Schermafbeelding 2024 04 16 om 08 54 11

Schrijf je in voor de inspiratiereis naar Helsinki, UNESCO Creative City of Design

Designregio Kortrijk houdt van inspireren. Eén keer per jaar gaan we op inspiratiereis. Dit jaar is de bestemming de creatieve hoofdstad Helsinki, hotspot voor design in het hoge noorden.

Ga met ons mee van 10 tot 13 september 2024, middenin de Helsinki Design Week! Schrijf je in vóór 24 mei!

Ontdek Helsinki met ons: waar traditie en innovatie samenkomen in een bruisende stad vol verrassingen. Van bescheiden zeehandelsstad tot een economisch centrum, is Helsinki geëvolueerd tot een hub voor technologie, design en onderwijs, aangedreven door een ongeëvenaarde geest van vooruitgang.

Tegenwoordig wordt Helsinki erkend als een centrum van hoogwaardige technologie en innovatie, met een sterke nadruk op IT, gaming en duurzame ontwikkeling. Het herbergt enkele van 's werelds meest toonaangevende technologiebedrijven en start-ups, waardoor het een dynamische en levendige zakelijke omgeving is.

Helsinki staat tevens bekend als mekka voor architectuur en design. In de stad vind je een diverse mix van stijlen, van neoklassieke gebouwen tot cutting-edge hedendaagse ontwerpen. De iconische werken van Alvar Aalto zijn te bewonderen, naast de levendige designscene die de stad haar unieke karakter geeft.

Volgens onderzoek is Helsinki de gelukkigste hoofdstad ter wereld! Dus terwijl je je laat betoveren door de schoonheid en innovatie van deze bruisende metropool aan de oevers van de Oostzee, geniet je mee van de vreugdevolle sfeer die de stad zo bijzonder maakt.

Stad4Stad3Helsinki amos58 Tuomas UusiheimoStad1

Programma

(Onder voorbehoud, bezoeken kunnen nog van timing wijzigen)

Dinsdag - 10 september – Heenreis

 • Vertrek vanuit Brussel om 19u.
 • Verblijf in het gloednieuwe en centraal gelegen Radisson Red, een hedendaagse mix van modern design en kunst.

Woensdag - 11 september – Architecture & Design

Voormiddag

 • We starten de dag in de iconische Oodi bibliotheek, waar Hanna Harris, Chief Design Officer van Helsinki, ons meer vertelt over de rol en het belang van design thinking in zowel maatschappelijke als stadsontwikkelingsprojecten, waarvan de Oodi bibliotheek alvast een sprekend voorbeeld is.
 • Vanaf deze architecturale parel starten we met de fiets onze verdere boeiende architectuurtocht doorheen de stad. Van neoklassiek, gotisch, renaissance, art nouveau, art deco, Scandinavisch classicisme, functionalisme, modernisme tot hedendaagse stijlen in één compact stadscentrum. We maken een pitstop aan de gloednieuwe “Computer themed playground” naar verluidt de eerste in zijn soort ter wereld, waar kinderen spelenderwijs leren over computers en programmeren.

Namiddag

 • We eindigen de fietstocht met een lunch en vervolgens een bezoek aan de Cable Factory, een voormalige Nokia site waar telecommunicatiekabels geproduceerd werden en rechtstreeks de zee in werden getrokken, vandaag een hotspot voor creativiteit en culturele activiteit met tal van kleine en middelgrote bedrijven.
 • Vervolgens laten we ons inspireren door een toonaangevende ontwerpstudio in Helsinki voor industrieel design, digital design, concept- en service design. (TBC)

Avond

Helsinki is een waar foodie's paradijs. We gaan dineren in YesYesYes, één van de vele culinaire en trendy restaurants van de stad, waar ze uitblinken met vegetarische gerechten.

Donderdag - 12 september – Business, Education & Design
Voormiddag

 • In de voormiddag gaan we langs bij enkele innovatieve bedrijven. We starten bij Planmeca, een van 's werelds toonaangevende fabrikanten van digitale tandheelkundige units, CAD/CAM-oplossingen, 2D- en 3D-beeldvormingsapparaten en softwareoplossingen, met een passie voor technologie, design en innovatie.
 • Vlakbij bezoeken we Marimekko, een wereldwijd gekend designbedrijf dat bekend staat om zijn opvallende textielontwerpen en lifestyleproducten. Door samen te werken met diverse designers blijft Marimekko een bron van frisse, eigentijdse ontwerpen die wereldwijd bewonderd worden.
 • Hierna volgt een inspirerende sessie “Design for Diplomacy”. De Belgische ambassade organiseert in samenwerking met de Helsinki Design Week en Designregio Kortrijk een themagesprek tussen een Vlaamse en Finse ontwerper met een aansluitend netwerk- en lunchmoment met de creatieve community van Helsinki.

Namiddag

 • We bezoeken de campus van de Aalto University, bekend om haar School of Arts, Design en Architecture vanwege haar innovatieve aanpak en grensverleggende ontwerpen. Door kunst, design en architectuur te integreren met technologie en wetenschap, worden studenten aangemoedigd om multidisciplinaire oplossingen te ontwikkelen voor complexe uitdagingen met een sterke focus op duurzaamheid en maatschappelijke betrokkenheid.

Avond

Voor het diner nemen we een overzet naar één van de vele eilanden die Helsinki rijk is voor een typisch Finse avond. Laat je letterlijk onderdompelen in de Finse cultuur, neem een frisse zeeduik en warm op in een heerlijke Finse sauna. Wie liever droog blijft, kan genieten van een aperitief met zicht op de baai van Helsinki. Daarna genieten we samen van een gezellig Fins diner. Kippis!

Vrijdag – 13 september – More Business, Community & Design

Voormiddag

 • We brengen een bezoek aan verschillende exposities binnen de Helsinki Design Week, het grootste design- en architectuurfestival van het hoge noorden dat hiermee een platform biedt aan de bewoners van Helsinki om deel te nemen aan de ontwikkeling van de stad. (TBC)
 • Bij Kone, wereldspeler in de liftensector en één van de grote Finse voorbeelden wat betreft het toepassen van design thinking methodologieën, gaan we langs voor een interactieve lezing. Hun Head of Design legt uit hoe ze via design thinking een innovatieve wereldspeler kunnen blijven.

Voor de terugreis nemen we de lunch met prachtig zicht op de stad en de eilanden in Lucy in the Sky.

Namiddag

 • 14u: vertrek naar luchthaven.
 • Aankomst in Brussel om 18u15.

Hotel 2

Praktische info

We overnachten in het gloednieuwe, centraal gelegen Radisson Red hotel, midden in het stadsgroen.

Deelname prijs incl. vluchten, hotel, transfers, lunches en diners, bezoeken:

Prijs single: 2.685,00 EUR
Prijs double: 2.485,00 EUR

Prijsaanpassingen zijn eventueel mogelijk door wijzigingen in (vliegtuig)taksen en fuel toeslagen.

(Niet inbegrepen: eventuele verzekeringen, transfer naar en van Brussels Airport)

Voor deze reis werken wij samen met MI AGENCY (lid VVR – 7135)

Tel: 0495 79 54 55

Email: marianne@mi-agency.be

Na ontvangst van uw inschrijving stuurt MI AGENCY u de factuur.

Betaling van 50% per kerende.

Saldo wordt verwacht tegen uiterlijk 01/08/23.

Annuleringskosten:
Na inschrijving tot 10 juli: 800 EUR
Na 10 juli en voor 15 augustus: 1.600 EUR
Vanaf 15 augustus: volledige bedrag