Header designers in residence

Designers in Residence Kortrijk 2024: de drie geselecteerde designers voor 10e jubileumeditie

Designers in Residence Kortrijk, georganiseerd door Designregio Kortrijk, ontvangt sinds 2014 elk jaar drie recent afgestudeerde ontwerpers van over de hele wereld en uit verschillende creatieve disciplines voor een uniek residentieprogramma in Kortrijk.

De organisatie kondigt nu de drie geselecteerde designers aan voor de tiende jubileumeditie in 2024. Het gaat om Eszter Nagy, een Hongaarse audiovisueel designer en beeldend kunstenaar die in Den Haag werkt rond de representatie van de arbeidersklasse; Julie Merlino, een Franse interdisciplinaire ontwerper die zich richt op materiaalontwerp, zonne-energie en storytelling; en Yufei Gao, een multidisciplinair ontwerper en onderzoeker uit Eindhoven die focust op de relatie tussen mens, niet-mens en technologie.

Zij krijgen drie maandenlang (van 2 september tot 29 november) de unieke kans en begeleiding om een experimenteel concept te ontwikkelen.

Voor deze editie bundelt Designregio in Vlaanderen de krachten met Design Museum Gent. Tijdens de residentieperiode worden de ontwerpers geïnspireerd door de gemeenschap in Kortrijk en Gent en worden ze uitgedaagd tot experiment, onderzoek, kennisuitwisseling en verbeelding. Zo kunnen ook insteken vanuit de context van het museum worden meegenomen.

De geselecteerde ontwerpers zullen ook deelnemen aan de LIVING SUMMERSCHOOL, een gratis jaarlijks informeel onderwijsprogramma dat jonge mensen samenbrengt om multidisciplinaire experimenten in territoriale innovatie te leiden als antwoord op de dringende behoefte aan snelle, effectieve actie om sociaal-milieuproblemen aan te pakken binnen realistische sociale modellen.

Tijdens het WONDER Creativity Festival van 17 oktober tot 3 november krijgen de residenten ook de kans om hun (lopende) onderzoek te tonen aan het grote publiek.

De jury bestaat uit:

  • Olivier Van D'huynslager - curator digital culture & design, Design Museum Gent
  • Hélène depondt – ELDERS collectief
  • Petrus Paklons – ELDERS collectief
  • Tim Roerig – Curator Z33, House for Contemporary Art, Design & Architecture
  • Designregio Kortrijk

De jury prees vooral de unieke en creatieve manier waarop elk van de drie ontwerpers aan de slag gaan met het onzichtbare en het verborgene.

De praktijk van de drie geselecteerde ontwerpers zijn complementair in hun denken rond het verborgene en onzichtbare, en hoe deze (her)inzetbaar zijn binnen hedendaagse vormen van ontwerp. Eszter Nagy legt de “onzichtbare” infrastructuur bloot in een poging om het kleine terug met het grote (stedelijk) weefsel te verzoenen. Yufei Goa toont ons de haast hermetische productieomgevingen van vandaag en herintroduceert de “natuur” als stem, ritme en agent in het ontwerp. Julie Merlino tenslotte moedigt doorheen haar werk de toeschouwer aan om onze relatie met de zon op persoonlijk niveau te herstellen, en denkt zo na over het terugbrengen van technologie, infrastructuur en politiek tot een (inter-) menselijke schaal.

Olivier Van D'huynslager, curator digital culture & design, Design Museum Gent

De drie selecteerde Designers in residence

  • Eszter Nagy
Post Eszter Nagy met naamEszter Nagy

Eszter Nagy (1997, Hongarije, woont en werkt in Den Haag) is een audiovisueel designer en beeldend kunstenaar die werkt op het gebied van de representatie van de werkende klasse en de materiële cultuur van het dagelijks leven. Haar praktijk is gebaseerd op interactie met gemeenschappen en het begrijpen van hun gewoonten en ontmoetingsplaatsen. Eszter is afgestudeerd aan de Moholy-Nagy University of Art and Design (BA, Media Design) in 2021 en aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, Den Haag (MA, Non Linear Narrative) in 2023. ​

  • Julie Merlino
Post Julie Merlino met naamJulie Merlino

Julie Merlino is een Franse interdisciplinaire ontwerper uit Amsterdam die zich richt op materiaalontwerp, zonne-energie en storytelling. Gedreven door het verlangen om frisse en inspirerende perspectieven te implementeren die mensen uitnodigen om contact te maken met hun omgeving, is Julie in het bijzonder betrokken bij de bewustwording van het potentieel van zonne-energie vanuit een tactiel en zintuiglijk perspectief.

  • Yufei Gao
Post Yufei Gao met naamYufei gao

Yufei Gao is een multidisciplinair ontwerper en onderzoeker uit Eindhoven. Ze brengt het verhaal over in gemengde media, waaronder schrijven, filmmaken, fysieke objecten en meer. Sinds haar afstuderen aan Design Academy Eindhoven in 2023 ligt haar focus op de relatie tussen mens, niet-mens en technologie. Haar afstudeerproject 'Gaia, how are you today?' is een serie 3D-geprinte keramische potten parametrisch ontworpen met weerdata, met storytelling voor milieubewustzijn als belangrijkste drijfveer.

All the Small Things

In samenwerking met Design Museum Gent werd het thema "All the Small Things" gekozen voor deze verjaardagseditie. "All the Small Things" wil de focus leggen op de rol van kleine details in het creëren van een duurzame toekomst. Het onderzoekt de mogelijke relaties en synergieën tussen low-tech en high-tech design om duurzame ontwerpoplossingen voor de toekomst te vinden.

In de zoektocht naar duurzame designoplossingen voor de toekomst worden tijdens deze editie de mogelijke relaties en synergieën tussen low-tech en high-tech design nader onderzocht. Low-tech en high-tech zijn geen tegenstellingen, maar eerder een spectrum waarbij verschillende technologieën elkaar aanvullen; in termen van schaal, waarbij de grootte en omvang van een technologisch systeem centraal staan maar ook in termen van hun verstandhouding. Door low-tech en high-tech te combineren, kunnen synergieën ontstaan waarbij de sterke punten van beide benaderingen worden benut.

"All the Small Things" focust op vier verweven onderdelen:

  • Small structures
    Small Structures gaat over de implementatie van low-tech strategieën om verschillende positieve richtingen te onderzoeken voor een toekomst met een betere levenskwaliteit en minder globale afhankelijkheid. Kleinere schalen bieden het voordeel dat ze door gemeenschappen en individuen op verschillende manieren eenvoudiger eigen gemaakt kunnen worden en dat ze de diversiteit binnen de gemeenschap bevorderen. Deze designoplossingen en -praktijken organiseren zich rondom kleine structuren om zo ook een (regionaal) tegenwicht bieden aan de big tech.
  • Small/humble origins
    Vormen van regeneratief design grijpen terug naar vernaculaire strategieën zoals permacultuur voor het vormgeven van designoplossingen. Low-tech vertrekt vanuit een kritische houding ten opzichte van technologie en zijn relatie tot het “nieuwe” maar tevens ook in termen van intelligentie. Kleine organismen, structuren en informatie geven tegenwicht aan de big data die algoritmes in hun beslissingsmechanismen voeden. Door bijvoorbeeld terug te grijpen naar zintuiglijke “oer technologieën" zoals reuk, smaak en zicht, en ook een stem te geven aan niet-menselijke actoren, komt het individu weer centraal te staan in een wereld gedomineerd door technologie.
  • Small problems/threads
    Urgente vraagstukken op grote schaal, zoals klimaatverandering, migratie, gezondheid en economie, lijken vaak onoverkomelijk en abstract. Om hiermee om te gaan, is er behoefte aan hanteerbare narratieven die mensen in staat stellen om actie te ondernemen. Het bekijken van deze problemen op een kleinere, relateerbare schaal en het focussen op individuele ervaringen kan helpen om gevoelens van vervreemding en onverschilligheid tegen te gaan en mensen in staat te stellen te (re)ageren.
  • Small disruptions
    Het festival stimuleert of maakt ruimte voor het kenbaar maken van kleine verstoringen (disrupties) die kunnen bijdragen aan positieve verandering. Door synergie-effecten te creëren, bewustwording te bevorderen, systeemveranderingen te stimuleren en het individu te versterken, kunnen kleine dingen bijdragen aan een groter geheel en een positieve impact hebben op de planeet en de samenleving.
Logo horizontal colour 2