Schermafbeelding 2023 04 24 om 11 50 04

Henry van de Velde Awards open voor inschrijvingen

De Henry van de Velde Awards zijn een van de meest prestigieuze designawards in België, waar Vlaamse ontwerpers en bedrijven in de spotlight worden gezet. Heb jij een vernieuwend product of duurzaam, innovatief project of onderzoek gelanceerd? Dien dan jouw voorstel in vóór 31 mei!

Schrijf je hier vóór 31 mei in!

Missie

De Henry van de Velde Awards tonen en bekronen niet alleen Vlaamse ontwerpers, bedrijven en overheden die design slim inzetten, maar ook producten, diensten en systemen met een positieve impact op de samenleving, het milieu en de economie. Daarmee willen ze de belangrijke maatschappelijke rol van de designer en hun opdrachtgevers benadrukken. Zij zetten de lijnen uit voor de toekomst en reiken ons slimme en zinvolle oplossingen aan voor actuele problemen.

Categorieën

Producten, (onderzoeks)projecten, diensten of systemen kunnen voor de editie 2024 meedingen naar een Gold, Silver of Bronze Award binnen de volgende negen categorieën:

Business Innovation: een designprijs voor innovatieve oplossingen in de industrie of in professionele omgevingen die zorgen voor optimalisatie en efficiëntie van logistieke en productieprocessen, voor betere werkomstandigheden en die eveneens bijdragen tot een gezondere planeet. De focus ligt op efficiëntiewinst, demonteerbaarheid, modulariteit, nieuwe technologie, automatisatie, robotisatie.

Consumer: een designprijs voor nieuwe of verbeterde (semi-)industriële eindproducten en slimme oplossingen die het individuele leven verbeteren en vergemakkelijken, binnen de domeinen van lifestyle, welzijn, voeding, mobiliteit, media en ontspanning.

Crafts: een designprijs voor een zinvol product, object of project dat door toedoen van designgedreven vakmanschap naar een hoger niveau getild wordt in zijn productieproces, materiaalkeuze, vorm, afwerking. ‘Zinvol’ is een product dat grenzen verlegt, meerwaarde creëert in een brede maatschappelijke context, een object dat ontroert en dat je koestert, initieel niet bestemd is voor massaproductie en dat bijzonder is in zijn DNA.

Design Research: een designprijs voor zinvolle, inspirerende en visionaire scenario’s en concepten die een toepassing zijn van een op gedegen onderzoek gebaseerde ontwerppraktijk. De mens staat hierbij centraal; de aangereikte concepten ontstaan uit samenwerking en verkennen scenario's voor de toekomst van mens en planeet.

Digital Product: een designprijs voor een nieuw of verbeterd digitaal product waarbij design strategisch ingezet wordt. Dit kan gaan om websites, digitale campagnes en toepassingen en overige diensten die mensen creatieve online communicatie laten zien. Deze categorie zet ontwerpers in de kijker die de artistieke en technologische mogelijkheden van het medium verleggen.

Environment: een designprijs voor onderzoek, nieuwe of verbeterde systemen, diensten en producten die complexe milieuvraagstukken vanuit een collaboratieve benadering aanpakken en die de maatschappij dichter bij de oplossing brengt of beter laat omgaan met de problematiek. Deze systemen, diensten of producten die het resultaat zijn van kruisbestuiving kunnen oplossingen aanreiken voor de klimaatverandering en luchtvervuiling, het schaarser worden van grondstoffen, het bevorderen van duurzame voedselproductie, het structureel oplossen van het fileleed of van geluidsoverlast, enz.

Graphics: een designprijs voor een product, dienst of systeem, analoog of digitaal, waarbij het grafisch ontwerp, de visuele uitwerking of illustraties grensverleggend en onderscheidend zijn en zorgen voor een effectieve communicatie. Dit kunnen zijn: typografie, branding en identity, editorial design en informative design (zoals signalisatie, webdesign, campagnes, infographics en motion graphics).

Habitat: een designprijs voor een nieuw of verbeterd product dat zorgt voor aangenaam wonen of comfortabel thuiswerken en zo bijdraagt tot persoonlijk welzijn. Dit kunnen zijn: in- en outdoormeubilair, kantoormeubilair en -accessoires, interieurtextiel, verlichting, tafelgerei, high end interieurobjecten.

Spaces: een designprijs voor nieuwe of verbeterde systemen of diensten die een particuliere, publieke of professionele omgeving/ruimte vormgeven, (mee) organiseren en het vertoeven in deze ruimte aangenamer maken en vlotter doen verlopen. Dit kunnen zijn: inrichting van woningen, kantoorruimtes, publieke ruimte, commerciële ruimtes, maar ook modulaire concepten.

Een Henry van de Velde Award winnen was een droom van mij. Dankzij de prijs ontving ik waardevolle feedback van mensen uit de sector. Bovendien kreeg ik er een nieuw netwerk bij én extra zichtbaarheid in de pers

Isabeau Goddé, winnaar van de Henry van de Velde Research Gold Award 23 met No Time to Waste
Schermafbeelding 2023 04 24 om 11 37 55

Bekijk hier de aftermovie van prijsuitreiking van de Henry van de Velde Awards 23

Overweeg je om als ontwerper of bedrijf een project in te dienen voor de volgende editie, maar kan je nog wel wat extra informatie gebruiken? Twijfel je of jouw werk in aanmerking komt?Schrijf je dan in voor dit gratis webinar op 4 mei met Flanders DC en winnaars Pieter Lesage (Studio Dott) en Jo Klaps (Brussels Lof).

FAQ inschrijving

Schermafbeelding 2023 04 24 om 11 49 05Schermafbeelding 2023 04 24 om 11 49 18Schermafbeelding 2023 04 24 om 11 49 41