Designregio Kortrijk beleefde het slimme en creatieve Geelong in Australië
Mieck Vos en Stijn Debaillie, respectievelijk voorzitter en coördinator van Designregio Kortrijk, reisden vorige week naar Geelong in Australië, waar de jaarlijkse bijeenkomst van het UNESCO Creative Cities of Design-subnetwerk plaatsvond.
Van inheems gebied tot bruisende industrie: de geschiedenis van Geelong
Geelong is gelegen in de staat Victoria, ongeveer 75 kilometer ten zuidwesten van Melbourne en werd oorspronkelijk bewoond door de Wadawurrung-stam. Vanaf 1830 werden er de eerste Europese vestigingen opgericht waarop de stad uitbrak tot een belangrijk industrieel centrum met wol- en bloemmolens en andere productiefaciliteiten. Deze bloeiende industrie maakte van Port Philip een belangrijke haven waar zich een kruisbestuiving van handelaars voltrok. Ook later ontstonden er nieuwe industrieën zoals petrochemie en auto-productie.
Vandaag staat de stad bekend om haar diverse productie-industrie, sterk gezondheidszorgsysteem en toekomstgerichte onderwijsinstellingen. De regio kent een heel lage werkloosheidsgraad en telt ongeveer 270.000 inwoners. Die inwoners, ook wel bekend als de Geelongites, worden gekenmerkt door hun efficiëntie en plan van aanpak, waarbij ze telkens de kortste weg kiezen om hun doel te bereiken zonder af te wijken van hun missie.
Naast een fors uitgebouwde industrie kunnen toeristen er ook genieten van de prachtige stranden, parken en tuinen, evenals culturele attracties zoals de Geelong Art Gallery en het National Wool Museum.
Vanuit 17 designsteden wereldwijd kwamen 25 afgevaardigden naar Geelong om van elkaar te ontdekken, te leren, te delen, te creëren, te netwerken en nog veel meer. De vele vergaderingen, workshops en bezoeken maakten duidelijk waarom de stad de UNESCO erkenning kreeg en haar vertegenwoordigers slaagden erin alle afgevaardigden te verwonderen over de glorie ervan.
Geelong valt op door de...
Experimentele openbare architectuur
Progressieve benadering van onderwijs met een dedicated Tech School waar leerlingen meerdaagse STEAM-programma’s volgen. Ook Deakin University publiceerde baanbrekend onderzoek in carbon fibre voor de autoindustrie.
Inclusiviteit en respect voor de Wadawurrung bevolking
De veerkracht om oude industriële parken om te bouwen voor nieuwe innovatieve bedrijven
De activering van het waterfront als hub van sport en vrije tijd voor de burgers,
... en het gebruik van design thinking om het nieuwe cultuurcentrum te ontwikkelen en de organisatie te herstructureren.
Mieck Vos en Stijn Debaillie stapten met een aangevuld contactenboekje en boordevol inspiratie terug aan boord van de vlucht huiswaarts en kijken uit naar hoe de overzeese visie hun geliefde Kortrijk nog kan ondersteunen in verdere duurzame ontwikkeling.
Wist je dat Stijn Debaillie sinds 2020 coördinator was van het UNESCO Creative Cities Network of Design, en sinds 2018 deputy coördinator? Afgelopen week heeft hij deze rol overgedragen aan de nieuwe coördinator Cindy Lee van de stad Wuhan. Annie Marrs van de stad Dundee neemt de rol als deputy coördinator op zich. In de afgelopen 5 jaar kon de stad Kortrijk zich snel integreren in dit unieke netwerk en haar contacten met andere designsteden over de hele wereld versterken. Stijn blijft samen met de stad Graz de Business & Design Working Group leiden als vertegenwoordiger van de stad Kortrijk.
Met dank aan de Vlaamse UNESCO Commissie voor de financiële steun.