IMG 4777

Nieuw K-TOTEM ontwerp door Dante Verbauwhede

Eén keer per jaar lanceert de opleiding Digital Design and Development(Devine) aan Howest een oproep onder haar studenten om een ontwerp voor de K-TOTEM te ontwikkelen. De K-TOTEM is dé regionale toonplek voor grafisch talent uit de streek. De 3,5m hoge sculptuur van Designregio Kortrijk - ontwikkeld binnen het project Kortrijk Creëert - aan het station van Kortrijk wordt elke drie maand onder handen genomen door een regionale grafisch ontwerper of illustrator. Dante Verbauwhede won met zijn design waar hij zich focust op het concept van globalisatie en hoe die zich verder ontwikkelen in de toekomst.

IMG 4752

Vertel ons wat meer over je ontwerp.

Toen ik begon te brainstormen over een idee had ik al vlug door dat ik niet wou werken rond de stad Kortrijk. Ik wou het cliché wat ontwijken, ondanks dat ik Kortrijk wel een mooie en aangename stad vind. Na een paar uur doomscrollen en een hoop ideeën later kwam ik uit op het concept van globalisatie en hoe die zich verder zou ontwikkelen in de toekomst.

Tijdens het verder concretiseren hiervan begon ik wat afgeleid te raken en weg te zweven in mijn onfocusbare gedachten, en hoewel dat veel als iets negatiefs wordt gezien, kwam ik daar op de vraag van hoe de 'ancient civilizations' zoals de oude Egyptenaren en de Vikings er zouden uitzien met de huidige technologieën. Vanaf dan kwamen de ideeën zich presenteren met dit design als gevolg.


Waar haal je inspiratie voor je ontwerpen?

Ik haal inspiratie uit een beetje alles. Dit gaat van series die ik kijk en de games die speel, tot de reizen die ik maak of de dromen die ik heb. Zelfs op een zatte avond kan ik naar een groep mensen kijken en bestuderen hoe die dynamiek tussen hen verloopt. Het kan wat "beroepsmisvorming" zijn, maar alles wat ik zie wordt bestudeerd en vermengd met een hoop andere vage concepten in mijn hoofd.

Wat zijn enkele trends in de creatieve wereld die jou inspireren?

Ik ben wel een fan van cyberpunk/steampunk en veel gelijkaardige stijlen die zich focussen op de toekomst of een alternatieve realiteit, dit alles met een vleugje fantasy.

Naar welke illustratoren of creatives kijk je op?

Ik kan hier wel een behoorlijke lijst opgeven, mijn instagram feed is 80% visual artists. Aangezien ik mezelf nog niet echt een 'volwaardig kunstenaar' beschouw, probeer ik continu van alle stijlen en technieken wat te leren. Als ik bijvoorbeeld enkel al naar de Belgische artiesten kijk gaat dit van cartoonisten als Lectrr en Studio Stoutpoep naar illustratoren als Musketon en Jonas Devacht, tot muralists als Lobster Robin en Bué the Warrior.

Dante4Dante3Dante2Dante1

Wat is volgens jou het mooiste plekje in Kortrijk?

Het is ondertussen al even geleden dat ik echt in Kortrijk ben geweest en wat heb rondgekeken, maar het Buda eiland heeft wel een aantal leuke plaatsen zoals Buda beach, de Irish pub, Budascoop en niet te vergeten de Budafabriek, wat toch wel een heel fijne plaats is om een opleiding te volgen.

Waar zie je jezelf binnen 5 jaar?

Ik hoop dat ik binnen 5 jaar een kleine naambekendheid heb opgebouwd als creative/illustrator/schilder, zodat ik wat leuke projecten kan en mag doen waar ik mijn eigen creatieve twist aan kan geven.

IMG 4777Dante Verbauwhede K Totem