Yinuo Chen

Een interview met gaming studente Yinuo Chen

Een wereldwijd gerespecteerde opleiding die internationale studenten naar West-Vlaanderen trekt: Kortrijk heeft het. Yinuo Chen kwam er speciaal voor van de Zweedse stad Malmö naar Howest in Kortrijk.

“Ik voel dezelfde passie bij de andere studenten. We willen het allemaal echt maken.”

Yinuo is geboren in China en groeide op in Zweden, waar ze naar een internationale school ging. Van jongs af aan droomde ze er al van om mee te werken aan games. Zo kwam ze terecht in Kortrijk. “Howest staat hoog op de lijst van gamescholen”, vertelt ze. “Ik zit nu in mijn derde jaar en de inhoud van de opleiding is precies wat ik ervan had verwacht. Het is wel hard werken. Want vergis je niet: games spelen is iets helemaal anders dan games maken.”

De lessen van de opleiding zijn in het Engels. “Ik vond het in het begin evident dat hier zoveel internationale studenten zitten, maar het is in andere richtingen blijkbaar eerder uitzonderlijk. Toen ik hier startte, was ik echt onder de indruk van de ondersteuning die internationale studenten krijgen van Howest. Die begeleiding helpt je om hier je weg te vinden. In het begin vond ik zelfs dat ik té goed geholpen werd. Toen dacht ik ‘wat met de Belgische studenten – they need love too’.” (lacht)

Haar werk is nu al sterk, maar toch is Yinuo extreem gedreven om nog beter te worden. “Vorig schooljaar ben ik na mijn laatste examen bijna meteen weer achter de computer gekropen. Ik had een 3D-gamewereld ontwikkeld die ik verder wou verfijnen. Die passie voel ik ook bij de andere DAE-studenten. We willen het allemaal echt maken.”

Yinuo beseft dat je daarvoor niet alleen technische skills nodig hebt. “Het heeft ook te maken met je ingesteldheid. Door veel te werken, ontwikkel je een nog beter oog voor detail. Onze docenten leren ons bijvoorbeeld ook om zelfredzaam te zijn. Want als je in een bedrijf werkt, is er niet altijd iemand in de buurt om je iets uit te leggen. Dan moet je in staat zijn om zelf een probleem op te lossen. Je moet constant blijven leren en evolueren, want alles is voortdurend in verandering: de technologie verandert, de sector,...”

Yinuo chen 2 1040x0 is

OVERAL TE VOET NAARTOE
Heel veel vrije tijd heeft Yinuo niet, maar ze heeft wel enkele bevindingen over België. “Zweden zijn van het type ‘minding your own business’; Belgen zijn directer en stellen meer vragen. Op het vlak van architectuur zie ik parallellen tussen beide landen, maar ‘halve huizen’ lijken mij toch typisch Belgisch. Ik hou van Kortrijk: het is net als Malmö groot genoeg om gezellig druk te zijn, met leuke bars en restaurants, maar tegelijk heeft het niet de nadelen van een grootstad. Ik ga overal te voet naartoe. En het is natuurlijk ook een pluspunt dat je van hieruit heel wat andere steden kunt bezoeken, zoals Brugge en Rijsel.”

Als we haar vragen of ze hier een bepaalde creatieve sfeer voelt, aarzelt ze eerst wat. Maar dan valt haar een rake observatie te binnen. “Bijna overal waar ik kom, merk ik grafisch werk op van hoog niveau: van graffiti tot posterdesign. Zelfs de kleinste winkels of bars hebben een goed gemaakt logo. Alles hier lijkt ‘well designed’. En als je omringd bent door mooie dingen, word je automatisch gestimuleerd om zelf ook dingen te maken die er goed uitzien”, besluit ze.


De regio Kortrijk telt naast Howest ook nog een andere hogeschool en twee universiteiten, met elk een breed gamma aan opleidingen.

VIVES
In deze hogeschool kunnen studenten terecht voor zes studiegebieden. Eén daarvan is gezondheidszorg. In het project 'Go Baby Go Belgium' werken studenten uit dat departement over opleidingen heen aan een gepersonaliseerd en omgebouwd elektrisch wagentje. Kinderen die beperkt zijn in hun mobiliteit, worden daarmee weer mobieler én hun sociale interacties verbeteren.

KU Leuven Campus Kulak Kortrijk
Op deze KU Leuven-campus kan je 20 bacheloropleidingen verdeeld over 6 faculteiten volgen. Technologische innovatie is er een hot topic, onder meer in de interdisciplinaire onderzoeksgroep itec. Daar loopt een nieuw project rond artificiële intelligentie (AI) in de zorg. Op diensten intensieve zorgen gaan vaak allerlei
alarmen af, wat bij patiënten tot angst en slaapstoornissen kan leiden, en bij verpleegkundigen tot alarmmoeheid. AI kan helpen om de ‘true positives’ van de ‘false’ te onderscheiden, om meer gepersonaliseerde grenswaarden te genereren en zo te leiden tot nog betere patiëntenzorg.

UGent Campus Kortrijk
Deze universiteit biedt academische bachelor- en masteropleidingen industrieel ingenieur aan in de industriële en bio-industriële wetenschappen. Circulaire economie en duurzaamheid zijn hier hot topics. In dat kader ontwierpen studenten van het Departement Industriële Systemen en Productontwerp bijvoorbeeld een product- service-systeem voor het delen van kajaks in de Blauwe Ruit. Een soort Airbnb voor niet-gemotoriseerde boten dus.


Artikel uit de krant 'Maak kennis met de creativiteit van de regio', een publicatie in het kader van de erkenning van de regio als Kortrijk UNESCO Design Region.
Ontvang je graag een fysiek exemplaar? Mail naar info@designregio-kortrijk.be!

Redactie door Capone.