijf je K-TOTEM ontwerp
Voor dit ontwerp haalde ik mijn inspiratie uit verschillende bronnen. De stijlelementen die je terugvindt in en rondom Kortrijk afkomstig uit architectuur, patronen, gezellige plekken komen terug in mijn ontwerp. Denk maar aan de verlaagde Leieboorden die in verschillende hoogtes werd ontworpen.
Verder doet de vorm van de K-TOTEM mij denken aan MC Escher, waar ik ook mijn inspiratie haalde. Hij stond er vooral om bekend om te werken met meetkundige patronen. Voor dit ontwerp haalde ik dus inspiratie uit zijn werk, maar met een eigen inbreng van mij als illustrator.
Het ontwerp is als het ware één doorlopende visuele combinatie van verschillende invloeden, stijlen, grafische elementen… en duidt op verbondenheid en diversiteit in het sociaal karakter waarvoor Kortrijk staat.

Waar haal je inspiratie?
Ik probeer zoveel als mogelijk in boeken te snuisteren over illustraties, branding, grafisch design, packaging etc… Maar ook tattoos en street art geven mijn inspiratie. Inspiratie komt ook vaak zelf op mijn pad, bijvoorbeeld als ik op citytrip ben. Je kan mij op reis altijd wel eens tegenkomen in een boekenwinkel of op een street art tour. Verder scrol ik ook heel vaak in verschillende categorieën op Béhance of Pinterest om te kijken wat er leeft in de creatieve wereld. Al die verschillende inspiratie vertaalt zich dan in mijn eigen werk.

Op welke opdracht ben je meest trots?
Ik ben trots op elk project waar ik mocht aan meewerken, maar als ik er toch eentje mag kiezen is het Jordan. Dit stond bovenaan mijn bucket list en was dan ook heel verrast toen ze aanklopten bij mij om illustraties te ontwerpen voor de lancering van hun nieuwe Jordan winkel in China.

Naar welke illustratoren kijk je op?
Ik kijk heel erg op naar leeftijdsgenoten die ook zelfstandig zijn in de creative sector in België. Ik vind het enorm tof om te zien hoe iedereen zijn traject aflegt en daarbij ook heel coole dingen maakt elk in zijn eigen stijl, dit geeft mij ook energie om verder te gaan en telkens meer van mezelf te geven. Soren Selleslagh, Bernd Bousard, Davy Denduyver, Meneer Heirman, Edouard Schneider just to name a few, verdienen hier dan ook zeker hun eigen K-TOTEM.

Wat is volgens jou het mooiste plekje en/of event in Kortrijk?
Het tofste event in Kortrijk vond ik toch wel Tacticz op Sinksen, een alternatief festival waar ook Drum and Bass (Mijn lievelingsgenre van muziek) wordt gespeeld. De mooiste plek in Kortrijk ligt voor mij in de Budafabriek. Daar zit de opleiding Devine van Howest. Daar is het eigenlijk allemaal begonnen. Een opleiding waarin ik mijn creativiteit kon uiten en dit werd geapprecieerd door zowel docenten als studenten. Ik wist daardoor ook al heel snel waar ik naartoe wou met mijn carrière . En sinds een jaar half zit ik dan elke dag vol goesting aan mijn bureau als fulltime freelance illustrator.