Schermafbeelding 2024 04 16 om 08 54 11

Inspiratiereis Dundee

Net als Kortrijk heeft Dundee een rijk textielverleden. Ooit was de stad de grootste juteproducent ter wereld. Naast de dominante jute-industrie werd de stad ook bekend voor enkele kleinere industrieën, waardoor al snel verteld werd dat Dundee gebouwd was op de 'drie J's': Jute, Jam en Journalistiek.

Na het wegtrekken van de textielindustrie heeft de stad zich heruitgevonden als creatieve en culturele hotspot. Dat vertaalt zich in het bekende V&A museum, de vele creatieve ondernemers, de kleurrijke street art, uitnodigende urban development projecten en de florerende gaming industrie die goed is voor 10% van de Britse digitale entertainmentindustrie. Zoals ze het in Dundee mooi verwoorden; 'One City, Many Discoveries'.

Wil je zelf ontdekken wat Dundee ons allemaal te bieden heeft? Ready to be inspired?
Ga met ons mee op inspiratiereis naar Dundee van dinsdag 19 september tot donderdag 21 september 2023.

Stad4Stad3Helsinki amos58 Tuomas UusiheimoStad1

Programma

19 september: Sunny Dundee

13u50 vertrek in Zaventem, heenvlucht Brussel – Edinburgh

Transfer Edinburgh – Dundee

Namiddag

We starten onze reis met een wandeltocht door het historisch centrum langsheen de vele kleurrijke street-art installaties. Breng je zonnebril mee, want Dundee is de meest zonnige stad van Schotland.

Daarna ontmoeten we City Leader en Councillor John Alexander met aansluitend enkele ‘up tempo’ Pecha Kucha presentaties door lokale en Kortrijkse (creatieve) ondernemers. We connecteren zo maximaal met het optimisme van het lokale ecosysteem.

20 september: Vibrant Dundee: transformation in architecture and production processes

Ochtend

De eerste halte op deze tweede dag is het impozante Waterfront Redevelopment project. Dit 30 jaar durende project dat zich spreidt over 240 hectaren heeft als doel de stad terug te verbinden met de ooit zo florerende haven en stuwt de stad naar internationale faam.

Daarna bezoeken we 4J Studio’s, de makers van het bekende videospel Minecraft. Vervolgens trekken we naar het bekende, architecturale V&A museum, waar we een rondleiding krijgen langs de highlights van de tentoonstellingen. We ontdekken zo goed ontwerp uit de creatieve maakindustrie van Schotland. Dit nieuwe museum van architect Kengo Kuma is sinds de opening in 2018 een internationale magneet voor de stad en streek.

Middag

Na de lunch gaan we op bezoek bij Biome Collective, een creatieve studio, gemeenschap en co-working ruimte. Ze begeleiden samenwerkingsprojecten met partners uit de kunst, de academische wereld, games en het bedrijfsleven om technologische en culturele uitdagingen aan te gaan met een maatschappelijk doel. Aansluitend hebben we het over ‘Ethical Hacking’, in Abertay University.

De transformatie van de stad laat zich overal voelen, ook in het Michelin Scotland Innovation Park. Het park op de voormalige fabriekensite van Michelin van 32 hectare is een industrieel regeneratieproject met als doel een wereldwijde referentie te zijn voor samenwerking op het vlak van innovatie, productie, duurzame mobiliteit en decarbonisatie.

21 september: Creative Dundee

Ochtend

Op de derde dag van deze inspirerende trip dompelen we je onder in de boeiende wereld van de kleine creatieve maakbedrijven die een groot deel uitmaken van de creatieve community in Dundee en mee het succes maken in de design sector. Zij maken Dundee uniek. We gaan langs bij DRAFF; een meubelmaker die afval van het distilleerproces verwerkt in zijn meubelproductie, Steph Liddle; een keramiek ontwerpster met wereldwijde bekendheid, Double Doors Studios; een collectief van juwelenmakers en nog andere creatieve ondernemers. Voor we terug naar huis vertrekken eten we nog een kleine snack bij 71 Brewery, een voormalige ijzerfabriek die is omgebouwd tot brouwerij.

Transfer Dundee – Edinburgh

Vlucht Edinburgh – Brussel, aankomst in Brussel om 17u55

Hotel 2

Praktische info

We overnachten in Boutique Hotel Indigo Dundee. Het brengt het jute verleden van de stad weer tot leven met zijn gedurfde, minimalistische ontwerp. Het hotel is gevestigd in een voormalige textielfabriek met een opvallende klokkentoren en weerspiegelt het industriële erfgoed.

Deelname prijs incl. vluchten, hotel, transfers, lunches en diners, bezoeken:

EUR* p.p. voor single

EUR* p.p. voor double

*vliegtuigtaksen en brandstoftoeslagen kunnen nog wijzigen tot uitgifte tickets

(Niet inbegrepen: eventuele verzekeringen, transfer naar en van Brussels Airport)