Designregio Kortrijk zet schouders onder nieuw toeristisch infopunt stad Kortrijk
Door de sluiting van Kortrijk 1302 waar straks een gloednieuw museum verrijst, moest de stad Kortrijk op zoek naar een nieuwe lokatie om er haar toeristisch onthaal in onder te brengen. Dat werd uiteindelijk het infopunt bij het Begijnhof, UNESCO Werelderfgoed. Designregio Kortrijk stelde het ontwerpteam samen en zorgde voor de juiste matches. Five AM uit Kortrijk nam de lead. Het resultaat mag alvast gezien worden...
Voor het nieuwe infopunt staan reflecteren, verbindingen en connectie centraal. 5AM spatial design studio vervaagt in het ontwerp de grenzen tussen kunst, design, industrie, technologie en de stad. Een kader gebaseerd op de vormgeving van de Stad Kortrijk, is ingevuld door designers en makers van de regio. Het geeft de ruimte die creativiteit die het nodig heeft, met de focus op co-creatie in concept, design en productie.
Voor alle toeristische info uit de streek ga je voortaan niet meer langs in het Begijnhofpark, maar wel in het vernieuwde infopunt van het Begijnhof. Samen met Designregio Kortrijk ging de stad op zoek naar een ontwerpteam om het infopunt op te frissen. Uiteindelijk viel de keuze op Five AM.
In het interieur vind je de vier elementen terug uit het nieuwe logo van de stad. Elk element staat voor een verhaallijn waar Kortrijk de komende jaren wil op inzetten en laat de bezoeker op een interactieve manier al kennismaken met de stad. De interpretatie van deze verhaallijnen werd overgelaten aan vier Kortrijkse makers.
Arne Desmet (FRACTALL): shopping
̈Kortrijk is traditioneel een echte shoppingstad. Een urban city hub die ook durft vernieuwen. Denk maar aan de op til zijnde opfrissing van het winkelwandelgebied (waarover later meer). Kortrijk nog steviger in de harten en geesten van de fashionistas brengen is het ultieme doel. De ronde spiegel, waar de bezoeker zichzelf vanuit verschillende hoeken kan bekijken refereert naar de shoppingstad waar verschillende modeliefhebbers aan hun trekken kunnen komen.
Xavier Truant: gastronomie
De komende jaren wil Kortrijk zich verder profileren als een culinaire hotspot met weerklank over de grenzen. Nieuwe plekken zoals de verlaagde Leieboorden worden verder beleefd dankzij de aanwezige horeca. Maar ook historische plekken krijgen dankzij innovatieve ingrepen hun grandeur van weleer terug. Een aantrekkelijke stad die op allerlei vlakken geconsumeerd kan worden. Xavier Truant is een Kortrijkse illustrator bekend van onder meer werk voor Knack en De Morgen. Voor de stad werkte hij de illustraties voor de studentenkaart uit.
Siel Verhanneman: creativiteit
Kortrijk is bovenal UNESCO Creative City sinds 2017. Iets wat de stad met fierheid uitdraagt. De thuisbasis van oa. Interieur, Wonder, de kunsttriënale Paradise, Memento Woordfestival, Next,.. . Maar des te meer ook de stad die zich engageert om Culturele Hoofdstad te worden in 2030. Vandaar ook de keuze om een gedicht van de Kortrijkse Siel Verhanneman op de boog uit te beelden. De letters zijn magnetisch, de bezoeker kan het gedicht dus zelf aanpassen.
Moonmonster: gaming
Met DAE heeft Kortrijk de beste game-opleiding ter wereld. Een ongekend potentieel waar de stad de komende jaren verder zal op inzetten. Denk maar aan het festival Unwrap dat vorig jaar boven de doopvont werd gehouden. Moonmonster is een start-up uit co-creatiehub Hangar K die hier een eigen game Inverted, made in Kortrijk, laat spelen.