KTOTEM KAUNAS 3

Litouwse ontwerper K-TOTEM brengt boodschap van Eenheid en Solidariteit

De K-TOTEM aan het Kortrijkse station steekt in een nieuw jasje. Het ontwerp is van de hand van Mantas Kuginis, een ontwerper uit de Litouwse stad Kaunas. Kaunas is niet alleen (net als Kortrijk) lid van het UNESCO Creative Cities Network. Het fungeert dit jaar ook als Europese Culturele Hoofdstad. Op de K-totem brengt Mantas een boodschap van eenheid en solidariteit. Wij hadden een gesprekje met de designer.

Screenshot 2022 03 29 11 14 31KTOTEM KAUNAS 4
KTOTEM KAUNAS 3

Kun je ons iets meer vertellen over het ontwerp dat je voor de K-totem hebt gemaakt? Welk verhaal wil je vertellen?

We wilden de samenwerking tussen Kaunas en Kortrijk uitbeelden door elementen van Kaunas-design en -architectuur te integreren in het Kortrijks ontwerp. Het concept had organische en ronde vormen nodig, die zeldzaam zijn in de architectuur van Kaunas. Het was een eureka-moment om Kaunas Unity Square door een drone vastgelegd te zien op Andrius Aleksandravičius' foto https://www.instagram.com/p/CH...

De naam zelf bevat het woord Unity en dat past perfect bij het samenwerkingsconcept.
De vorm lijkt op de een of andere manier op één levend orgaan.
De illustratiedetails die u op de K-totem ziet, zijn mijn visuele interpretatie van het ontwerp van het Eenheidsplein van Kaunas.

Maar de boodschap van eenheid verwijst ook naar wat nu allemaal in Oekraine aan het gebeuren is.

Op welke manier heeft de oorlog in Oekraïne je geraakt? Voel je er angst of woede over? Hoe denk je dat we de mensen daar kunnen helpen?

Ik voel me verwoest. Het is verdriet, hulpeloosheid, angst. Het brengt me naar de tijd van de openbare school. Wanneer een schoolbende mijn schoolgenoten aanviel die op de grond lagen, werd er niet veel gedaan uit angst voor de gevolgen. Het sterke schuldgevoel duikt nu weer de kop op in de gedachte - ´ik doe te weinig om Oekraïne te steunen in deze hulpeloze situatie´.

Die publieke toespraken die zeggen dat alles goed komt, doen me met argusogen afvragen "is dat echt zo?". Passieve opties om minder schuldgevoelens te krijgen, zijn doneren, vrijwilligerswerk doen, vluchtelingen helpen bij hun integratie in onze landen en het bewustzijn over deze oorlog vergroten.

Aan de andere kant is dit het moment waarop we de ongeziene eenheid van de landen van de Europese Unie kunnen ervaren die Oekraïne steunen. Een intrigerend toeval is dat zelfs de kleuren van de vlag van de Europese Unie en die van Oekraïne dezelfde zijn. Dit feit beïnvloedde ook de illustraties, die ook geel van buiten en blauw van binnen zijn. In de K-totem illustratie staat Kaunas Unity Square visueel als een abstract symbool van eenheid tussen Kaunas, Kortrijk, de Europese Unie en Oekraïne.

Hoe lang ben je nu al aan het ontwerpen? Aan wat voor projecten werk je normaal gesproken?

Ik werk al 14 jaar aan ontwerpprojecten. Ik werkte meestal aan commerciële projecten, maar nu doe ik meer kunstgerelateerde projecten die ik leuk vind.

Wat was het meest ambitieuze, complexe of uitdagende project waar je eerder aan hebt gewerkt? Is dat het project waar je het meest trots op bent?

Misschien een illustratie van The Reminiscences of Optimism, wat leidde tot mijn verkenning van de architectuur van het modernisme van Kaunas. Ik heb voor dit project veel onderzoek gedaan naar hoe onze stadsdetails konden worden getransformeerd in iets relateerbaars en toch iets nieuws. Na dit project heeft architectuur een speciale plaats in mijn hart. Ik ben nieuwsgieriger geworden naar architectonische vormen om me heen, ik verzamel ze en onderzoek hoe ze het karakter van een stad visueel vertalen.

Waar zie je jezelf binnen 5 jaar?

Ik wil tegen dan persoonlijke esthetische 3D kunstprojecten doen, interactieve absurde kunstinstallaties. Het is een interessant gebied om kunst, empathie, psychologie en multimedia te combineren. Ik kijk hier naar uit.

In oktober komt een delegatie van Designregio Kortrijk naar Kaunas voor een inspiratiereis. Wat mag je zeker niet missen tijdens het bezoek in je thuisstad?

Probeer Spurginė - kwaliteitsdonuts in sovjetstijl en het Blindenmuseum in de kelders van de Mykolas Arkangelas kerk van kunstenaar R.Antinis.