IMG 4777

K-TOTEM aangekleed door Dante Verbauwhede

Eén keer per jaar lanceert de opleiding Digital Design and Development (Devine) aan Howest een oproep onder haar studenten om een ontwerp voor de K-TOTEM te ontwikkelen. De K-TOTEM is dé regionale toonplek voor grafisch talent uit de streek. De 3,5m hoge sculptuur van Designregio Kortrijk - ontwikkeld binnen het project Kortrijk Creëert - aan het station van Kortrijk wordt elke drie maand onder handen genomen door een regionale grafisch ontwerper of illustrator. Dante Verbauwhede won met zijn design waar hij zich focust op het concept van globalisatie en hoe die zich verder ontwikkelt in de toekomst.

IMG 4752

Dag Dante, kan je ons wat meer vertellen over je ontwerp?

In de brainstormfase van dit project besefte ik al snel dat ik niet te direct wilde werken rond het voor de hand liggende thema 'Kortrijk'. Ik wilde het vanzelfsprekende vermijden. Uiteindelijk kwam ik tot het concept van globalisatie en hoe dit zich in de toekomst zou ontwikkelen.

Terwijl ik dit verder uitwerkte, raakte ik wat afgeleid en dwaalde af in mijn gedachten. Spontaan stelde ik mezelf de vraag hoe oude beschavingen, zoals de oude Egyptenaren en de Vikings, eruit zouden zien met de huidige technologie. Vanaf dat moment borrelden de ideeën op, wat leidde tot het ontstaan van dit design.

Waar haal je inspiratie uit voor je ontwerpen?

Ik put voornamelijk inspiratie uit mijn dagelijkse leven, variërend van series, games, reizen tot de dromen die ik koester. Het kan wellicht als 'beroepsmisvorming' worden beschouwd, maar alles wat ik zie wordt zorgvuldig bestudeerd en vermengd met tal van andere vage concepten in mijn hoofd.

Wat zijn enkele trends in de creatieve wereld die jou inspireren?

Ik ben fan van cyberpunk/steampunk en veel gelijkaardige stijlen die zich focussen op de toekomst of een alternatieve realiteit, dit alles met een vleugje fantasy.

Naar welke illustratoren of creatives kijk je op?

Ik kan hier wel een behoorlijke lijst opgeven, mijn instagram feed bestaat bijna volledig uit visual artists. Aangezien ik mezelf nog niet echt een 'volwaardig kunstenaar' beschouw, probeer ik continu van alle stijlen en technieken wat te leren. Als ik bijvoorbeeld enkel naar de Belgische artiesten kijk gaat dit van cartoonisten zoals Lectrr en Studio Stoutpoep naar illustratoren zoals Musketon en Jonas Devacht, tot muralists zoals Lobster Robin en Bué the Warrior.

Dante4Dante3Dante2Dante1

Wat is volgens jou het mooiste plekje in Kortrijk?

Het Buda eiland heeft een aantal leuke plaatsen zoals Buda beach, de Irish pub, Budascoop en niet te vergeten de Budafabriek, wat toch wel een heel fijne plaats is om een opleiding te volgen.

Waar zie je jezelf binnen vijf jaar?

Het zou leuk zijn om binnen vijf jaar een kleine naambekendheid opgebouwd te hebben als creative/illustrator/schilder. Alsook dat ik wat leuke projecten kan en mag doen waar ik mijn eigen creatieve twist aan kan geven.

IMG 4777Dante Verbauwhede K Totem