9815967700165221383

Innovation Academy

Verhoog de slaagkans van je innovatieproject!

Ben jij actief bezig met projecten waarin innovatie een belangrijke rol speelt? Dan wil je niet de grote ideeën die als het ware plots komen neergedaald, maar wel businessideeën die constant gegenereerd kunnen worden. Bovendien wil je dit proces en de innovatie die eruit voortkomt duurzaam verankeren binnen de organisatie. Dan pas kan je spreken van een geslaagd innovatieproject. Wil je die kans op slagen verhogen? Dan is een doordachte strategie rond innovatiemanagement nodig. Ontdek de unieke Innovation Academy van Voka West-Vlaanderen waarbij ze jou over een korte periode (van 4 maand) hands-on wegwijs maken in alle aspecten van het goed managen van innovatietrajecten.

Ontdek de opleiding

Voka West-Vlaanderen brengt gelijkgestemden die bezig zijn met innovatietrajecten samen om over een korte periode op een zeer concrete en hands-on manier samen aan de slag te gaan rond alle niet-technologische aspecten van innovatie (financiering, interne communicatie, betrekken van klanten, etc.). Na afloop kan je als deelnemer de opleiding meteen toepassen in de realiteit, hebben jouw innovatieprojecten meer kans op slagen en kan je zo je onderneming laten groeien.

Wat biedt deze opleiding jou?

 • Een netwerk van gelijkgestemden en inspirerende gastsprekers.
 • De kennis en tools rond alle niet-technologische aspecten van innovatie.
 • Innovatieprojecten die dichter aansluiten bij de eindgebruikers.

De innovatieprojecten waarbij je betrokken bent zijn relevanter voor de markt, waardoor je onderneming verder groeit en je kans op het behalen van successen stijgt.

Er zijn verschillende factoren die innovatie laten vastlopen, maar het ontbreken van een strategie die zowel het waarom, wat, hoe en wie omhelst, zie ik als één van de belangrijkste. Het is een broodnodig fundament waarop kan/moet gebouwd worden.

Stijn Ronsse

Combinatie van theorie, oefeningen en getuigenissen

De opleiding bestaat uit 8 opleidingsdagen waarin je alle puzzelstukken krijgt aangereikt om je innovatieprojecten in te zetten voor de groei van je organisatie. Dit aan de hand van een mooie mix van theorie, oefeningen en getuigenissen. Verschillende ronkende namen binnen de innovatiewereld zorgen als gastspreker voor heel wat waardevolle input en begeleiding.

 • De theorie biedt het kader en laat toe dat alle deelnemers eenzelfde taal spreken.
 • De oefeningen zorgen voor toepassingen on-the-job en maken de opleiding hands-on.
 • De getuigenissen leren dan weer dat je hindernissen kan aanpakken door samen te werken, ervaringen te delen en gebruik te maken van jouw innovatienetwerk.

Opleidingsdoelen:

 • Je hebt inzicht in de verschillende manieren om te innoveren (product-, proces-, dienst- en businessmodelinnovatie) en je kan de link leggen met de innovatieprojecten in jouw organisatie.
 • Je hebt zicht op de diversiteit en complexiteit van uitdagingen van innovatiemanagement.
 • Je kan een innovatiestrategie uitwerken voor jouw bedrijf.
 • Je kent de praktische aspecten en methodieken om innovatieprocessen te ontwikkelen, te implementeren en te evalueren en kan ze toepassen op jouw bedrijf.
 • Je identificeert de kenmerken van succesvolle innovatoren en innovatiemanagers en creëert een kader om het innovatiepotentieel van een team of organisatie te identificeren.
 • Je ka KPI’s formuleren voor innovatie.
 • Je kan je eigen innovatiecase presenteren aan de hand van een storytelling-methodiek, met aandacht voor de businesscase en de achterliggende processen.

Voor wie?

De opleiding is bedoeld voor alle medewerkers die in een onderneming betrokken (willen) zijn bij projecten waarin wordt geïnnoveerd en alle aspecten van het goed managen van innovatietrajecten willen ontdekken. Belangrijk is dat je reeds een eerste ervaring met innovatieprojecten achter de rug hebt, zodat er voldoende ervaringen kunnen gedeeld worden.

 • Min. 2 jaar voorkennis is vereist
 • Een technische opleiding is niet vereist